Aktualitások

Iskolai szociális munkás képzés

2021-03-22

"Az óvodai és iskolai szociális munka elsődleges célja a köznevelési intézményekkel jogviszonyban álló gyermekek veszélyeztetettségének megelőzése, a családok segítése és pedagógusok nevelő munkájának segítése. Épp ezért az egyik legnagyobb hangsúlyt a szociális munkások tevékenységében a prevenciónak kell kapnia, fókuszban az egészségfejlesztésben való közreműködésben, a függőségek kialakulásának megelőzésében, az iskolai lemorzsolódás és az iskolai erőszak megelőzésében, csökkentésében.

A hallgatóink ismereteket kapnak a társszakmák kompetenciájáról, dilemmájáról, amely segítheti saját szakmai határaik kialakításában, a koordinációban. A kommunikáció és konfliktuskezelő készségek fejlesztésével segítséget kapnak a szakemberek a kialakult konfliktushelyzetek kezelésében és ők is segítséget nyújthatnak a gyermekeknek, családoknak és pedagógusoknak a hatékony együttműködés elérésében."

Forrás és további információ ITT

 

Segélyvonal anyáknak

2021-03-19

"A Vonalon dolgozó önkéntesek várják a hívásaitokat, ha úgy érzitek, szeretnétek venni egy mély levegőt, és ítélkezéstől mentes, együttérző térben akarjátok összegereblyézni a gondolataitokat - és magatokat.
 
EMMA segélyvonal - anyáknak, ingyenesen hívható zöld szám ✅ 06 80 414 565 ✅ minden hétköznap 10-12 óra és este 21-23 óra között elérhető. Levelet bármikor írhattok az emmavonal@emmaegyesulet.hu címre."
 
Forrás. EMMA FB
 

Ubuntu - A Szociális Munka Világnapja

2021-03-12

A Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete (SZMME) online szakmai programmal ünnepli a Szociális Munka Világnapját 2021. március 16.-án, kedden 18:00-19:45 között ezen a linken.

A programban (többek közt) közös beszélgetés lesz az oltakozás szakmai, etikai, munkajogi, technikai és érzelmi kérdéseiről.

Forrás: FB esemény

 

 

Radikalizáció megelőzése az ifjúsági munka során - Workshop

2021-03-11

A Szubjektív Értékek Alapítvány ingyenes képzést szervez tanárok, szociális munkások, edzők, és egyéb ifjúsággal foglalkozó szakemberek számára. A workshop során elméleti és gyakorlati síkon körüljárjuk a radikalizáció fogalmát. Olyan kérdésekre keressük a választ, mint: Mit is jelent pontosan ez a manapság sokat emlegetett fogalom?  Milyen jelei vannak, hogyan lehet felismerni? Mit tehet egy ifjúsági munkás egy fiatal radikalizálódásának megelőzése érdekében? Hogyan lehet a sportot eszközként felhasználni prevenciós céllal?
 
A járványhelyzetre való tekintettel a képzést két alkalommal valósítják meg: 2021. március 27-én online és amennyiben a körülmények lehetővé teszik 2021. április 10-én élőben, Budapesten maximum 8 fő részvételével. Amennyiben április 10-ig sem lesz kedvezőbb a helyzet, az áprilisi képzésalkalmat is online rendezik meg.
 
Az alábbi űrlap kitöltésével lehet regisztrálni és kiválasztani a preferált képzési napot 2021. március 20-ig. Érdemes minél előbb jelentkezni, mert a helyek limitáltak: https://forms.gle/33AGq6tovkSeeoqU8
 
Forrás és további információ: FB esemény
 

Lángok marták, kezek segítették

2021-03-10

Tyukodon a Szabadság téren 2021. 01. 15-én hajnalban tűz ropogása ébresztette a környékbelieket. A két gyermekes családot álmában érte a szerencsétlenség. A szomszédok segítségével még a Tűzoltóság kiérkezése előtt sikerült megfékezni a lángok terjedését, ezzel megmenteni a család otthonának egy részét. A tetőszerkezet fele és a berendezés jelentős része odaveszett, egy szoba füstös, de lakható állapotban maradt meg. Személyi sérülés szerencsére nem történt, de a család ingatlanában, javaiban komoly károk keletkeztek.

