2019-07-26

A nyertes önkormányzatoknak a támogatásból vásárolt tüzelőanyagot legkésőbb 2020. február 17-ig szét kell osztaniuk a rászorulók között - mondta Pogácsás Tibor. A támogatás teljes összegének pénzügyi felhasználása legkésőbb 2020. március 31-éig történhet meg. A támogatás felhasználásáról 2020. április 15-éig kell elszámolni a Magyar Államkincstár felé.

Kitért arra is, hogy a program 2011 óta sikeresen működik, a Belügyminisztérium egy keretet biztosít és az önkormányzatok a saját maguk által megalkotott rendelet alapján osztják szét a szociális tűzifát. Mindenki, aki pályázik, kap támogatást - mondta Pogácsás Tibor, hozzátéve: "az alaptézis az, hogy a legkisebbek húsz köbméter igényig a teljes támogatást megkapják", és ha több az igény, mint a felosztható keret, akkor arányosítanak.

Keménylombos tűzifa igénylése esetén az önkormányzat legfeljebb 2 erdei m3/ellátott, lágy lombos tűzifa esetén legfeljebb 3 erdei m3/ellátott, barnakőszén esetén legfeljebb 6 q/ellátott mennyiséget igényelhet.

Változás a tavalyi évhez képest, hogy lágy lombos tűzifa igénylésére minden, 5000 fő lakosságszámot meg nem haladó települési önkormányzat nyújthat be támogatási igényt.

A támogatást a nyertes önkormányzat +/- 5% elfogadott tűréshatárú, átlagosan 100 cm hosszú, 5-35 cm átmérőjű tűzifának a fővárosi és a megyei kormányhivatal erdészeti igazgatóságai által nyilvántartott erdőgazdálkodóktól történő megvásárlására fordíthatja. Barnakőszén vásárlása esetén a támogatást a nyertes önkormányzat 20-40 mm átmérőjű barnakőszén vásárlásra fordíthatja.

Zambó Péter, az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta, a szociális tűzifa mennyisége rendelkezésre áll, az állami erdőgazdálkodások száraz tűzifával állnak az önkormányzatok rendelkezésére.

Közölte, 2011-ben a szociális tűzifa mennyisége 42 ezer köbméter volt, a tavalyi és az idei szezonban már mintegy 226 ezer köbméter. A program 2011-es indulása óta körülbelül egymillió köbméter tűzifával látták el az önkormányzatokat, és eddig az állam 17 milliárd forintot fordított szociális tűzifa vásárlására. Az évek során a támogatás kerete tehát közel hatszorosára emelkedett.

Bővebb információ:
Pályázati kiírás a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatására, a http://www.kormany.hu weboldalon: https://www.kormany.hu/hu/dok?source=1&type=206#!DocumentBrowse

 

forrás: www.pafi.hu

« Vissza
Naptár

          Az EFOP 1.4.1-15 Integrált gyermekprogramok szakmai támogatása című projektet megvalósító szervezetek

          

                         A Gyerekesély projekt korábbi időszakainak megvalósító szervezetei

  

A MÁLTAI GYEREKESÉLY PROGRAMRÓL

A Szeretetszolgálat 2010 őszén kapott felkérést, hogy kapcsolódjon be a térségi Gyerekesély projekteket kiemelt kísérő program munkájába, amelynek az utóbbi években az volt a feladata, hogy támogassa és végigkísérje a 2012-ben pályázó kistérségek projektjeinek előkészítését és megvalósítását. Az MMSZ felelősségi körébe nyolc kistérség tartozott, az ország három régiójából: az Abaúj-Hegyközi, a Bodrogközi, az Encsi (Észak-magyarországi régió); a Fehérgyarmati, a Vásárosnaményi (Észak-alföldi régió); valamint a Barcsi, a Kadarkúti és a Sellyei (Dél-dunántúli régió) s az ezekben található 238 településen kb. 180 ezer ember él, köztük több mint 40 ezer gyermek. 2016-tól 31 járás kísérésébe fogott a Szeretetszolgálat partnereivel, ahol több mint 700 településen mintegy 1 millió lakos él, akik közül csaknem 200 ezer gyerek.

Kistérségi Gyerekesélyek 2015 ©
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gyerekesély Program
Telefonszám: +36 1 391-4750                                  
E-mail: gyerekesely@maltai.hu
Cím: 1125 Bp. Szarvas Gábor út 58-60. 
                                                                A TÁMOP-5.2.1-12/1-2012-0001, Gyerekesély program
                                                   keretében létrejött oldal, melyet az EFOP-1.4.1-15-2016-00001
                                         Integrált gyermekprogramok szakmai támogatása projekt működtet.  
                        Korábbi honlapunk a https://sites.google.com/site/523help/ oldalon érhető el.