Aktualitások

Gyermekút a kora gyermekkori intervenciós ellátórendszerben képzés

2021-05-17

Családbarát Magyarország Központ Gyermekút a kora gyermekkori intervenciós ellátórendszerben címmel akkreditált/minősített, ingyenes 32 órás továbbképzést szervez, amelyet jelenleg online formában valósít meg.  Képzést az egészségügyi alapellátás szakembereinek, a köznevelés területén dolgozóknak, a szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi területen működő szakembereknek ajánlják. A képzési csoportokat a jelentkezői igényeknek megfelelően folyamatosan indítják.

A képzés célja, hogy a résztvevők megismerjék az ellátórendszer speciális feladatait, megközelítési fókuszait, működését, egymáshoz való kapcsolódásukat az egészségügyi, a szociális és a pedagógiai ellátási területeken. A képzés során megismerik a 0–6 éves gyermekek és családjaik szükséglet alapú ellátásának lehetőségeit az átlagtól eltérő fejlődés, a sérülésspecifikus, valamint a pszichoszociális okok miatti veszélyeztetettség esetében. Ismereteket szereznek az eltérő fejlődésről, megismerik többek között az autizmus spektrum zavar, a tanulási, viselkedési nehézségek, valamint a stresszel, traumával összefüggő zavarok alapvető jellemzőit. Megismerik továbbá a különböző jogosultságcsoportok esetében a továbbküldési, jelzési utakat annak függvényében, hogy milyen szakembertől, szervezettől, mikor érkezett az első jelzés. Képessé válnak a probléma észlelésére, az esetek komplex megközelítésre, a különböző életkorokban és súlyosságú állapotokban adekvát ellátórendszeri útvonal megtervezésére. A képzés során munkájuk során alkalmazható gyakorlati tapasztalatokra tesznek szert az interdiszciplináris teamtevékenységben és fejlődik az egymással és a szülőkkel, családokkal való kommunikációjuk. A képzés ismeretanyagának birtokában tisztában lesznek minden egyes jogosultsági csoport esetében azzal, hogy az egyes dimenziókban pontosan mi a teendőjük a különböző szakembereknek, hogy kinek milyen feladata van a továbbküldési, jelzési utakat illetően.

Forrás és további információ: gyermekut.hu

Módszertani füzet online bemutató - Mesés emberi jogaid

2021-05-15

Elkészült az Amnesty International nagy sikerű Mesés emberi jogaid videósorozatának utolsó része, mi azonban azt szerették volna, hogy a történetek és a felvételek tovább éljenek, ezért "A mesék közelebb hoznak minket egymáshoz" címmel módszertani kiadványt szerkesztettek.

Az érdeklődő pedagógusok és szülők mind az öt meséhez találnak benne gyakorlatokat és feldolgozást segítő kérdéseket. A feladatjavaslatok és a történetek célcsoportja az általános iskola alsó tagozatától a középiskola végéig terjed. A kiadvány megjelenése kapcsán online bemutatót tartanak, ahol a résztvevők megismerhetik a füzet felépítését, ízelítőt kaphatnak a gyakorlatokból és feltehetik kérdéseiket.
 
Forrás és további információ: FB esemény

Meséld újra: élőszóval, szabadon – online konferencia

2021-05-14

Érdekelnek a mesék, az élőszavas mesemondás? Kipróbálnád Te is, csak nem tudod hogyan kezdj hozzá? Szeretnéd látni, hogyan működtethető a mai közösségekben: iskolákban, óvodákban, könyvtárakban és más közösségi-kulturális terekben? – Akkor a Meseszó Egyesület konferenciája Neked szól. A program 2021. május 18-19-én lesz. Regisztráció és jegyvásárlás: https://forms.gle/WjYDjcXGFRK9NkvA6  (A férőhelyek korlátozottak.)

Forrás és további információ: FB esmemény

Gyerekirodalom felnőtt szemmel

2021-05-12

Minden szülő álma, hogy olyan könyvet olvasson fel gyermekének, ami őt is szórakoztatja. De mi van akkor, ha rájön, a könyv, amit a kezében tart, éppen azt az irodalmi élményt nyújtja számára, mintha csak egy "felnőtt" regényt olvasna?

