Aktualitások

Életútinterjú a 90 éves Ferge Zsuzsával

2021-04-26

Ferge Zsuzsa 90. születésnapját ünneplő szociológus több társadalmi rendszert, válságot, megrázkódtatást is megélt, vagy első kézből, vagy már társadalomkutatóként, esetleg a leginkább kiszolgáltatott csoportok mellett kiálló szociálpolitikusként. Az ilyen helyzetekről, felháborodásról, értelmiségi felelősségvállalásról, tudományról, politikáról beszéltnek Zsuzsával egy átfogó életútinterjúban.

Forrás és video: Partizán Youtube

 

4. Művészetpedagógiai Konferencia - Élni a kultúrát.

2021-04-25

Lehet, hogy egy kép erről: gyermek és szöveg

A konferencia időpontja 2021. május 20-21. csütörtök-péntek. Helyszíne: online Teams.

A konferencia főbb témái: 1) A játék helyének, szerepének kutatása az intézményes nevelés színterein. 2) Nevelési, alkotási formák a gyermekkultúra, vizuális kultúra, digitális kultúra zene, mozgás és tánc, a bábjáték, a mese, valamint a dráma területein. 3) Innovatív művészeti és művészetpedagógiai módszerek, kutatások és képzések. 4) Együttműködések a művészetpedagógia, a gyermekkultúra és a játék oktatásában, kutatásában.

Forrás és további információ: FB esemény és a konferencia honlapja: http://mpk.elte.hu/

 

Hogyan beszélhetünk gyerekekkel halálról, gyászról?! Rádióműsor

2021-04-25

Lehet, hogy egy kép erről: ‎könyv és ‎, szöveg, amely így szól: „‎PERNILLA STALFELT HAI HALAL A KONYV 一 t هر VIVANDRA KÖNYVEK‎”‎‎A szülők legtöbbször megpróbálják óvni a gyermekeiket, és úgy gondolják, ha nem érintik ezt a nehéz kérdést, hogy halál, betegség, akkor a gyermekeik boldogok lesznek. Fontos, hogy ne csak akkor beszéljünk a halálról, amikor már éppen előállt egy ilyen esemény, már óvodás korban megismerkednek a gyerekek a halál fogalommal. Ebben segítenünk is kell nekik!
Renocs (Révész Renáta Liliána) pszichológusként, gyásztanácsadóként kifejezetten ezen a területen dolgozik, és folyamatosan segít intézményeknek, családoknak, gyerekeknek.

Az adás itt meghallgatható.

Forrás és további info: FB esemény és Teszt és lélek rádióműsor FB oldal

 

Nyelvtöröttek – olvasókör az oktatási egyenlőtlenségekről

2021-04-22

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és szöveg
A Közélet Iskolája önkéntesei által szervezett ingyenes interaktív online olvasókör során 2021. május 4.-én (kedd) 17:30-20:30 között arról beszélgetnek, hogy nyelvi és kulturális szempontból mennyire befogadó az iskola.

Várnak mindenkit, akit érdekel a téma, és szeretne többet megtudni az oktatási egyenlőtlenségekről és az ezt meghatározó hatalmi viszonyokról. Előnyben részesülnek azok, akiknek korábban nem volt lehetősége ezekről a témákról tanulni.

Forrás és további információ: FB esemény

 

Műhelykonferencia a cigány gyerekek nevelésének aktuális kérdéseiről

2021-04-22

Lehet, hogy egy kép erről: gyermek, állás és , szöveg, amely így szól: „A cigány gyerekek nevelésének aktuális kérdései Mühelykonferencia Apor Vilmos KatolikusFÅiskola Katolikus Főiskola”

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola műhelykonferenciája 2021. május 5-én 17 órától a cigány gyerekek nevelésének aktuális kérdéseit járja körül. Regisztrálni az alábbi linken lehet: https://forms.gle/fRnBgjDHqEcHy2mn8

Forrás és további információ: FB Esemény

 

Gyerekesélyek Magyarországon

2021-04-21

A Civil Bázis Fórum 2021. április 22-én 19 órától ingyenes élő live eseményt szervez a Magyarországi gyerekesélyekről.

Lehet, hogy egy kép erről: Ritók Nóra és szöveg

 

Mid van, amit nem kaptál meg- Vecsei Miklós előadásában

2021-04-20

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és , szöveg, amely így szól: „Jövő-Szövő ROJT 4. MID VAN, AMIT NEM KAPTÁL? Vecsei Miklos Házigazda: Sajgó Szabolcs SJ 2021.04.23. 19:00-20:15”A részvétel előzetes jelentkezéshez (regisztráció) kötött. Itt lehet regisztrálni.

Forrás és további információ: FB esemény

Minden, amit a Covidról el kell mesélned a gyerekeknek!

2021-04-19

Axel Scheffler, a Pipp és Polli sorozat szerzője, Julia Donaldson könyveinek állandó illusztrátora, az egyik legnépszerűbb angol gyerekkönyv-illusztrátor tavaly tavasszal egyedülálló új könyvet jelentetett meg a koronavírus-járványról. Azóta eltelt egy év, és bár a vírus még mindig az életünk szerves részét képezi, mégis sok változás történt - például már elérhető a védőoltás. Scheffler készített könyvéből egy frissített verziót, és ez a könyv most ingyenesen elérhető, letölthető és terjeszthető bárki számára - a könyv magyarországi kiadójánál, a Pagonynál.