A települési önkormányzat anyagi támogatása mellett, a Tyukodi Közösségi Ház (EFOP-1.4.2.-16-2016-00016 Gyerekesély Program keretében működő) munkatársainak a koordinálásával, Tyukod Nagyközség Roma Nemzetiségi Önkormányzata és önkéntes segítők bevonásával sikerült helyreállítani a tető nagy részét. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat ágyakat, szobabútorokat, székeket, szőnyegeket, ruhákat, használati eszközöket adományozott. A Gyerekesély Program Krízis alapjából új konyhabútor került beszerzésre. Ezen túl a Gyermekjóléti Szolgálat és több helyi lakos is segítette a bajba jutott családot.

 

A romák egyenlőségéről, társadalmi befogadásáról

2021-03-08

"Az Európai Unió Tanácsa a romák egyenlőségéről, társadalmi befogadásáról és részvételéről ajánlást adott ki 2021. március 2-án. Az ajánlás szerint az Unió tagállamai felé elvárás, hogy tegyenek fokozott erőfeszítéseket olyan intézkedések elfogadására és végrehajtására, amelyek az egyenlőség előmozdítására, a megkülönböztetés és a cigányellenesség, továbbá a társadalmi-gazdasági kirekesztés, illetve ezek kiváltó okainak hatékony megelőzésére és leküzdésére irányulnak. Ehhez kapcsolódóan az ajánlás részletes célkitűzéseket fogalmaz meg, de az eddigieknek megfelelően, a szubszidiaritás elvét szem előtt tartva a részletes intézkedések kidolgozását a tagállamokra bízza."

Ajánlás: ITT

Forrás: ITT

 

Provokatív coaching online képzés

2021-03-08

A provokatív coaching gyors, hatékony, a humor erejét is használó kommunikációs eszköz, amely a nyilvánvaló dolgok őszinte kimondásával szinte azonnali változást idéz elő. A coaching és terápiás irányzatok jelentős része túlságosan megértően, óvatosan reagál az ügyfél panaszaira, ezzel elnyújtja a megoldást és változást hozó folyamatot. A provokatív stílus és coaching módszerével azonban képesek vagyunk a lehető legrövidebb időn belül kimozdítani az ügyfelet a megrekedt állapotból, hogy a megoldás irányába indulhasson.

A nevetés sok bajra gyógyír, ezt mindenki tudja. Sokan azonban úgy gondolják, hogy a munka közben nincs helye. Ez azonban hatalmas tévedés! A provokatív stílus segítségével beemelheted a humort is a mindennapi konfliktusaid megoldásába és a munkádba, továbbfejlesztheted kommunikációs készséged. Hamar rájössz majd, hogy a vidámság hatékonyabbá tesz, hiszen felbátorít és szabadjára engedi a fantáziád is!

A tréninget ajánlják vezetőknek, pszichológusoknak, pedagógusoknak, szociális munkásoknak, mindazoknak, akik eddig a "rövidebbet húzták" és kényelmetlen kommunikációs helyzeteket éltek át, holtpontra jutottak bizonyos kapcsolataikban, és szeretnének  helytállni, vidáman reagálni.

A Provokatív coaching bevezető képzés 2021.március 20-án kerül megrendezésre online zoom-on keresztül. Forrás, további információ és jelentkezés ITT

 

KÖNYVBEMUTATÓ - Szalai Júlia: A nem polgárosuló középosztály

2021-03-08

Társadalomtudományi Kutatóközpont 2021.03.23-án kedden 16 órától online Könyvbemutatót szervez. A könyvet bemutatja Somlai Péter (ELTE TáTK) és Huszár Ákos (TK SZI), Moderátor: Takács Judit (TK SZI).

A könyv középpontjában a rendszerváltás utáni középosztály polgári fejlődésének megakadása, annak hátterében pedig a paternalista hierarchiák szerepének megnövekedése és a demokratikus intézményi építkezés hátrahagyása áll. A munka e sokrétű folyamatot a középosztály meghatározó csoportjainak átalakuló élet- és munkaformái és az identitásküzdelmeiket kísérő ideológiai, politikai csatározások, valamint a jóléti újraelosztás deformációi felől veszi szemügyre. Feltárul a középosztály mélyülő töredezettsége, erősödő „államfüggésének” és belső konfliktusainak összefüggése a redisztribúciós egyenlőtlenségek növekedésével – különösen a szegények jelentős csoportjainak kirekesztésével. A könyv bemutatja annak a „csereviszonynak” a kialakulását és megerősödését, amely a középosztályi igények kielégítése és a szegénységet mérsékelni hivatott elosztáspolitika között jött létre, és amely a korrekciós szándékú jóléti politikák évtizedes háttérbe szorulását, egyszersmind a demokratikus intézmények folyamatos meggyengülését eredményezi.
 
