Aktualitások

Mental Helath Summit

2021-05-28

Egy hét a lelki egészségért! Az ingyenes online  rendezvény 5 napja alatt 35 szakértő előadása érhető el regisztráció után. Részletes program itt.

Forrás és további információ: FB esemény

 

Covid és a diáklélektan

2021-05-27

A covid járvány hatása az iskolákra is súlyos következményekkel jár. A mindenki által ismert problémák mellett, eddig nem ismert – s így nem kutatott – kérdés, a járványnak a diákok mentálhigiénéjére gyakorolt hatása. Sokan beszélnek covid zombikról, covid árvákról. Mi a valóság, mik a lehetőségek, s milyen következményekre kell felkészülnünk?
Ezt a problémakört járja körül 2021. május 28-án 18 órától virtuális Kossuth klubunk, melynek vendégei:  Gyarmathy Éva pszichológus, L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője, Kökéndy Ákos a pesthidegkúti Waldorf iskola képviselője, Varga Márk, az ADOM Diák Mozgalom szóvivője. Moderátor (szokás szerint) Ónody-Molnár Dóra újságíró

Forrás és további információ: FB esemény

 

Szociopoly – Online színházi társasjáték

2021-05-26

A Szociopoly színházi társasjáték már online formában is elérhető az ELTE Társadalomtudományi Karon. A regisztráció (és részvétel) ingyenes és nyitott minden ELTÉ-s és ELTÉ-n kívül dolgozó/hallgató, volt és jelenlegi hallgató számára. 

A falu lakói – akiket a nézők személyesítenek meg – döntéseket hozhatnak. Akarnak-e feketén dolgozni, befizetik-e a villanyszámlát, fordulnak-e uzsoráshoz kölcsönért? Ha egy játékos szembesül azzal, hogy milyen alternatívák közül választhat az, aki szegény, hogy mire is elég a segély vagy a családi pótlék, akkor van esélyünk arra, hogy az intolerancia helyett a szolidaritás irányába forduljon.

A nézők csapatokat alkotnak (akik 4 tagú családokat – szülők és 2 gyermek – képviselnek), akiknek egy hónapig kell megélniük ezekből a forrásokból. A hónap napjait jelző táblán haladnak, miközben színészek mutatják be rövid jelenetek keretében a falu nevezetesebb lakóit: az uzsorást, a rendőrt, a polgármestert, akik közvetlenül meg is szólítják a nézőket. A nézőknek döntéseket kell hozniuk kiadásaikról és bevételeikről, de természetesen – akárcsak az életben –, a véletlen is befolyásoló tényezővé válik olykor…

Időpontok: 2021. június 1., 9., 10. 18h, június 2. 14h. Amennyiben az egyes alkalmakra nincs megfelelő számú regisztráció, az előadás elmarad – melyről a regisztráltakat időben értesítik.

Forrás és további információ: ELTE TATK
Videoriport az előadásról: vs.hu

 

Ne maradj egyedül az iskolai konfliktusokkal! Módszerek az iskolai agresszió felismerésére

2021-05-25

Az ELTE PPK három alkalomból álló szakmai rendezvénysorozatot indít a Kerekasztal az Iskolai Biztonságáért (KERIB) összefogás tagjainak részvételével, melyen az érdeklődő szakemberek megismerkedhetnek az iskolai konfliktusok és agresszió felismerésére, megelőzésére és kezelésére vonatkozó hazai módszerekkel.


A rendezvényeken való részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges.

A Zoom események időpontjai:
Az iskolai agresszió megelőzése: 2021. május 26. 15:00-18:00
Az iskolai agresszió kezelése:       2021. június 9.   15:00-18:00

Forrás és további információ: KERIB

 

2021-2027 programozási időszakhoz kapcsolódó jogszabályok

2021-05-21

Az idei évben új uniós programozási időszak vette kezdetét, ami azt jelenti, hogy rövidesen újabb pályázati lehetőségek állnak a támogatást igénylők előtt. Mindez azzal jár, hogy az új uniós rendelethez igazodva új hazai jogszabály is készül, mely keretbe foglalja az EU-s források elosztási mechanizmusát, a projektek végrehajtását. A jogszabály a korábbinál áttekinthetőbben, lényegre törőbben határozza meg azokat a jogokat és kötelezettségeket, amelyek mentén a magyar társadalom és gazdaság fejlődését szolgáló európai uniós források felhasználhatók.