A beszélgetés élőben folyik, de utána is elérhető lesz a PesText Youtube csatornáján: https://www.youtube.com/channel/UCoIQjcav3DipQwfROhUEgUA

Forrás és további információ: FB esemény

 

A kisgyermekek napközbeni ellátása, 2020

2021-05-12

A KSH friss összegzéséből kiderül többek között, hogyA kisgyermekes anyák munkába való visszatérését akadályozhatja a megfelelő, elsősorban helybeni gyermekelhelyezési feltételek hiánya. 2017-től – e problémát is kezelendő – a jelentős szervezeti átalakulás következtében bővültek a kisgyermekek nappali elhelyezésének lehetőségei. A hagyományos bölcsődék mellett létrejöttek a minibölcsődék, illetve a családi és munkahelyi bölcsődék is. Így a bölcsődei szolgáltatás országos lefedettsége, valamint az intézmények kihasználtsága javult az elmúlt évek során, viszont továbbra is léteznek területi egyenlőtlenségek.”

 

Forrás: KSH - A kisgyermekek napközbeni ellátása, 2020

A Hitel-S program májusi ingyenes képzései

2021-05-11

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Hitel-S programja a Fókuszban a gyermek projekt keretében az alábbi online képzéseket hirdeti meg:

2021. május 11.-én 10:00-11:30
Egészségügyi szolgáltatásokra való jogosultság - Előadó: Turula Kata
A társadalombiztosítás ellátások, érvényes TAJ szám, rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, álláskeresési járadék, álláskeresési segély jellemzői, igénybevétele. Adókedvezmények típusai (személyi, családi stb.)
 

2021. május 18.-án 10:00-11:30
Digitális alapfogalmak és az új technológiák - Előadó: dr. Baracsi Katalin
Digitális alapfogalmak és az új technológiák (pl. internet, wifi, megosztás, posztolás, adatvédelem, digitális írástudás, digitális én, digitális intelligencia, testkép, robotika, MI – Mesterséges Intelligencia) – mire használható az internet?
 

2021. május 25.-én 10:00-11:30
Követeléskezelés - Előadó: Madarászné dr. Czikó Viktória
Az eladósodottság fogalma, jellemzői, a Magyar Nemzeti Bank ajánlása a követeléskezelőkre (tájékoztatás, kapcsolattartás, méltányossági megállapodások, költségek stb.), fizetési meghagyásos eljárás (FMH) jellemzői, határidők

A képzéseken való részvétel ingyenes és regisztrációhoz kötött, itt lehet jelentkezni. A bejelentkezéshez szükséges linket e-mailben fogják küldeni.

Otthon vagyok a pénzügyekben! nyereményjáték

2021-05-11

Nyereményjáték - Otthon a pénzügyekben
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Hitel-S programja partnereivel nyereményjátékot hirdet:

2021. május 3-21. között hetente jelentkeznek új kérdéssorral. A kitöltők között naponta 3 db Máltai Manufaktúra ajándékcsomagot és a játék végén 3 fődíjat sorsolnak ki. Összesen 45 db napi ajándék talál gazdára 5000 Ft értékben. A Máltai Manufaktúra termékeiből készített ajándékcsomagok hetente változnak.
Főnyeremények: 15-50.000 Ft értékű ajándékcsomag (borválogatás és ajándékutalvány).


Forrás és további információ: https://otthonapenzugyekben.hu/jatek/

Biztonságos terek kockázatos beszélgetésekhez; resztoratív eljárások a munkahelyen

2021-05-11

Forrás és további info: https://szociologusnapok.ro/hu/

 

Kötetbemutató beszélgetés: Iskolai Szociális Munka – Óvodai, iskolai szociális segítés

2021-05-07

Lehet, hogy egy illusztráció erről: 1 személyAz esemény szervezői minden érdeklődőt szeretettel meghívnak a Szociálpedagógia folyóirat "Iskolai Szociális Munka – Óvodai, iskolai szociális segítés" c. kötetét bemutató beszélgetésre 2021. május 13-án 17 órától.

