Aktualitások

Esélyegyenlõségi alapismeretek online képzés

2021-04-15

Az online tanfolyam célja a résztvevők esélyegyenlőséggel kapcsolatos tudásának fejlesztése, új elméleti és gyakorlati ismeretek adásával. A képzés során alkalmazott eljárások hatására fejlődik a résztvevők attitűdje a társadalmi és munkahelyi esélyegyenlőség terén.

A képzés sikeres elvégzésével a hallgató megismeri az egyenlő bánásmóddal és esélyegyenlőséggel kapcsolatos fogalmi és jogi környezetet. Képes lesz a munkahelyi esélyegyenlőségi terv megvalósításában való együttműködésre, illetve tudatosítja a társadalmi sokszínűség hasznát, megismeri az esélyegyenlőség támogatásához használható eszközöket, azok előnyeit, hátrányait. Képes lesz az ellátottak e tárgyú, alapvető informálására.

Jelentkezési határidő: 2021. május 03., 16:00, A maximális létszám 12 fő.

Forrás és további információ: Budapest Esély

 

Ifjúsági lelki elsősegély

2021-04-14

A járvány okozta veszteségek, az elhúzódó digitális oktatás, a fokozódó frusztráció és magány miatt még inkább szükség lehet segítségre. VAN, AKI MEGHALLGAT! Ha problémád van, telefonálj! Segíts azzal, hogy megosztod a plakátunkat, hátha ismerőseid között van, akinek épp erre lenne szüksége!

Forrás: Ifjúsági Lelki Elsősegély

Spiritualitás és fogyatékosságprincípiumok a teória és praxis szintjén

2021-04-14

A konferencia olyan területre vezeti el a leendő résztvevőket, melynek, jóllehet nemzetközi irodalmi kontextusa mára jelentős és jelenleg reneszánszát éli, ugyanakkor alig van jelen a hazai tudományos diskurzusban. A konferencia interdiszciplináris megközelítésű: több tudományterület, a gyógypedagógia, a szociológia, a teológia, a vallástudomány, a jogtudomány területéről von be előadókat, másrészt transzdiszciplináris is, így az egyes tudományterületek kutatói és a fogyatékossággal élő emberekkel foglalkozó szakemberek tevékenységével ismerteti meg a hallgatóságot.
 
A konferenciát a jelenlegi, koronavírus okozta járványügyi elővigyázatosságokkal összhangban online platformon szervezik. Kérik, hogy a részvételi szándékot 2021. április 17-éig jelezzék a Máltai Tanulmányok szerkesztőségének e-mail-címére: maltaitanulmanyok@maltai.hu. A jelentkezők számára elküldik a konferencián történő részvételhez szükséges linket.
 
A konferencia követi a Máltai Tanulmányok e témában megjelenő 2021. I. negyedéves számának tartalmát, amely egyúttal konferenciakötete is az eseménynek.
 
Forrás és további információ: FB Esemény
 

Autizmussal élő személyek támogatása a szociális ellátásban - képzés

2021-04-13

Az Autisták Országos Szövetsége „Autizmussal élő személyek támogatása a szociális ellátásban” című ingyenes, szociális minősített - 40 órás, kreditpontos - továbbképzési programjában való részvételre várja a jelentkezőket.  A képzés célja a szociális ágazatban dolgozó személyek tudásában a fogyatékosság specifikus autizmus tudás és kompetencia növelése az autizmusban érintett személyek szakszerűbb támogatásának érdekében.

A továbbképzés segítségével a résztvevők elméleti alapismereteket és gyakorlati tudást szereznek az autizmus spektrum fogalmáról, tüneteiről és az autizmusban érintett személyek szükségleteiről. Képet nyernek a spektrum sokszínűségéről, egyediségéről, az egyéni megközelítés fontosságáról. Az autizmus tünetek hátterében álló okok megértése alapozza meg a segítő szakemberek által támogatásra alkalmazott módszerek megértését és elfogadását.

