2018-09-02

Pályázók köre: Az egyén mozgásállapota, az információhoz és ezáltal a közszolgáltatásokhoz való hozzáférés, valamint a kommunikációs lehetőségeik tekintetében három célcsoportot határoztunk meg, amely csoportok tagjai különböző akadályokkal küzdenek és ennek megfelelően különböző eszközöket tesztelnek a projekt során:

  1. Súlyosan mozgáskorlátozott személyek, akik kerekesszékkel közlekednek, és felsőoktatásban, vagy felnőttoktatásban vesznek részt, dolgoznak, vagy munkát keresnek. Illetve olyanok, akik családtámogatási juttatásban - GYES, GYED, GYET - részesülnek. Mozgásállapotuk lehetővé teszi, hogy az IKT (információs és kommunikációs technológia) eszközeit hagyományos módon használni tudják.
  2. Súlyosan mozgáskorlátozott személyek, akiknek mozgáskorlátozottságuk következtében jelentősen sérültek a kézfunkciói, így számítógép vagy tablet mellé asszisztív eszközökre (alternatív egér, speciális kapcsolók, stb.) is szükségük van, emiatt az IKT eszközöket csak speciális megsegítéssel tudják használni. 
  3. Súlyosan mozgáskorlátozott személyek, akiknél kommunikációs akadályozottság áll fent, akiknek számítógép vagy tablet, illetve asszisztív eszközös segítés mellett kommunikációs eszközökre és megsegítésre is szükségük van, mivel kommunikációjuk nem közérthető, de a kommunikáció működését, fontosságát ismerik.

A jelentkezés során kitöltött kérdőív alapján szakembereink a fenti kategóriák valamelyikébe sorolják a jelentkezőt, amelyet a második körös személyes interjú alkalmával véglegesítenek az érintettel együtt.

Jelentkezzen a programba, ha...

  • Ön aktív korú (18-65 év) mozgáskorlátozott felnőtt ember;
  • fogyatékossági támogatásban részesül;
  • (a 3. célcsoportnál előny, de nem feltétel) önrendelkező módon szeretné intézni ügyeit;
  • az egyéni szükségletek feltárása során kész együttműködni a MEOSZ munkatársaival annak

érdekében, hogy a megfelelő számítógépes eszközt megtalálják Önnek;

  • vállalja, hogy a program keretében kapott eszközeit a mindennapokban, különösen a közszolgáltatások igénybevétele során használja;
  • szívesen veszi egy sorstárs (mentor) támogatását annak érdekében, hogy felfedezze a környezetében rejlő lehetőségeket és elérje céljai;
  • vállalja, hogy rendszeres visszajelzést ad a projekt során.

A kiválasztás során előnyben részesülnek azok, akik tanulnak, dolgoznak vagy aktív álláskeresők, továbbá azok, akik napi szinten küzdenek a környezetükben lévő akadályokkal.

Mit kell tennie?

A felhívás elolvasása után töltse ki a MEOSZ honlapján elérhető kérdőívet! 
(https://drive.google.com/open?id=1H-mSn3deNhdpJYgzLHf04cJ55g3LOLfuZ69C1uGydi0)

A kiválasztási folyamat első körében a jelentkezők egy kérdőívet töltenek ki, amely tartalmazza az elérhető eszközök listáját is. A kérdőívet úgy állítottuk össze, hogy az alkalmas legyen a mozgáskorlátozott emberek életminőségének javítását célzó anonimizált alapkutatás elvégzésére is.

