Aktualitások

Koronavírus és a sérülékeny csoportok egészségügyi szemszögből: hogyan vigyázhatunk egymásra?

2021-04-08

AMedicine, Mask, Coronavirus, Doctor, Hospital, Virus Partners Hungary 2021. április 9-i élő beszélgetésének vendége Rostás Gusztáv, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem 4 éves hallgatója. Gusztáv jelenleg Covid osztályon dolgozik, és mint medikus kiveszi a részét a koronavírus elleni harcban.
 
Arról fog mesélni, hogyan tudjuk minél inkább megelőzni a vírus terjedését a sérülékeny csoportokban, mi történik azzal, aki kórházba kerül, valamint hogyan működnek az oltások, és mi a teendő, ha bizonytalanok vagyunk, beoltassuk-e magunkat.
Forrás: FB Esemény
Kép: Pixabay
 

Gyász és a Gyerekek Workshop Szakembereknek

2021-04-07

A hagyományos kultúrákban a nevelés fontos része volt, hogy a gyerekeket is bevezessék a közösség kultúrájába. megismertessék a világképet, a közösség rítusait szokásait is. A mindennapi élet szokásaihoz bizony hozzátartoztak az élet-betegség, egészség-halál kérdései is. Ma a halállal előkészület nélkül, viszonyulási minta nélkül szembesülnek a gyerekek. Egy-egy konkrét haláleset pontosan az elhallgatások, az ember és a halál viszonyáról való gondolkodás hiánya miatt éri váratlanul, felkészületlenül a gyerekek legtöbbjét.
Az óvodában és az iskolában kevés szó esik ezen, tabunak számító kérdésekről, pedig a megismerés az ismerkedés prevenciós funkciót is betöltene. Ezekben a krízishelyzetekben a felkészítés során hallottak segíthetnének megtanulni a természetes emberi viszonyulást, kapaszkodót nyújtanának a szeretett személyek elvesztésének megéléséhez, gyászban történő feldolgozásához.
A csoport foglalkozást tartja: Révész Renáta Liliána pszichológus, gyásztanácsadó, meseterapeuta, gyerekpszichodráma vezető

Forrás és további információ: FB esemény

 

Ingyenes online segítő folyamat

2021-04-06

 

 

 

 

 

Forrás és további információ: Rogers Központ

Nemzetközi Roma Nap

2021-04-05

Lehet, hogy egy kép erről: 7 ember és , szöveg, amely így szól: „NEMZETKÖZI ROMA NAP április 8. 20:00-21:30 a koronavírus árnyékában Horgas Péter Bársony- Daróczi Ágnes CIVIL BÁZIS Keveházi Kata Horváth Kóczé Orsós Aladár Angéla János CIVIL BÁZIS FÓRUM Roma Kulturális Nap- élÅ‘ben a Facebookon Márton Joci”

Forrás és további információ: FB esemény

 

A gyászoló gyermek segítése képzés

2021-03-29

A Napfogyatkozás Egyesület gyakorlatorientált képzést szervez felsőfokú szakirányú végzettséggel rendelkező segítő foglalkozású szakemberek számára 2021. április  16-17-én  09:00-17:00 óra között online. A képzésre olyan gyermekeket segítő szakembereket várnák, akik egyéni, csoportos formában  közvetlen vagy közvetett módon találkoznak a gyermekek veszteségeivel. Munkájuk során felismerték a gyász és a veszteség feldolgozásának fontosságát, de hiányosnak érzik eszköztárukat. 

A cél olyan veszteség-informált segítői attitűd kialakítása, mely során a szakember egy sajátos megközelítést alkalmaz, amely felismeri és hangsúlyozza, hogy a megélt veszteségek befolyásolják a gyermek viselkedési, érzelmi, testi és lelki jólétét.  A segítő munka során a gyermek viselkedése és a gyásztapasztalat  közötti összefüggések megértésére is törekszik, segíti az élményhez kötődő érzelmek, élmények és emlékek megértését és feldolgozását, ezzel szükség esetén lehetővé téve a gyermek számára, hogy adaptív módon tudja a személyiségébe beépíteni az életében lezajlott eseményt. A képzés során a résztvevők elméleti, gyakorlati támpontokat és konkrét eszközöket kapnak a veszteség-informált attitűd alkalmazásához a munkájukban.

Forrás és további információ: Gyaszportal.hu

 

Iskolai szociális munkás képzés

2021-03-22

"Az óvodai és iskolai szociális munka elsődleges célja a köznevelési intézményekkel jogviszonyban álló gyermekek veszélyeztetettségének megelőzése, a családok segítése és pedagógusok nevelő munkájának segítése. Épp ezért az egyik legnagyobb hangsúlyt a szociális munkások tevékenységében a prevenciónak kell kapnia, fókuszban az egészségfejlesztésben való közreműködésben, a függőségek kialakulásának megelőzésében, az iskolai lemorzsolódás és az iskolai erőszak megelőzésében, csökkentésében.

A hallgatóink ismereteket kapnak a társszakmák kompetenciájáról, dilemmájáról, amely segítheti saját szakmai határaik kialakításában, a koordinációban. A kommunikáció és konfliktuskezelő készségek fejlesztésével segítséget kapnak a szakemberek a kialakult konfliktushelyzetek kezelésében és ők is segítséget nyújthatnak a gyermekeknek, családoknak és pedagógusoknak a hatékony együttműködés elérésében."

Forrás és további információ ITT

 

Segélyvonal anyáknak

2021-03-19

"A Vonalon dolgozó önkéntesek várják a hívásaitokat, ha úgy érzitek, szeretnétek venni egy mély levegőt, és ítélkezéstől mentes, együttérző térben akarjátok összegereblyézni a gondolataitokat - és magatokat.
 