A lenti tájékoztató összefoglaló módon mutatja be az új kormányrendelet legfontosabb pontjait a támogatási kérelmek benyújtásától az elnyert pályázati összegek folyósításáig, a mérföldkövekkel kapcsolatos követelményektől a közbeszerzési kötelezettségeken át egészen a projektek esélyegyenlőségi előírásáig.

A 2021–2027 programozási időszakban az egyes európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának rendjéről szóló 256/2021. (V. 18.) Korm. rendelet  elérhető a https://njt.hu/jogszabaly/2021-256-20-22.0 oldalon.

Forrás és további információ: palyazat.gov.hu

Gyermekút a kora gyermekkori intervenciós ellátórendszerben képzés

2021-05-17

Családbarát Magyarország Központ Gyermekút a kora gyermekkori intervenciós ellátórendszerben címmel akkreditált/minősített, ingyenes 32 órás továbbképzést szervez, amelyet jelenleg online formában valósít meg.  Képzést az egészségügyi alapellátás szakembereinek, a köznevelés területén dolgozóknak, a szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi területen működő szakembereknek ajánlják. A képzési csoportokat a jelentkezői igényeknek megfelelően folyamatosan indítják.

A képzés célja, hogy a résztvevők megismerjék az ellátórendszer speciális feladatait, megközelítési fókuszait, működését, egymáshoz való kapcsolódásukat az egészségügyi, a szociális és a pedagógiai ellátási területeken. A képzés során megismerik a 0–6 éves gyermekek és családjaik szükséglet alapú ellátásának lehetőségeit az átlagtól eltérő fejlődés, a sérülésspecifikus, valamint a pszichoszociális okok miatti veszélyeztetettség esetében. Ismereteket szereznek az eltérő fejlődésről, megismerik többek között az autizmus spektrum zavar, a tanulási, viselkedési nehézségek, valamint a stresszel, traumával összefüggő zavarok alapvető jellemzőit. Megismerik továbbá a különböző jogosultságcsoportok esetében a továbbküldési, jelzési utakat annak függvényében, hogy milyen szakembertől, szervezettől, mikor érkezett az első jelzés. Képessé válnak a probléma észlelésére, az esetek komplex megközelítésre, a különböző életkorokban és súlyosságú állapotokban adekvát ellátórendszeri útvonal megtervezésére. A képzés során munkájuk során alkalmazható gyakorlati tapasztalatokra tesznek szert az interdiszciplináris teamtevékenységben és fejlődik az egymással és a szülőkkel, családokkal való kommunikációjuk. A képzés ismeretanyagának birtokában tisztában lesznek minden egyes jogosultsági csoport esetében azzal, hogy az egyes dimenziókban pontosan mi a teendőjük a különböző szakembereknek, hogy kinek milyen feladata van a továbbküldési, jelzési utakat illetően.

Forrás és további információ: gyermekut.hu

Módszertani füzet online bemutató - Mesés emberi jogaid

2021-05-15

Elkészült az Amnesty International nagy sikerű Mesés emberi jogaid videósorozatának utolsó része, mi azonban azt szerették volna, hogy a történetek és a felvételek tovább éljenek, ezért "A mesék közelebb hoznak minket egymáshoz" címmel módszertani kiadványt szerkesztettek.

Az érdeklődő pedagógusok és szülők mind az öt meséhez találnak benne gyakorlatokat és feldolgozást segítő kérdéseket. A feladatjavaslatok és a történetek célcsoportja az általános iskola alsó tagozatától a középiskola végéig terjed. A kiadvány megjelenése kapcsán online bemutatót tartanak, ahol a résztvevők megismerhetik a füzet felépítését, ízelítőt kaphatnak a gyakorlatokból és feltehetik kérdéseiket.
 