A könyv elkészítésében Axel Scheffler orvosokkal, tanárokkal, pszichológusokkal együtt dolgozott, így a tartalom pontos, hiteles és pont jó 4-10 éves gyerekek számára.

Segít a kisgyerekeknek megérteni, mi és miért zajlik körülöttük. Hogy miért viselkednek körülöttük furcsán az emberek. A saját szüleik is…

Forrás és további információ: Pagony
 

A független média romaképe

2021-04-19

A Romakép Műhely fontosnak tartja, hogy három közösség találkozzon és beszélgessen: az érintett, roma közösség érdekében szót emelő aktivista csoport, az érintett roma közösség érdekében és a közönség informálásában érdekelt újságírók, valamint az egyetemisták, akik számára elengedhetetlen, hogy megismerjék az előbb említett két közösség véleményét, és kialakítsák a saját álláspontjukat. Végül, de nem utolsósorban, a legfontosabb ebben a vitában a nyilvánosság, amit a Romakép Műhely és az esemény társközvetítője, a Tv Baxtale Facebook-platformja garantál.


A beszélgetés során a videó és a nyilvános levél kontextusát szeretnék feleleveníteni, de lehetőség szerint majd tágítjuk a témát, elsősorban a hagyományos újságírói szerep és az aktivizmus, illetve a „független” és az „elkötelezett” média kölcsönhatásának irányában. Újságírás és aktivizmus lehetséges konfliktusforrásaira, vagy éppen egymást inspiráló és tanító jellegére szeretnének rákérdezni, mert ezek mind a szűkebb téma, mind pedig általában ma nagyon aktuálisak.

A 2021.04.21-én 18 órától zajló beszélgetés Zoom-linkjét a program előtt teszik nyilvánossá.

Forrás és további információ: FB esemény

 

Kommunikációs technikák az online segítő munkában: intrapszichés konfliktusok

2021-04-17

2021. tavaszán, nyarán kiscsoportos, technikai műhelyt szerveznek segítő szakembereknek, szupervizoroknak, coachoknak, tanácsadóknak, pszichológusoknak, mentálhigiénés szakembereknek, lelki gondozóknak. A műhely 5 egymásra épülő alkalomból áll, kéthetente hétfőnként 9.00-13.00 közt, 5 tanórában.
 
Hogyan lehetséges a kliensnél felismerést, belátást, pozitív változásokat elősegíteni az online térben, miközben a mi lehetőségeink is korlátozottak? Ebben a műhelyben a kliensnél fellépő intrapszichés konfliktusok, kétségek, döntéshelyzetek, ambivalenciák, és az ezekben a helyzetekben jelentkező enyhébb testi reakciók dramatikus megjelenítése áll a középpontban.
Most ezeknek a dramatikus technikáknak az online alkalmazását fogják gyakorolni.

A program különféle helyzetekhez illő intervenciós eszközöket ad, demonstrációt és bőséges gyakorlási lehetőséget biztosít, korszerű, összeszedett elméletet oszt meg,  tapasztalatcserét tesz lehetővé.
Segíti megismerni és gyakorolni a belső tartalmak külső megjelenítésének lehetőségeit az online térben, felismerni és gyakorolni, hogy mikor melyiket célszerű alkalmazni, valamint a hatékony kommunikáció fejlesztését, gyakorlását az online munkában.
 
A jelentkezés feltétele: szupervizor, coach,tréner, pszichológus, mentálhigiénés, lelkigondozói vagy tanácsadói,stb. végzettség, min. 70 óra önismeret.
Érdeklődés és jelentkezés: 2021. április 27-ig, a szabad helyek függvényében.
 
Forrás és további információ: FB esemény
Következő123456789101112131415161718192021222324252627282930313233Előző
Naptár

           Jelenlegi projektmegvalósító szervezetek

          

                          Korábbi időszak projektmegvalósító szervezetei

  

A MÁLTAI GYEREKESÉLY PROGRAMRÓL

A Szeretetszolgálat 2010 őszén kapott felkérést, hogy kapcsolódjon be a térségi Gyerekesély projekteket kiemelt kísérő program munkájába, amelynek az utóbbi években az volt a feladata, hogy támogassa és végigkísérje a 2012-ben pályázó kistérségek projektjeinek előkészítését és megvalósítását. Az MMSZ felelősségi körébe nyolc kistérség tartozott, az ország három régiójából: az Abaúj-Hegyközi, a Bodrogközi, az Encsi (Észak-magyarországi régió); a Fehérgyarmati, a Vásárosnaményi (Észak-alföldi régió); valamint a Barcsi, a Kadarkúti és a Sellyei (Dél-dunántúli régió) s az ezekben található 238 településen kb. 180 ezer ember él, köztük több mint 40 ezer gyermek. 2016-tól 31 járás kísérésébe fogott a Szeretetszolgálat partnereivel, ahol több mint 700 településen mintegy 1 millió lakos él, akik közül csaknem 200 ezer gyerek.

Kistérségi Gyerekesélyek 2015 ©
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gyerekesély Program
Telefonszám: +36 1 391-4750                                  
E-mail: gyerekesely@maltai.hu
Cím: 1125 Bp. Szarvas Gábor út 58-60. 
                                                                A TÁMOP-5.2.1-12/1-2012-0001, Gyerekesély program
                                                   keretében létrejött oldal, melyet az EFOP-1.4.1-15-2016-00001
                                         Integrált gyermekprogramok szakmai támogatása projekt működtet.  
                        Korábbi honlapunk a https://sites.google.com/site/523help/ oldalon érhető el.