EMMA segélyvonal - anyáknak, ingyenesen hívható zöld szám ✅ 06 80 414 565 ✅ minden hétköznap 10-12 óra és este 21-23 óra között elérhető. Levelet bármikor írhattok az emmavonal@emmaegyesulet.hu címre."
 
Forrás. EMMA FB
 

Ubuntu - A Szociális Munka Világnapja

2021-03-12

A Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete (SZMME) online szakmai programmal ünnepli a Szociális Munka Világnapját 2021. március 16.-án, kedden 18:00-19:45 között ezen a linken.

A programban (többek közt) közös beszélgetés lesz az oltakozás szakmai, etikai, munkajogi, technikai és érzelmi kérdéseiről.

Forrás: FB esemény

 

 

Radikalizáció megelőzése az ifjúsági munka során - Workshop

2021-03-11

A Szubjektív Értékek Alapítvány ingyenes képzést szervez tanárok, szociális munkások, edzők, és egyéb ifjúsággal foglalkozó szakemberek számára. A workshop során elméleti és gyakorlati síkon körüljárjuk a radikalizáció fogalmát. Olyan kérdésekre keressük a választ, mint: Mit is jelent pontosan ez a manapság sokat emlegetett fogalom?  Milyen jelei vannak, hogyan lehet felismerni? Mit tehet egy ifjúsági munkás egy fiatal radikalizálódásának megelőzése érdekében? Hogyan lehet a sportot eszközként felhasználni prevenciós céllal?
 
A járványhelyzetre való tekintettel a képzést két alkalommal valósítják meg: 2021. március 27-én online és amennyiben a körülmények lehetővé teszik 2021. április 10-én élőben, Budapesten maximum 8 fő részvételével. Amennyiben április 10-ig sem lesz kedvezőbb a helyzet, az áprilisi képzésalkalmat is online rendezik meg.
 
Az alábbi űrlap kitöltésével lehet regisztrálni és kiválasztani a preferált képzési napot 2021. március 20-ig. Érdemes minél előbb jelentkezni, mert a helyek limitáltak: https://forms.gle/33AGq6tovkSeeoqU8
 
Forrás és további információ: FB esemény
 

Lángok marták, kezek segítették

2021-03-10

Tyukodon a Szabadság téren 2021. 01. 15-én hajnalban tűz ropogása ébresztette a környékbelieket. A két gyermekes családot álmában érte a szerencsétlenség. A szomszédok segítségével még a Tűzoltóság kiérkezése előtt sikerült megfékezni a lángok terjedését, ezzel megmenteni a család otthonának egy részét. A tetőszerkezet fele és a berendezés jelentős része odaveszett, egy szoba füstös, de lakható állapotban maradt meg. Személyi sérülés szerencsére nem történt, de a család ingatlanában, javaiban komoly károk keletkeztek.

A települési önkormányzat anyagi támogatása mellett, a Tyukodi Közösségi Ház (EFOP-1.4.2.-16-2016-00016 Gyerekesély Program keretében működő) munkatársainak a koordinálásával, Tyukod Nagyközség Roma Nemzetiségi Önkormányzata és önkéntes segítők bevonásával sikerült helyreállítani a tető nagy részét. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat ágyakat, szobabútorokat, székeket, szőnyegeket, ruhákat, használati eszközöket adományozott. A Gyerekesély Program Krízis alapjából új konyhabútor került beszerzésre. Ezen túl a Gyermekjóléti Szolgálat és több helyi lakos is segítette a bajba jutott családot.

 

Következő123456789101112131415161718192021222324252627282930313233Előző
Naptár

          Az EFOP 1.4.1-15 Integrált gyermekprogramok szakmai támogatása című projektet megvalósító szervezetek

          

                         A Gyerekesély projekt korábbi időszakainak megvalósító szervezetei

  

A MÁLTAI GYEREKESÉLY PROGRAMRÓL

A Szeretetszolgálat 2010 őszén kapott felkérést, hogy kapcsolódjon be a térségi Gyerekesély projekteket kiemelt kísérő program munkájába, amelynek az utóbbi években az volt a feladata, hogy támogassa és végigkísérje a 2012-ben pályázó kistérségek projektjeinek előkészítését és megvalósítását. Az MMSZ felelősségi körébe nyolc kistérség tartozott, az ország három régiójából: az Abaúj-Hegyközi, a Bodrogközi, az Encsi (Észak-magyarországi régió); a Fehérgyarmati, a Vásárosnaményi (Észak-alföldi régió); valamint a Barcsi, a Kadarkúti és a Sellyei (Dél-dunántúli régió) s az ezekben található 238 településen kb. 180 ezer ember él, köztük több mint 40 ezer gyermek. 2016-tól 31 járás kísérésébe fogott a Szeretetszolgálat partnereivel, ahol több mint 700 településen mintegy 1 millió lakos él, akik közül csaknem 200 ezer gyerek.

Kistérségi Gyerekesélyek 2015 ©
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gyerekesély Program
Telefonszám: +36 1 391-4750                                  
E-mail: gyerekesely@maltai.hu
Cím: 1125 Bp. Szarvas Gábor út 58-60. 
                                                                A TÁMOP-5.2.1-12/1-2012-0001, Gyerekesély program
                                                   keretében létrejött oldal, melyet az EFOP-1.4.1-15-2016-00001
                                         Integrált gyermekprogramok szakmai támogatása projekt működtet.  
                        Korábbi honlapunk a https://sites.google.com/site/523help/ oldalon érhető el.