Aktualitások

Gyerekesélyek Magyarországon

2021-04-21

A Civil Bázis Fórum 2021. április 22-én 19 órától ingyenes élő live eseményt szervez a Magyarországi gyerekesélyekről.

Lehet, hogy egy kép erről: Ritók Nóra és szöveg

 

Mid van, amit nem kaptál meg- Vecsei Miklós előadásában

2021-04-20

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és , szöveg, amely így szól: „Jövő-Szövő ROJT 4. MID VAN, AMIT NEM KAPTÁL? Vecsei Miklos Házigazda: Sajgó Szabolcs SJ 2021.04.23. 19:00-20:15”A részvétel előzetes jelentkezéshez (regisztráció) kötött. Itt lehet regisztrálni.

Forrás és további információ: FB esemény

Minden, amit a Covidról el kell mesélned a gyerekeknek!

2021-04-19

Axel Scheffler, a Pipp és Polli sorozat szerzője, Julia Donaldson könyveinek állandó illusztrátora, az egyik legnépszerűbb angol gyerekkönyv-illusztrátor tavaly tavasszal egyedülálló új könyvet jelentetett meg a koronavírus-járványról. Azóta eltelt egy év, és bár a vírus még mindig az életünk szerves részét képezi, mégis sok változás történt - például már elérhető a védőoltás. Scheffler készített könyvéből egy frissített verziót, és ez a könyv most ingyenesen elérhető, letölthető és terjeszthető bárki számára - a könyv magyarországi kiadójánál, a Pagonynál.

A könyv elkészítésében Axel Scheffler orvosokkal, tanárokkal, pszichológusokkal együtt dolgozott, így a tartalom pontos, hiteles és pont jó 4-10 éves gyerekek számára.

Segít a kisgyerekeknek megérteni, mi és miért zajlik körülöttük. Hogy miért viselkednek körülöttük furcsán az emberek. A saját szüleik is…

Forrás és további információ: Pagony
 

A független média romaképe

2021-04-19

A Romakép Műhely fontosnak tartja, hogy három közösség találkozzon és beszélgessen: az érintett, roma közösség érdekében szót emelő aktivista csoport, az érintett roma közösség érdekében és a közönség informálásában érdekelt újságírók, valamint az egyetemisták, akik számára elengedhetetlen, hogy megismerjék az előbb említett két közösség véleményét, és kialakítsák a saját álláspontjukat. Végül, de nem utolsósorban, a legfontosabb ebben a vitában a nyilvánosság, amit a Romakép Műhely és az esemény társközvetítője, a Tv Baxtale Facebook-platformja garantál.


A beszélgetés során a videó és a nyilvános levél kontextusát szeretnék feleleveníteni, de lehetőség szerint majd tágítjuk a témát, elsősorban a hagyományos újságírói szerep és az aktivizmus, illetve a „független” és az „elkötelezett” média kölcsönhatásának irányában. Újságírás és aktivizmus lehetséges konfliktusforrásaira, vagy éppen egymást inspiráló és tanító jellegére szeretnének rákérdezni, mert ezek mind a szűkebb téma, mind pedig általában ma nagyon aktuálisak.

A 2021.04.21-én 18 órától zajló beszélgetés Zoom-linkjét a program előtt teszik nyilvánossá.

Forrás és további információ: FB esemény

 

Kommunikációs technikák az online segítő munkában: intrapszichés konfliktusok

2021-04-17

2021. tavaszán, nyarán kiscsoportos, technikai műhelyt szerveznek segítő szakembereknek, szupervizoroknak, coachoknak, tanácsadóknak, pszichológusoknak, mentálhigiénés szakembereknek, lelki gondozóknak. A műhely 5 egymásra épülő alkalomból áll, kéthetente hétfőnként 9.00-13.00 közt, 5 tanórában.
 
Hogyan lehetséges a kliensnél felismerést, belátást, pozitív változásokat elősegíteni az online térben, miközben a mi lehetőségeink is korlátozottak? Ebben a műhelyben a kliensnél fellépő intrapszichés konfliktusok, kétségek, döntéshelyzetek, ambivalenciák, és az ezekben a helyzetekben jelentkező enyhébb testi reakciók dramatikus megjelenítése áll a középpontban.
Most ezeknek a dramatikus technikáknak az online alkalmazását fogják gyakorolni.

