Aktualitások

Mesék a zárkából - díjnyertes dokumentumfilm

2021-05-31

A Mesék a zárkából börtönben levő apák és otthon levő gyerekeik kapcsolatáról szóló kreatív dokumentumfilm. Büntetésüket töltő apák meséket írnak, amelyek alapján mesefilmek készülnek – saját maguk és otthon levő gyerekeik főszereplésével. A filmet keretező közös alkotói folyamat során belelátunk a fogvatartottak és családjaik párhuzamosan zajló életébe és nehezen működtethető kapcsolataik alakulásába. A mai filmes technológiának köszönhetően a mesefilmekben apa és gyereke egy mágikus, szabadon alakítható világban találkozhat, átlépve ez által a kézzelfogható valóság korlátait. Kérdés viszont, hogy a fikcióban megtörténő találkozás élménye tud-e valós hatással lenni ezekre a nagyon szigorúan korlátozott, súlyosan terhelt kapcsolatokra. Tud-e valódivá válni a fantázia világában létrejövő közelség, vagy megreked valamiféle mesterségesen létrehozott illúzió szintjén.

Forrás: Protoncinema / A filmhez kapcsolódó cikk: Dívány

Ünnepek, jeles napok forgatókönyvekkel

2021-05-29

Bepillantást kapunk szülőknek és pedagógusoknak egyaránt hasznos ötletgyűjteményébe, melyben a jeles napokhoz, ünnepekhez köthető legfontosabb információk mellett, rengeteg dal, vers, történet, kreatív tipp sorakozik havi bontásban, naptári sorban, hogy bármelyik alkalomhoz gyorsan kaphassunk inspirációt.

Forrás és további információ: FB esemény

 

Dramatikus technikák a segítő munkában: Gyakorló műhely szupervizoroknak, coachoknak, segítőknek

2021-05-28

Dramatikus technikák a segítő munkában egyéni üléseken  műhely 2021. június 12. szombat, 9.00 és 17.00 óra között lesz élőben, Budapesten.
 
Kiscsoportos gyakorlóműhely
emberekkel foglalkozó szakembereknek: szupervizoroknak, coachoknak, mentálhigiénés szakembereknek, tanácsadóknak, segítőknek és minden érdeklődőnek
– Hogyan tudom jobban láthatóvá tenni a szupervizált/ügyfél/kliens/segített kapcsolati problémáit?
– Mire jó a szerepcsere?
 
Ezen az alkalmon a résztvevők saját eseteinket hozva gyakorlják pszichodramatikus technikákat, amelyek segítségével élvezetesebbé és hatékonyabbá tehetik a segítő munkát.
Egy kis elmélet, sok gyakorlási lehetőség.
 
A részvétel feltétele: Segítő szakmai végzettség, amely legalább 70 óra önismeretet tartalmazott.
 
Forrás és további információ: FB esemény
 

Édesanyák live hétvége

2021-05-28

Azoknak, akiket foglalkoztatnak a családi kapcsolatok, párkapcsolat, gyerek kapcsolat, egészséges étrend, mozgás, babavárás, szülés, szoptatás, hordozás, szülés utáni regeneráció, feszültségek a családban, dackorszak, alvás, életmódváltás. 3 nap alatt több mint 40 előadás érhető el ingyenesen.

Forrás és további információ: live.edesenyak.hu

 

Wellbeing a motiváció megtalálásán keresztül

2021-05-28

Tanácsadók és ügyfeleik mesélnek arról hogyan járult hozzá a Motivációs Térkép a COVID időszak érzelmi hullámainak a megértéséhez, feldolgozásához és hogyan tudunk tudatosan előre nézni, hogy minél jobban értsük magunkat és élvezzük napjainkat a folyamatosan változó körülmények ellenére. A jóllét nemcsak az egyén, hanem a csapat szintjén is téma lesz ezen az estén.

Forrás és további információ: coachonghataroknelkul.hu

Mental Helath Summit

2021-05-28

Egy hét a lelki egészségért! Az ingyenes online  rendezvény 5 napja alatt 35 szakértő előadása érhető el regisztráció után. Részletes program itt.

Forrás és további információ: FB esemény

 

Covid és a diáklélektan

2021-05-27

A covid járvány hatása az iskolákra is súlyos következményekkel jár. A mindenki által ismert problémák mellett, eddig nem ismert – s így nem kutatott – kérdés, a járványnak a diákok mentálhigiénéjére gyakorolt hatása. Sokan beszélnek covid zombikról, covid árvákról. Mi a valóság, mik a lehetőségek, s milyen következményekre kell felkészülnünk?
Ezt a problémakört járja körül 2021. május 28-án 18 órától virtuális Kossuth klubunk, melynek vendégei:  Gyarmathy Éva pszichológus, L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője, Kökéndy Ákos a pesthidegkúti Waldorf iskola képviselője, Varga Márk, az ADOM Diák Mozgalom szóvivője. Moderátor (szokás szerint) Ónody-Molnár Dóra újságíró

Forrás és további információ: FB esemény

 

Szociopoly – Online színházi társasjáték

2021-05-26

A Szociopoly színházi társasjáték már online formában is elérhető az ELTE Társadalomtudományi Karon. A regisztráció (és részvétel) ingyenes és nyitott minden ELTÉ-s és ELTÉ-n kívül dolgozó/hallgató, volt és jelenlegi hallgató számára. 