Forrás és további információ: FB esemény

Meséld újra: élőszóval, szabadon – online konferencia

2021-05-14

Érdekelnek a mesék, az élőszavas mesemondás? Kipróbálnád Te is, csak nem tudod hogyan kezdj hozzá? Szeretnéd látni, hogyan működtethető a mai közösségekben: iskolákban, óvodákban, könyvtárakban és más közösségi-kulturális terekben? – Akkor a Meseszó Egyesület konferenciája Neked szól. A program 2021. május 18-19-én lesz. Regisztráció és jegyvásárlás: https://forms.gle/WjYDjcXGFRK9NkvA6  (A férőhelyek korlátozottak.)

Forrás és további információ: FB esmemény

Gyerekirodalom felnőtt szemmel

2021-05-12

Minden szülő álma, hogy olyan könyvet olvasson fel gyermekének, ami őt is szórakoztatja. De mi van akkor, ha rájön, a könyv, amit a kezében tart, éppen azt az irodalmi élményt nyújtja számára, mintha csak egy "felnőtt" regényt olvasna?

A beszélgetés élőben folyik, de utána is elérhető lesz a PesText Youtube csatornáján: https://www.youtube.com/channel/UCoIQjcav3DipQwfROhUEgUA

Forrás és további információ: FB esemény

 

A kisgyermekek napközbeni ellátása, 2020

2021-05-12

A KSH friss összegzéséből kiderül többek között, hogyA kisgyermekes anyák munkába való visszatérését akadályozhatja a megfelelő, elsősorban helybeni gyermekelhelyezési feltételek hiánya. 2017-től – e problémát is kezelendő – a jelentős szervezeti átalakulás következtében bővültek a kisgyermekek nappali elhelyezésének lehetőségei. A hagyományos bölcsődék mellett létrejöttek a minibölcsődék, illetve a családi és munkahelyi bölcsődék is. Így a bölcsődei szolgáltatás országos lefedettsége, valamint az intézmények kihasználtsága javult az elmúlt évek során, viszont továbbra is léteznek területi egyenlőtlenségek.”

 

Forrás: KSH - A kisgyermekek napközbeni ellátása, 2020

Következő123456789101112131415161718192021222324252627282930313233Előző
Naptár

          Az EFOP 1.4.1-15 Integrált gyermekprogramok szakmai támogatása című projektet megvalósító szervezetek

          

                         A Gyerekesély projekt korábbi időszakainak megvalósító szervezetei

  

A MÁLTAI GYEREKESÉLY PROGRAMRÓL

A Szeretetszolgálat 2010 őszén kapott felkérést, hogy kapcsolódjon be a térségi Gyerekesély projekteket kiemelt kísérő program munkájába, amelynek az utóbbi években az volt a feladata, hogy támogassa és végigkísérje a 2012-ben pályázó kistérségek projektjeinek előkészítését és megvalósítását. Az MMSZ felelősségi körébe nyolc kistérség tartozott, az ország három régiójából: az Abaúj-Hegyközi, a Bodrogközi, az Encsi (Észak-magyarországi régió); a Fehérgyarmati, a Vásárosnaményi (Észak-alföldi régió); valamint a Barcsi, a Kadarkúti és a Sellyei (Dél-dunántúli régió) s az ezekben található 238 településen kb. 180 ezer ember él, köztük több mint 40 ezer gyermek. 2016-tól 31 járás kísérésébe fogott a Szeretetszolgálat partnereivel, ahol több mint 700 településen mintegy 1 millió lakos él, akik közül csaknem 200 ezer gyerek.

Kistérségi Gyerekesélyek 2015 ©
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gyerekesély Program
Telefonszám: +36 1 391-4750                                  
E-mail: gyerekesely@maltai.hu
Cím: 1125 Bp. Szarvas Gábor út 58-60. 
                                                                A TÁMOP-5.2.1-12/1-2012-0001, Gyerekesély program
                                                   keretében létrejött oldal, melyet az EFOP-1.4.1-15-2016-00001
                                         Integrált gyermekprogramok szakmai támogatása projekt működtet.  
                        Korábbi honlapunk a https://sites.google.com/site/523help/ oldalon érhető el.