A program különféle helyzetekhez illő intervenciós eszközöket ad, demonstrációt és bőséges gyakorlási lehetőséget biztosít, korszerű, összeszedett elméletet oszt meg,  tapasztalatcserét tesz lehetővé.
Segíti megismerni és gyakorolni a belső tartalmak külső megjelenítésének lehetőségeit az online térben, felismerni és gyakorolni, hogy mikor melyiket célszerű alkalmazni, valamint a hatékony kommunikáció fejlesztését, gyakorlását az online munkában.
 
A jelentkezés feltétele: szupervizor, coach,tréner, pszichológus, mentálhigiénés, lelkigondozói vagy tanácsadói,stb. végzettség, min. 70 óra önismeret.
Érdeklődés és jelentkezés: 2021. április 27-ig, a szabad helyek függvényében.
 
Forrás és további információ: FB esemény

Esélyegyenlõségi alapismeretek online képzés

2021-04-15

Az online tanfolyam célja a résztvevők esélyegyenlőséggel kapcsolatos tudásának fejlesztése, új elméleti és gyakorlati ismeretek adásával. A képzés során alkalmazott eljárások hatására fejlődik a résztvevők attitűdje a társadalmi és munkahelyi esélyegyenlőség terén.

A képzés sikeres elvégzésével a hallgató megismeri az egyenlő bánásmóddal és esélyegyenlőséggel kapcsolatos fogalmi és jogi környezetet. Képes lesz a munkahelyi esélyegyenlőségi terv megvalósításában való együttműködésre, illetve tudatosítja a társadalmi sokszínűség hasznát, megismeri az esélyegyenlőség támogatásához használható eszközöket, azok előnyeit, hátrányait. Képes lesz az ellátottak e tárgyú, alapvető informálására.

Jelentkezési határidő: 2021. május 03., 16:00, A maximális létszám 12 fő.

Forrás és további információ: Budapest Esély

 

Ifjúsági lelki elsősegély

2021-04-14

A járvány okozta veszteségek, az elhúzódó digitális oktatás, a fokozódó frusztráció és magány miatt még inkább szükség lehet segítségre. VAN, AKI MEGHALLGAT! Ha problémád van, telefonálj! Segíts azzal, hogy megosztod a plakátunkat, hátha ismerőseid között van, akinek épp erre lenne szüksége!

Forrás: Ifjúsági Lelki Elsősegély

Spiritualitás és fogyatékosságprincípiumok a teória és praxis szintjén

2021-04-14

A konferencia olyan területre vezeti el a leendő résztvevőket, melynek, jóllehet nemzetközi irodalmi kontextusa mára jelentős és jelenleg reneszánszát éli, ugyanakkor alig van jelen a hazai tudományos diskurzusban. A konferencia interdiszciplináris megközelítésű: több tudományterület, a gyógypedagógia, a szociológia, a teológia, a vallástudomány, a jogtudomány területéről von be előadókat, másrészt transzdiszciplináris is, így az egyes tudományterületek kutatói és a fogyatékossággal élő emberekkel foglalkozó szakemberek tevékenységével ismerteti meg a hallgatóságot.
 
A konferenciát a jelenlegi, koronavírus okozta járványügyi elővigyázatosságokkal összhangban online platformon szervezik. Kérik, hogy a részvételi szándékot 2021. április 17-éig jelezzék a Máltai Tanulmányok szerkesztőségének e-mail-címére: maltaitanulmanyok@maltai.hu. A jelentkezők számára elküldik a konferencián történő részvételhez szükséges linket.
 
A konferencia követi a Máltai Tanulmányok e témában megjelenő 2021. I. negyedéves számának tartalmát, amely egyúttal konferenciakötete is az eseménynek.
 
Forrás és további információ: FB Esemény
 

Autizmussal élő személyek támogatása a szociális ellátásban - képzés

2021-04-13

Az Autisták Országos Szövetsége „Autizmussal élő személyek támogatása a szociális ellátásban” című ingyenes, szociális minősített - 40 órás, kreditpontos - továbbképzési programjában való részvételre várja a jelentkezőket.  A képzés célja a szociális ágazatban dolgozó személyek tudásában a fogyatékosság specifikus autizmus tudás és kompetencia növelése az autizmusban érintett személyek szakszerűbb támogatásának érdekében.

A továbbképzés segítségével a résztvevők elméleti alapismereteket és gyakorlati tudást szereznek az autizmus spektrum fogalmáról, tüneteiről és az autizmusban érintett személyek szükségleteiről. Képet nyernek a spektrum sokszínűségéről, egyediségéről, az egyéni megközelítés fontosságáról. Az autizmus tünetek hátterében álló okok megértése alapozza meg a segítő szakemberek által támogatásra alkalmazott módszerek megértését és elfogadását.