Forrás: FB esemény
 

Kutyás terápiás foglalkozásvezető képzés Miskolcon

2021-03-07

Lakos Judit, szakvizsgázott gyógypedagógus, kutyás terápiás foglalkozásvezető szervez 2021. március 27-28., szombat 10:00-18:30-ig, vasárnap 09:00-15:00 között „A kutyás terápia fejlesztési lehetőségei óvodásoknak és kisiskolásoknak” elnevezésű képzést, mely a (277/1997.(XII.22.) kormányrendelet a pedagógusok továbbképzéséről értelmében 30 kreditpontként beszámítható.

Az oktatási intézmény be tudja emelni az állatasszisztált foglalkozást, mint alternatív pedagógiai programot a szakmai protokolljába, így tudja intézménye repertoárját szélesíteni, ezáltal mind szakmai, mind pedig kollégái körében oktatási színvonalát emelni. A képzés a különböző területeken dolgozó szakemberek számára kínál gyakorlatias, munkájuk során azonnal hasznosítható tudást, legyen szó gyógypedagógusról, pedagógusról, pedagógiai tevékenységet folytató szakemberről, védőnőről, szociális területen dolgozó kollégáról.

Forrás és további információ: FB esemény

Online kerekasztal megbeszélés a tankötelezettség témakörében

2021-03-02

A Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete 2021. március 20-án, 10.00-12.00 óra között online kerekasztal megbeszélést szervez. A program a 2020 őszétől hatályba lépett hat évesek kötelező iskolakezdésére vonatkozó szabályozás témakörével összefüggésben az iskolaérettség megítélésének kérdéseit kívánja megvitatni. A felvezető előadás után a meghívottak ismertetik a témával kapcsolatos álláspontjukat. Ezt követően lehetőség nyílik bárki számára saját véleményének, meglátásának megosztására, és várjuk a témával kapcsolatosan felmerülő problémákra vonatkozó tapasztalatokat, javaslataikat.

A program jelenlegi járványügyi helyzet miatt – online platformon, a TEAMS segítségével kerül megrendezésre.  A vendégek belépéséhez meghívót küldünk ki, ezért előzetes regisztrációra van szükség. Részvételi szándékokat kérik küldjék el a gyppszichoszekc@gmail.com címre. Egy héttel az esemény előtt emlékeztető e-mail-t küldenek a szervezők. Előzetes jelentkezés nélkül az eseményhez nem fognak tudni csatlakozni.

Forrás és további információ: MAGYE

 

Következő123456789101112131415161718192021222324252627282930313233Előző
Naptár

           Jelenlegi projektmegvalósító szervezetek

          

                          Korábbi időszak projektmegvalósító szervezetei

  

A MÁLTAI GYEREKESÉLY PROGRAMRÓL

A Szeretetszolgálat 2010 őszén kapott felkérést, hogy kapcsolódjon be a térségi Gyerekesély projekteket kiemelt kísérő program munkájába, amelynek az utóbbi években az volt a feladata, hogy támogassa és végigkísérje a 2012-ben pályázó kistérségek projektjeinek előkészítését és megvalósítását. Az MMSZ felelősségi körébe nyolc kistérség tartozott, az ország három régiójából: az Abaúj-Hegyközi, a Bodrogközi, az Encsi (Észak-magyarországi régió); a Fehérgyarmati, a Vásárosnaményi (Észak-alföldi régió); valamint a Barcsi, a Kadarkúti és a Sellyei (Dél-dunántúli régió) s az ezekben található 238 településen kb. 180 ezer ember él, köztük több mint 40 ezer gyermek. 2016-tól 31 járás kísérésébe fogott a Szeretetszolgálat partnereivel, ahol több mint 700 településen mintegy 1 millió lakos él, akik közül csaknem 200 ezer gyerek.

Kistérségi Gyerekesélyek 2015 ©
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gyerekesély Program
Telefonszám: +36 1 391-4750                                  
E-mail: gyerekesely@maltai.hu
Cím: 1125 Bp. Szarvas Gábor út 58-60. 
                                                                A TÁMOP-5.2.1-12/1-2012-0001, Gyerekesély program
                                                   keretében létrejött oldal, melyet az EFOP-1.4.1-15-2016-00001
                                         Integrált gyermekprogramok szakmai támogatása projekt működtet.  
                        Korábbi honlapunk a https://sites.google.com/site/523help/ oldalon érhető el.