A bemutató az ELTE TáTK Szociális Munka Tanszék Tanszéki Csütörtök és az AVKF szociálpedagógia szakok Szocped Café közös rendezvénye. Köszöntőt mond Mándi Nikolett és Tamáska Máté, a Szociálpedagógia folyóirat szerkesztői. A moderátor: Rácz Andrea, kérdező: Novák Tímea Magdolna. A bemutatandó kötet szerkesztői: Budai István és Bányai Emőke. Szerzői: Tanító Zsófi, Németh Mária, Csobán Marianna, Pintér Bálint, Valkony Kinga, Máté Zsolt
 
Az esemény online kerül megrendezésre. Belépés mindenki számára nyitott a következő linkre kattintva: https://teams.microsoft.com/dl/launcher/launcher.html...
 
Forrás: FB esemény
 

Magunkat neveljük

2021-05-07

Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember, álló emberek és , szöveg, amely így szól: „MAGUNKAT NEVELJÜK Hogyan hozzuk a legjobb formánkat, amikor gyerekünk a legrosszabb arcát mutatja? Kim John Payne MAGUNKAT NEVELJÜK Hogyan alegjobbformánkat, amikor gyerekunklegroszabbrát.mutatia? mutatja? & Dr. Kádár Annamária pszichológus, egyetemi adjunktus Deliága Ενα integratív gyermekterapeuta 2021. MÁJUS 11. 18:00 MES ZEGYSZERÚBR Ingyenes beszélgetés a szerzőjétől Nyitott Akadémia YouTube csatornáján”

A világhírű gyermekpszichológus, Kim John Payne Magunkat neveljük című könyvének megjelenése kapcsán két kiváló magyar szakember, Dr. Kádár Annamária és Deliága Éva beszélget arról, hogyan nyújtsuk a legjobb formánkat, amikor gyerekünk a legrosszabb arcát mutatja.
Az élő és ingyenes beszélgetés - melyet Harsányi Bence moderál - a Nyitott Akadémia YouTube csatornáján tekinthető meg.

Forrás: FB esemény

Következő123456789101112131415161718192021222324252627282930313233Előző
Naptár

           Jelenlegi projektmegvalósító szervezetek

          

                          Korábbi időszak projektmegvalósító szervezetei

  

A MÁLTAI GYEREKESÉLY PROGRAMRÓL

A Szeretetszolgálat 2010 őszén kapott felkérést, hogy kapcsolódjon be a térségi Gyerekesély projekteket kiemelt kísérő program munkájába, amelynek az utóbbi években az volt a feladata, hogy támogassa és végigkísérje a 2012-ben pályázó kistérségek projektjeinek előkészítését és megvalósítását. Az MMSZ felelősségi körébe nyolc kistérség tartozott, az ország három régiójából: az Abaúj-Hegyközi, a Bodrogközi, az Encsi (Észak-magyarországi régió); a Fehérgyarmati, a Vásárosnaményi (Észak-alföldi régió); valamint a Barcsi, a Kadarkúti és a Sellyei (Dél-dunántúli régió) s az ezekben található 238 településen kb. 180 ezer ember él, köztük több mint 40 ezer gyermek. 2016-tól 31 járás kísérésébe fogott a Szeretetszolgálat partnereivel, ahol több mint 700 településen mintegy 1 millió lakos él, akik közül csaknem 200 ezer gyerek.

Kistérségi Gyerekesélyek 2015 ©
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gyerekesély Program
Telefonszám: +36 1 391-4750                                  
E-mail: gyerekesely@maltai.hu
Cím: 1125 Bp. Szarvas Gábor út 58-60. 
                                                                A TÁMOP-5.2.1-12/1-2012-0001, Gyerekesély program
                                                   keretében létrejött oldal, melyet az EFOP-1.4.1-15-2016-00001
                                         Integrált gyermekprogramok szakmai támogatása projekt működtet.  
                        Korábbi honlapunk a https://sites.google.com/site/523help/ oldalon érhető el.