A képzésben hangsúlyosan jelennek meg az autizmus specifikus ellátás evidencia alapú, tudományosan igazolt gyakorlati módszerei. Az autizmus és a módszertani támogatást nyújtó korszerű ismeretek és módszerek elsajátítása elengedhetetlen az intézményes ellátásban élő társaink életében, érdekében a szociális szolgáltatásokban is. A DATA szoftverrendszer a legkorszerűbb és leghatékonyabb formában, vagyis digitális platformon nyújtja fenti ismereteket, a vizuális támogatást, mellyel az autista személyek számára a leghatékonyabb formában, egyénre szabottan és korszerű módszerekkel lehet minden életkorban és minden hétköznapi élethelyzetben segítséget nyújtani.

Forrás és további információ: Autisták Országos Szövetsége

 

„Oltass, hogy élhess!” – Országos civil kampány a vakcina regisztrációra

2021-04-09

 

A Covid-19 elleni védőoltásra való regisztrációt segítő átfogó kampány indul az ország 300 leghátrányosabb helyzetű településén az Országos Roma Önkormányzat, a Rendszerszint és a Civil Tanács Egyesület koordinálásában, hogy konkrét segítséget adhassanak azoknak az embereknek, akik szeretnék megkapni a koronavírus elleni védőoltást.

A civil aktivisták helyben segítenek az azt igénylő állampolgároknak, hogy zökkenőmentesen tudjanak regisztrálni a koronavírus elleni vakcina igényléséhez. Az országos akció egyszerre 100 településen indul, és az adott helyszínen öt-öt napon keresztül nyújtanak segítséget az embereknek házról-házra járva, vagy egy utcában, a falu központjában kihelyezett pultoknál. A civil kampány keretében elsőként Borsod, Baranya, Hajdú-Bihar, Heves, Szolnok, Nógrád, Pest, Somogy, Zala, Tolna és Szabolcs megye településein adnak segítséget az önkéntesek, majd újabb 200 településen asszisztálnak a regisztrációhoz. ...

A civil összefogáson alapuló komplex akció célja az, hogy a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos legfontosabb információ és a konkrét segítségnyújtás a leghátrányosabb helyzetben élőkhöz is eljuthasson.

Forrás: Romnet

 

Következő123456789101112131415161718192021222324252627282930313233Előző
Naptár

          Az EFOP 1.4.1-15 Integrált gyermekprogramok szakmai támogatása című projektet megvalósító szervezetek

          

                         A Gyerekesély projekt korábbi időszakainak megvalósító szervezetei

  

A MÁLTAI GYEREKESÉLY PROGRAMRÓL

A Szeretetszolgálat 2010 őszén kapott felkérést, hogy kapcsolódjon be a térségi Gyerekesély projekteket kiemelt kísérő program munkájába, amelynek az utóbbi években az volt a feladata, hogy támogassa és végigkísérje a 2012-ben pályázó kistérségek projektjeinek előkészítését és megvalósítását. Az MMSZ felelősségi körébe nyolc kistérség tartozott, az ország három régiójából: az Abaúj-Hegyközi, a Bodrogközi, az Encsi (Észak-magyarországi régió); a Fehérgyarmati, a Vásárosnaményi (Észak-alföldi régió); valamint a Barcsi, a Kadarkúti és a Sellyei (Dél-dunántúli régió) s az ezekben található 238 településen kb. 180 ezer ember él, köztük több mint 40 ezer gyermek. 2016-tól 31 járás kísérésébe fogott a Szeretetszolgálat partnereivel, ahol több mint 700 településen mintegy 1 millió lakos él, akik közül csaknem 200 ezer gyerek.

Kistérségi Gyerekesélyek 2015 ©
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gyerekesély Program
Telefonszám: +36 1 391-4750                                  
E-mail: gyerekesely@maltai.hu
Cím: 1125 Bp. Szarvas Gábor út 58-60. 
                                                                A TÁMOP-5.2.1-12/1-2012-0001, Gyerekesély program
                                                   keretében létrejött oldal, melyet az EFOP-1.4.1-15-2016-00001
                                         Integrált gyermekprogramok szakmai támogatása projekt működtet.  
                        Korábbi honlapunk a https://sites.google.com/site/523help/ oldalon érhető el.