Aktualitások

ADHD-s gyerek a családban

2021-06-07

Spiritusz podcast 4

 

 

 

Humorosak, szeretetteljesek, kreatívak, verbálisan nagyon fejlettek, vág az eszük és különleges a látásmódjuk. Mindemellett gyors hangulatváltás, állandó nyüzsgés, koordinációs nehézségek, szétszórtság és gátlásnélküliség jellemzi őket – ők az ADHD-s (figyelemhiányos hiperaktivitás zavaros) gyerekek, akikből a környezetük sokszor csak annyit érzékel, hogy elevenek, „rosszak” és „kezelhetetlenek”. Betegség-e az ADHD vagy esetleg nevelési hiba következménye? Mit kezdjünk ezzel a jelenséggel, hogyan támogassuk a gyermeket?

Forrás, további információ: kepmas.hu Podcast: spotify

 

Emberi jogi módszertani továbbképzés

2021-06-07

Az Amnesty emberi jogi oktatási programja továbbképzést indít pedagógusok és fiatalok csoportjaival foglalkozó szakemberek számára, akik rendszeresen dolgoznak fiatalokkal, szeretnének velük többet beszélni az emberi jogokról és szívesen megismerné az Amnesty oktatási módszereit.
 
Forrás és további informácó: FB esemény
 

Tanévzáró körkép a digitális oktatásról

2021-06-07

Forrás, további információ és az eseményről video: FB esemény

 

A pedagógus mint a gyermek lelki segítője képzés

2021-06-06

A képzés célja, hogy a résztvevő megismerje a gyermek (3-18 éves kor) lelki zavarinak a tüneteit, továbbá azt, hogy a kompetenciájához mérten miként tud segíteni az egyes esetekben. Elsajátítsa, hogy milyen eszközökkel válhat a gyermek lelki segítőjévé. Váljon képessé arra, hogy a megismertek alapján észrevegye, hogy a gyermeknek segítségre van szüksége, és meg tudja tenni a szükséges lépéseket a gyermek érdekében.

Forrás és további információ: Pedagógus-léleksziget

Teret adni és megtartani

2021-06-05

A Teret adni és megtartani a kiadványt azoknak a kérdéseknek, kihívásoknak a megválaszolására hoztuk létre, amelyek az Erő a változáshoz csoportok megvalósítása kapcsán felmerülhetnek. A kiadvány kiegészítője Az Erő a változáshoz – Hogyan szervezzünk és működtessünk önsegítő csoportokat párkapcsolati erőszak áldozatainak és túlélőinek, az abban szereplő információkra, tudásokra épít.

A kézikönyv 2009-es kiadása óta Magyarországon is számos Erő csoport valósult meg, így mostanra összegyűltek kérdések, tapasztalatok és jó gyakorlatok a csoportok megvalósításával kapcsolatban. Ezeket akartuk szerkesztett formában közreadni, hogy bátorítsuk mindazokat, akik Erő csoportokat szeretnének facilitálni – legyenek túlélők, szakemberek vagy laikus segítők –, hogy felkészültebben vághassanak bele a munkába.

Hosszú évek kitartó munkája, rengeteg együttműködés és együtt gondolkodás eredménye ez a kiadvány. Bízunk benne, hogy a kiadványból az Erő csoportok leendő facilitátorai is bátorságot és támogatást nyernek ahhoz, hogy teret tudjanak adni a nők megéléseinek és meg tudják őket tartani a közös munka során. Reményeink szerint a kiadványban bemutatott tapasztalatok, gondolatok és kérdésfelvetések hozzájárulnak ahhoz, hogy minél több Erő a változáshoz csoport valósuljon meg, ahol a párkapcsolati erőszak túlélőinek lehetőségük van megtapasztalni azt a biztonságos teret, ahol önmaguk lehetnek."

Forrás és további információ: NaNe

Transzgenerációs hatások, történetek

2021-06-04

2021. június 8.-án 17:30-19:00 közt ingyenes online beszélgetés követhető a HVG Extra Pszichológia Szalon zárt Facebook-csoportjában.

Hogyan hat az életünkre a felmenőink sorsa? Miként befolyásolják a következő nemzedékek kapcsolatait a 20. század történelmi traumái? Hogyan tudunk a gyógyulás útjára lépni?
Pánik, kínzó féltékenység, önfeladás, súlyos balesetek – van, amikor elakadásainkra, a mindennapi problémákra, megrázó életeseményeinkre nem találunk magyarázatot a saját múltunkban. Tüneteink hátterében ilyenkor több generáción átívelő, feldolgozatlan traumák, veszteségek, esetleg családi titkok, hazugságok állhatnak. De a családfa és a családtörténet kincsesbánya is, hiszen az elődöktől érdemeket, felhatalmazást, tehetséget, áldást, erőt, erőforrásokat is kapunk bőséggel, amelyek ellensúlyozhatják a romboló erőket.
A transzgenerációs szemléletű, elismert szakemberekkel, Dr. Koltai Máriával és Dr. Kőváry Zoltánnal arról beszélgetünk, hogyan tudjuk feldolgozni az előző generációk feldolgozatlan veszteségeit, és felfedezni a felmenőinktől kapott erőforrásokat és értékeket, hogy aztán kezünkbe vehessük a saját életünk alakítását.

