2020-04-16

"Gyerekekkel otthon - A Magyar Máltai Szeretetszolgálat ajánlásai


1. MUTASS JÓ PÉLDÁT!
Krízis idején a gyerekek a felnőttekhez fordulnak mintáért, hogy miként alkalmazkodjanak. Figyelik, hogyan kezeled a sok változást, hogy tűröd a bizonytalanságot. Fontos, hogy ilyenkor nyugalmat és biztonságot közvetíts feléjük, csökkentsd a fenyegetettségérzést. Alapvető, hogy a hozzánk fűződő bizalmuk, a biztonságos világba vetett hitük ne sérüljön. A gyerekek rugalmasak, jól alkalmazkodnak, amit mi sokszor természetesnek veszünk.


2. KOMMUNIKÁLJ JÓL ÉS HITELESEN!
Nyíltan, tényszerűen és őszintén beszélgessetek. A gyermek korának megfelelő, egyszerű nyelvezetet használj, és szűrd meg az információkat. Ne terheld őt a felnőtteknek szóló médiatartalmakkal, ez okot adhat neki a szorongásra, félelemre.
Legyél nyitott és elérhető, ha bármilyen kérdése van, válaszolj. A félreértéseket, az általa máshonnan hallott híreket tisztázd vele. Magyarázd el, hogy mi történik, és azt is, ami rajta is múlik, ő mit tehet, mivel segíthet. (Pl. kézmosás, napirend tartása stb.)
Állj ellen a késztetésnek, hogy ebben az érzelmileg nehéz helyzetben a gyerek, vagy a gyerekek előtt fejezd ki szorongásaidat, kétségeidet, tehetetlenségedet. Kérj segítséget, ha úgy érzed, túlságosan aggódsz a fennálló helyzet miatt.


3. KÍSÉRD FIGYELEMMEL A GYERMEK ÉRZÉSEIT!
A gyerekek nehezebben tudják azonosítani az érzelmeiket és a stresszre adott válaszaik is nagyon különbözőek lehetnek. A szorongásuk kifejeződhet testi tünetekben, rémálmokban, agresszióban, ellenállásban, nyugtalanságban, szétszórtságban stb.
Figyelj a viselkedésére, testbeszédére és minden olyan jelre, amikkel kifejezi az érzelmeit, hogy ilyenkor jobban tudj neki segíteni. Különösen sok türelemre, odafigyelésre, szeretetre van szüksége, hogy a biztonságérzete megmaradjon.
Ha nem is látod stresszesnek, akkor is megterhelheti a megszokott napi rutinjának felborulása és a körülötte érzékelhető bizonytalanság, változás, aggódás.


4. NAPIREND, HATÁROK
A gyereknek fontos az, hogy most a közeledben lehessen, elérhető legyél számára, de emellett fontos az otthoni határok tartása, térben és időben egyaránt. Jelölj ki játszó-, pihenő- és munkasarkot. Fontos az új napirend felállítása, amiben ideje van a kötött és a szabad játéknak, a tanulásnak, a pihenésnek, a digitális eszközök használatának, az alkotásnak, a mozgásnak, a levegőzésnek, az étkezéseknek és az alvásnak. Ez kereteket és biztonságot ad neki, s könnyen követhető, hogy mikor, mi következik egész napon át.


5. LEGYÉL POZITÍV!
Mutass irányt! Hangsúlyozd az együttlét értékességét és fontosságát. Örüljetek az együtt töltött minőségi időnek, hogy szeretetben, együtt vészelhetitek át ezt az időszakot.


6. A HÁROM VARÁZSSZER, AMI MINDIG KÉZNÉL VAN: A RAJZ, A MESE ÉS A JÁTÉK
A gyerekeknek szükségük van a rajzolásra, a kötetlen játékra, az álmodozásra, a lazításra, amikor a képzeletük szabadon szállhat. Kell, hogy legyen olyan idejük, amikor nekik kell elfoglalniuk magukat. A mesélés gyógyír lehet sok elakadásra, feldolgozatlan élményre minden korosztálynak. Meséljetek minden nap.


7. A DIGITÁLIS VILÁG
Gondoskodjál arról, hogy a képernyő előtt töltött idő ne menjen a többi tevékenység rovására (mesélés, rajzolás, olvasás, szabad levegőn töltött idő stb.). Mondd el neki, hogy ha valami ijesztőt, felkavarót lát, hall, szóljon neked. Mutass jó példát saját telefon- és internethasználatoddal! Töltsd az időt úgy vele, hogy közben nem használod a telefonodat. Jelölj ki képernyőmentes időket a napban, amiket az egész család betart.


8. LEGYÉL MEGENGEDŐ ÖNMAGADDAL!
Ezek az idők mindenkit próbára tesznek. Gondoskodj a saját szükségleteidről is, hogy gondoskodni tudj a körülötted lévőkről. Adj lehetőséget önmagadnak a kikapcsolódásra, pihenésre, feltöltődésre szánt időre. Tudatosan iktass be olyan tevékenységet, amiben jól érzed magad. Tarts kapcsolatot a barátaiddal, kollégáiddal, szeretteiddel.
Mindannyiunknak új ez a helyzet, nem baj, ha valami nem úgy alakul, ahogy terveztük. Beszélgessetek róla, hogy ki min változtatna, és próbáljatok ki új ötleteket. Alakítsátok ki a saját szokásaitokat."

 

« Vissza
Naptár

           Jelenlegi projektmegvalósító szervezetek

          

                          Korábbi időszak projektmegvalósító szervezetei

  

A MÁLTAI GYEREKESÉLY PROGRAMRÓL

A Szeretetszolgálat 2010 őszén kapott felkérést, hogy kapcsolódjon be a térségi Gyerekesély projekteket kiemelt kísérő program munkájába, amelynek az utóbbi években az volt a feladata, hogy támogassa és végigkísérje a 2012-ben pályázó kistérségek projektjeinek előkészítését és megvalósítását. Az MMSZ felelősségi körébe nyolc kistérség tartozott, az ország három régiójából: az Abaúj-Hegyközi, a Bodrogközi, az Encsi (Észak-magyarországi régió); a Fehérgyarmati, a Vásárosnaményi (Észak-alföldi régió); valamint a Barcsi, a Kadarkúti és a Sellyei (Dél-dunántúli régió) s az ezekben található 238 településen kb. 180 ezer ember él, köztük több mint 40 ezer gyermek. 2016-tól 31 járás kísérésébe fogott a Szeretetszolgálat partnereivel, ahol több mint 700 településen mintegy 1 millió lakos él, akik közül csaknem 200 ezer gyerek.

Kistérségi Gyerekesélyek 2015 ©
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gyerekesély Program
Telefonszám: +36 1 391-4750                                  
E-mail: gyerekesely@maltai.hu
Cím: 1125 Bp. Szarvas Gábor út 58-60. 
                                                                A TÁMOP-5.2.1-12/1-2012-0001, Gyerekesély program
                                                   keretében létrejött oldal, melyet az EFOP-1.4.1-15-2016-00001
                                         Integrált gyermekprogramok szakmai támogatása projekt működtet.  
                        Korábbi honlapunk a https://sites.google.com/site/523help/ oldalon érhető el.