A képzésben hangsúlyosan jelennek meg az autizmus specifikus ellátás evidencia alapú, tudományosan igazolt gyakorlati módszerei. Az autizmus és a módszertani támogatást nyújtó korszerű ismeretek és módszerek elsajátítása elengedhetetlen az intézményes ellátásban élő társaink életében, érdekében a szociális szolgáltatásokban is. A DATA szoftverrendszer a legkorszerűbb és leghatékonyabb formában, vagyis digitális platformon nyújtja fenti ismereteket, a vizuális támogatást, mellyel az autista személyek számára a leghatékonyabb formában, egyénre szabottan és korszerű módszerekkel lehet minden életkorban és minden hétköznapi élethelyzetben segítséget nyújtani.

Forrás és további információ: Autisták Országos Szövetsége

 

„Oltass, hogy élhess!” – Országos civil kampány a vakcina regisztrációra

2021-04-09

 

A Covid-19 elleni védőoltásra való regisztrációt segítő átfogó kampány indul az ország 300 leghátrányosabb helyzetű településén az Országos Roma Önkormányzat, a Rendszerszint és a Civil Tanács Egyesület koordinálásában, hogy konkrét segítséget adhassanak azoknak az embereknek, akik szeretnék megkapni a koronavírus elleni védőoltást.

A civil aktivisták helyben segítenek az azt igénylő állampolgároknak, hogy zökkenőmentesen tudjanak regisztrálni a koronavírus elleni vakcina igényléséhez. Az országos akció egyszerre 100 településen indul, és az adott helyszínen öt-öt napon keresztül nyújtanak segítséget az embereknek házról-házra járva, vagy egy utcában, a falu központjában kihelyezett pultoknál. A civil kampány keretében elsőként Borsod, Baranya, Hajdú-Bihar, Heves, Szolnok, Nógrád, Pest, Somogy, Zala, Tolna és Szabolcs megye településein adnak segítséget az önkéntesek, majd újabb 200 településen asszisztálnak a regisztrációhoz. ...

A civil összefogáson alapuló komplex akció célja az, hogy a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos legfontosabb információ és a konkrét segítségnyújtás a leghátrányosabb helyzetben élőkhöz is eljuthasson.

Forrás: Romnet

 

Koronavírus és a sérülékeny csoportok egészségügyi szemszögből: hogyan vigyázhatunk egymásra?

2021-04-08

AMedicine, Mask, Coronavirus, Doctor, Hospital, Virus Partners Hungary 2021. április 9-i élő beszélgetésének vendége Rostás Gusztáv, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem 4 éves hallgatója. Gusztáv jelenleg Covid osztályon dolgozik, és mint medikus kiveszi a részét a koronavírus elleni harcban.
 
Arról fog mesélni, hogyan tudjuk minél inkább megelőzni a vírus terjedését a sérülékeny csoportokban, mi történik azzal, aki kórházba kerül, valamint hogyan működnek az oltások, és mi a teendő, ha bizonytalanok vagyunk, beoltassuk-e magunkat.
Forrás: FB Esemény
Kép: Pixabay
 

Gyász és a Gyerekek Workshop Szakembereknek

2021-04-07

A hagyományos kultúrákban a nevelés fontos része volt, hogy a gyerekeket is bevezessék a közösség kultúrájába. megismertessék a világképet, a közösség rítusait szokásait is. A mindennapi élet szokásaihoz bizony hozzátartoztak az élet-betegség, egészség-halál kérdései is. Ma a halállal előkészület nélkül, viszonyulási minta nélkül szembesülnek a gyerekek. Egy-egy konkrét haláleset pontosan az elhallgatások, az ember és a halál viszonyáról való gondolkodás hiánya miatt éri váratlanul, felkészületlenül a gyerekek legtöbbjét.
Az óvodában és az iskolában kevés szó esik ezen, tabunak számító kérdésekről, pedig a megismerés az ismerkedés prevenciós funkciót is betöltene. Ezekben a krízishelyzetekben a felkészítés során hallottak segíthetnének megtanulni a természetes emberi viszonyulást, kapaszkodót nyújtanának a szeretett személyek elvesztésének megéléséhez, gyászban történő feldolgozásához.
A csoport foglalkozást tartja: Révész Renáta Liliána pszichológus, gyásztanácsadó, meseterapeuta, gyerekpszichodráma vezető