Forrás és további információ: FB esemény

 

Szexuálpedagógiai képzés

2021-06-03

A 30 órás akkreditált  "Szerethető vagyok? – kommunikáció és érzelemfókuszú szexuálpedagógiai képzés a tapasztalati tanulás módszereivel" képzés célja a szexuális nevelés fontosságának és sokszínűségének bemutatása.

A képzés során felvonultatjuk azokat a témákat, amik közvetve vagy közvetlenül hatással lehetnek az egyén szexualitására, szexualitásáról alkotott képére, így mindazokat a kérdéseket, amikkel érdemes foglalkozni nem csupán a biológiaóra vagy a szexuális felvilágosítási alkalmak, hanem a nevelés egyéb területein is. Célunk továbbá olyan módszerek kipróbálása, amik alkalmasak lehetnek gyerekek, kamaszok  vagy fiatal felnőttek körében körében is megfelelő kommunikációt teremteni a szexualitásról.

A képzés Budapesten kerül megrendezésre 2021. június 18-19-20. (péntek-szombat-vasárnap)-ig, a jelentkezési határidő 2021. június 11.

Forrás és további információ: Kalandok és álmok

 

Erőszakmentes ellenállás képzés

2021-06-03

A Közélet Iskolája 2021. június 26 és 27.-én (10-18 óra) kétnapos ingyenes képzést tart. A képzésre elsősorban olyan résztvevőket várnak, akik a közelmúltban részt vettek vagy jelenleg is részt vesznek valamilyen érdekérvényesítő munkában, és úgy érzik, hogy szeretnék bővíteni a saját maguk és közösségük vagy szervezetük eszköztárát a jogsértések és igazságtalanságok elleni fellépésben. Előnyben részesülnek azok, akik maguk is valamelyik hátrányos helyzetű csoport tagjai, illetve ha egy szervezetet ketten képviselnek a képzésen. Jelentkezés az itt található űrlapon június 9-ig: https://forms.gle/oRV47o1RKHAn2Tc56

Forrás és további információ: FB esemény

 

Kamasz kapu -Bejárat a tinik világába

2021-06-03

Gyerekszemmel, nyitottan. Kamaszok mesélnek arról, hogy szerintük, hogyan lehet felnőttként beszélgetést kezdeményezni a tizenévesekkel. Fogadjátok szeretettel a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány fiatal önkénteseinek, a Gyermekjogi Követek saját projektjét, a Kamasz kaput, ami bepillantást enged a tinik világába! Hallgass bele, pillants be!

Forrás: youtube

 

Forrás Élménypedagógiai Konferencia - Járt utat a járatlanért...

2021-06-03

 

 

Közel 40 workshop 5 idősávban (tapasztalati tanulás, outdoor élménypedagógia, pszichológia, közösség és társadalom, mozgás és művészeti nevelés, nemzetközi kitekintés az ifjúsági munkában), kerekasztal beszélgetés, illetve outdoor saját élmény is várható az Élményakadémia konferenciáján Hatvanban.
 
Forrás és további információ: FB esemény
 
Következő123456789101112131415161718192021222324252627282930313233Előző
Naptár

          Az EFOP 1.4.1-15 Integrált gyermekprogramok szakmai támogatása című projektet megvalósító szervezetek

          

                         A Gyerekesély projekt korábbi időszakainak megvalósító szervezetei

  

A MÁLTAI GYEREKESÉLY PROGRAMRÓL

A Szeretetszolgálat 2010 őszén kapott felkérést, hogy kapcsolódjon be a térségi Gyerekesély projekteket kiemelt kísérő program munkájába, amelynek az utóbbi években az volt a feladata, hogy támogassa és végigkísérje a 2012-ben pályázó kistérségek projektjeinek előkészítését és megvalósítását. Az MMSZ felelősségi körébe nyolc kistérség tartozott, az ország három régiójából: az Abaúj-Hegyközi, a Bodrogközi, az Encsi (Észak-magyarországi régió); a Fehérgyarmati, a Vásárosnaményi (Észak-alföldi régió); valamint a Barcsi, a Kadarkúti és a Sellyei (Dél-dunántúli régió) s az ezekben található 238 településen kb. 180 ezer ember él, köztük több mint 40 ezer gyermek. 2016-tól 31 járás kísérésébe fogott a Szeretetszolgálat partnereivel, ahol több mint 700 településen mintegy 1 millió lakos él, akik közül csaknem 200 ezer gyerek.

Kistérségi Gyerekesélyek 2015 ©
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gyerekesély Program
Telefonszám: +36 1 391-4750                                  
E-mail: gyerekesely@maltai.hu
Cím: 1125 Bp. Szarvas Gábor út 58-60. 
                                                                A TÁMOP-5.2.1-12/1-2012-0001, Gyerekesély program
                                                   keretében létrejött oldal, melyet az EFOP-1.4.1-15-2016-00001
                                         Integrált gyermekprogramok szakmai támogatása projekt működtet.  
                        Korábbi honlapunk a https://sites.google.com/site/523help/ oldalon érhető el.