Ha ön bekerül a programba:

  • az egyén igényeinek megfelelő eszközt biztosítunk: laptopot vagy tabletet, illetve ha van felsővégtag érintettsége vagy kommunikációs nehézsége, akkor kiegészítő programokban és eszközökben részesülhet. Az eszközöket tesztelnie kell és használatukról visszajelzést várunk;
  • együtt kell működnie szakembereinkkel annak érdekében, hogy közösen a legmegfelelőbb eszközt és eszközkombinációt találjuk meg az Ön számára;
  • amennyiben szükséges, internet-hozzáférést is biztosítunk; 
  • tesztelnie kell a program részeként működő honlapot, amelyen a mentorok és a helpdesk munkatársak segítségét tudja kérni, illetve aktuális információkat talál az IKT-s eszközök használatáról;
  • vállalja részvételét az eszközök használatára vonatkozó felkészítésen;
  • nem marad segítség nélkül - sorstársi rehabilitációs mentorálást, az akadálymentes honlapon keresztül pedig távszolgáltatást nyújtunk Önnek. 

    A jelentkezés önmagában nem jelenti azt, hogy az érintett automatikusan valamilyen informatikai eszközt kap, még akkor sem, ha állapota, vagy anyagi helyzete ezt indokolná is. Jelen programban 600 mozgássérült személyt tudunk támogatni, de a hosszú távú célunk, hogy a későbbiekben állami támogatással, az egyéni igényeinek megfelelően juthasson eszközhöz mindenki. 
    Vállaljon Ön is aktív szerepet a folyamatban, amelyben kialakítjuk az egyéni igényeknek megfelelő info-kommunikációs akadálymentesítés módszertani lépéseit, illetve hozzájárulunk a közszolgáltatások egyenlő elérhetőségének megteremtésében és javításában!

    Kérdés esetén, vagy ha további információra lenne szüksége, kérjük, írjon a szakmaiasszisztens@meosz.hu e-mail címre, vagy hívja a következő telefonszámot: 0620/219 5650.

Kiíró: Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége

Link: http://www.meosz.hu/wp-content/uploads/2018/06/FELH%C3%8DV%C3%81S-MOZG%C3%81SKORL%C3%81TOZOTT-EMBEREK-R%C3%89SZ%C3%89RE_V.pdf

« Vissza
Naptár

          Az EFOP 1.4.1-15 Integrált gyermekprogramok szakmai támogatása című projektet megvalósító szervezetek

          

                         A Gyerekesély projekt korábbi időszakainak megvalósító szervezetei

  

A MÁLTAI GYEREKESÉLY PROGRAMRÓL

A Szeretetszolgálat 2010 őszén kapott felkérést, hogy kapcsolódjon be a térségi Gyerekesély projekteket kiemelt kísérő program munkájába, amelynek az utóbbi években az volt a feladata, hogy támogassa és végigkísérje a 2012-ben pályázó kistérségek projektjeinek előkészítését és megvalósítását. Az MMSZ felelősségi körébe nyolc kistérség tartozott, az ország három régiójából: az Abaúj-Hegyközi, a Bodrogközi, az Encsi (Észak-magyarországi régió); a Fehérgyarmati, a Vásárosnaményi (Észak-alföldi régió); valamint a Barcsi, a Kadarkúti és a Sellyei (Dél-dunántúli régió) s az ezekben található 238 településen kb. 180 ezer ember él, köztük több mint 40 ezer gyermek. 2016-tól 31 járás kísérésébe fogott a Szeretetszolgálat partnereivel, ahol több mint 700 településen mintegy 1 millió lakos él, akik közül csaknem 200 ezer gyerek.

Kistérségi Gyerekesélyek 2015 ©
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gyerekesély Program
Telefonszám: +36 1 391-4750                                  
E-mail: gyerekesely@maltai.hu
Cím: 1125 Bp. Szarvas Gábor út 58-60. 
                                                                A TÁMOP-5.2.1-12/1-2012-0001, Gyerekesély program
                                                   keretében létrejött oldal, melyet az EFOP-1.4.1-15-2016-00001
                                         Integrált gyermekprogramok szakmai támogatása projekt működtet.  
                        Korábbi honlapunk a https://sites.google.com/site/523help/ oldalon érhető el.