Forrás és további információ: FB esemény

 

Ingyenes online segítő folyamat

2021-04-06

 

 

 

 

 

Forrás és további információ: Rogers Központ

Nemzetközi Roma Nap

2021-04-05

Lehet, hogy egy kép erről: 7 ember és , szöveg, amely így szól: „NEMZETKÖZI ROMA NAP április 8. 20:00-21:30 a koronavírus árnyékában Horgas Péter Bársony- Daróczi Ágnes CIVIL BÁZIS Keveházi Kata Horváth Kóczé Orsós Aladár Angéla János CIVIL BÁZIS FÓRUM Roma Kulturális Nap- élÅ‘ben a Facebookon Márton Joci”

Forrás és további információ: FB esemény

 

A gyászoló gyermek segítése képzés

2021-03-29

A Napfogyatkozás Egyesület gyakorlatorientált képzést szervez felsőfokú szakirányú végzettséggel rendelkező segítő foglalkozású szakemberek számára 2021. április  16-17-én  09:00-17:00 óra között online. A képzésre olyan gyermekeket segítő szakembereket várnák, akik egyéni, csoportos formában  közvetlen vagy közvetett módon találkoznak a gyermekek veszteségeivel. Munkájuk során felismerték a gyász és a veszteség feldolgozásának fontosságát, de hiányosnak érzik eszköztárukat. 

A cél olyan veszteség-informált segítői attitűd kialakítása, mely során a szakember egy sajátos megközelítést alkalmaz, amely felismeri és hangsúlyozza, hogy a megélt veszteségek befolyásolják a gyermek viselkedési, érzelmi, testi és lelki jólétét.  A segítő munka során a gyermek viselkedése és a gyásztapasztalat  közötti összefüggések megértésére is törekszik, segíti az élményhez kötődő érzelmek, élmények és emlékek megértését és feldolgozását, ezzel szükség esetén lehetővé téve a gyermek számára, hogy adaptív módon tudja a személyiségébe beépíteni az életében lezajlott eseményt. A képzés során a résztvevők elméleti, gyakorlati támpontokat és konkrét eszközöket kapnak a veszteség-informált attitűd alkalmazásához a munkájukban.

Forrás és további információ: Gyaszportal.hu

 

Következő123456789101112131415161718192021222324252627282930313233Előző
Naptár

           Jelenlegi projektmegvalósító szervezetek

          

                          Korábbi időszak projektmegvalósító szervezetei

  

A MÁLTAI GYEREKESÉLY PROGRAMRÓL

A Szeretetszolgálat 2010 őszén kapott felkérést, hogy kapcsolódjon be a térségi Gyerekesély projekteket kiemelt kísérő program munkájába, amelynek az utóbbi években az volt a feladata, hogy támogassa és végigkísérje a 2012-ben pályázó kistérségek projektjeinek előkészítését és megvalósítását. Az MMSZ felelősségi körébe nyolc kistérség tartozott, az ország három régiójából: az Abaúj-Hegyközi, a Bodrogközi, az Encsi (Észak-magyarországi régió); a Fehérgyarmati, a Vásárosnaményi (Észak-alföldi régió); valamint a Barcsi, a Kadarkúti és a Sellyei (Dél-dunántúli régió) s az ezekben található 238 településen kb. 180 ezer ember él, köztük több mint 40 ezer gyermek. 2016-tól 31 járás kísérésébe fogott a Szeretetszolgálat partnereivel, ahol több mint 700 településen mintegy 1 millió lakos él, akik közül csaknem 200 ezer gyerek.

Kistérségi Gyerekesélyek 2015 ©
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gyerekesély Program
Telefonszám: +36 1 391-4750                                  
E-mail: gyerekesely@maltai.hu
Cím: 1125 Bp. Szarvas Gábor út 58-60. 
                                                                A TÁMOP-5.2.1-12/1-2012-0001, Gyerekesély program
                                                   keretében létrejött oldal, melyet az EFOP-1.4.1-15-2016-00001
                                         Integrált gyermekprogramok szakmai támogatása projekt működtet.  
                        Korábbi honlapunk a https://sites.google.com/site/523help/ oldalon érhető el.