A falu lakói – akiket a nézők személyesítenek meg – döntéseket hozhatnak. Akarnak-e feketén dolgozni, befizetik-e a villanyszámlát, fordulnak-e uzsoráshoz kölcsönért? Ha egy játékos szembesül azzal, hogy milyen alternatívák közül választhat az, aki szegény, hogy mire is elég a segély vagy a családi pótlék, akkor van esélyünk arra, hogy az intolerancia helyett a szolidaritás irányába forduljon.

A nézők csapatokat alkotnak (akik 4 tagú családokat – szülők és 2 gyermek – képviselnek), akiknek egy hónapig kell megélniük ezekből a forrásokból. A hónap napjait jelző táblán haladnak, miközben színészek mutatják be rövid jelenetek keretében a falu nevezetesebb lakóit: az uzsorást, a rendőrt, a polgármestert, akik közvetlenül meg is szólítják a nézőket. A nézőknek döntéseket kell hozniuk kiadásaikról és bevételeikről, de természetesen – akárcsak az életben –, a véletlen is befolyásoló tényezővé válik olykor…

Időpontok: 2021. június 1., 9., 10. 18h, június 2. 14h. Amennyiben az egyes alkalmakra nincs megfelelő számú regisztráció, az előadás elmarad – melyről a regisztráltakat időben értesítik.

Forrás és további információ: ELTE TATK
Videoriport az előadásról: vs.hu

 

Ne maradj egyedül az iskolai konfliktusokkal! Módszerek az iskolai agresszió felismerésére

2021-05-25

Az ELTE PPK három alkalomból álló szakmai rendezvénysorozatot indít a Kerekasztal az Iskolai Biztonságáért (KERIB) összefogás tagjainak részvételével, melyen az érdeklődő szakemberek megismerkedhetnek az iskolai konfliktusok és agresszió felismerésére, megelőzésére és kezelésére vonatkozó hazai módszerekkel.


A rendezvényeken való részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges.

A Zoom események időpontjai:
Az iskolai agresszió megelőzése: 2021. május 26. 15:00-18:00
Az iskolai agresszió kezelése:       2021. június 9.   15:00-18:00

Forrás és további információ: KERIB

 

2021-2027 programozási időszakhoz kapcsolódó jogszabályok

2021-05-21

Az idei évben új uniós programozási időszak vette kezdetét, ami azt jelenti, hogy rövidesen újabb pályázati lehetőségek állnak a támogatást igénylők előtt. Mindez azzal jár, hogy az új uniós rendelethez igazodva új hazai jogszabály is készül, mely keretbe foglalja az EU-s források elosztási mechanizmusát, a projektek végrehajtását. A jogszabály a korábbinál áttekinthetőbben, lényegre törőbben határozza meg azokat a jogokat és kötelezettségeket, amelyek mentén a magyar társadalom és gazdaság fejlődését szolgáló európai uniós források felhasználhatók.

A lenti tájékoztató összefoglaló módon mutatja be az új kormányrendelet legfontosabb pontjait a támogatási kérelmek benyújtásától az elnyert pályázati összegek folyósításáig, a mérföldkövekkel kapcsolatos követelményektől a közbeszerzési kötelezettségeken át egészen a projektek esélyegyenlőségi előírásáig.

A 2021–2027 programozási időszakban az egyes európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának rendjéről szóló 256/2021. (V. 18.) Korm. rendelet  elérhető a https://njt.hu/jogszabaly/2021-256-20-22.0 oldalon.

Forrás és további információ: palyazat.gov.hu

Következő123456789101112131415161718192021222324252627282930313233Előző
Naptár

           Jelenlegi projektmegvalósító szervezetek

          

                          Korábbi időszak projektmegvalósító szervezetei

  

A MÁLTAI GYEREKESÉLY PROGRAMRÓL

A Szeretetszolgálat 2010 őszén kapott felkérést, hogy kapcsolódjon be a térségi Gyerekesély projekteket kiemelt kísérő program munkájába, amelynek az utóbbi években az volt a feladata, hogy támogassa és végigkísérje a 2012-ben pályázó kistérségek projektjeinek előkészítését és megvalósítását. Az MMSZ felelősségi körébe nyolc kistérség tartozott, az ország három régiójából: az Abaúj-Hegyközi, a Bodrogközi, az Encsi (Észak-magyarországi régió); a Fehérgyarmati, a Vásárosnaményi (Észak-alföldi régió); valamint a Barcsi, a Kadarkúti és a Sellyei (Dél-dunántúli régió) s az ezekben található 238 településen kb. 180 ezer ember él, köztük több mint 40 ezer gyermek. 2016-tól 31 járás kísérésébe fogott a Szeretetszolgálat partnereivel, ahol több mint 700 településen mintegy 1 millió lakos él, akik közül csaknem 200 ezer gyerek.

Kistérségi Gyerekesélyek 2015 ©
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gyerekesély Program
Telefonszám: +36 1 391-4750                                  
E-mail: gyerekesely@maltai.hu
Cím: 1125 Bp. Szarvas Gábor út 58-60. 
                                                                A TÁMOP-5.2.1-12/1-2012-0001, Gyerekesély program
                                                   keretében létrejött oldal, melyet az EFOP-1.4.1-15-2016-00001
                                         Integrált gyermekprogramok szakmai támogatása projekt működtet.  
                        Korábbi honlapunk a https://sites.google.com/site/523help/ oldalon érhető el.