Aktualitások

Gyász és veszteség az iskolában

2021-01-27

A Napfogyatkozás Egyesület felvételt hirdet Hogyan vigasztaljuk meg a gyereket? – veszteség és gyász feldolgozásának elősegítése, támogatása az iskolában 30 órás akkreditált pedagógus továbbképzésre.

A gyakorlatorientált képzésen a pedagógusok megismerik a veszteségekhez kapcsolódó gyász folyamatát, ezek életkori jellegzetességeit a gyermekek egyes korosztályainál. Emellett pedig konkrét, valódi iskolai helyzetekben alkalmazható kommunikációs technikákat, strukturális módszereket sajátítanak el, saját egyedi helyzetükhöz, tapasztalataikhoz, tanítási attitűdjükhöz igazítva ezeket. A képzés keretein belül a veszteségfeldolgozás támogatási lehetőségeinek gyakorlati formában való elsajátítása mellett alkalom nyílik arra is, hogy vírushoz és az online oktatáshoz kapcsolódó aktuális, speciális helyzetekre is megoldásokat találjanak.

Forrás és további info: gyaszportal.hu

 

Kampány a szülők digitális tudatosságáért

2021-01-27

A Magyar Telekom és a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány kampánya olyan összefüggésekre hívja fel a figyelmet kampányában, amikre elsőre nem gondolnánk, amikor egy gyerekről posztolt  képet látunk a neten. A tudatos digitális viselkedésre buzdító kezdeményezés célja hogy felhívja a szülők figyelmét arra, hogyan tudnak az online térben is gondoskodni gyermekük biztonságáról.

Hogyan jut el egy tengerparti pucér fotó a darknetre? Milyen befolyással vannak az arcképfelismerő szoftverek a jövőnkre?  Hol függhet össze egy gyerekkorban megosztott történet egy későbbi sikertelen álláspályázattal? Mi köze a közösségi médiának az iskolai zaklatáshoz? Hogyan változtatja meg a gyermekkori  emlékeket a közösségi médiára készített képek alternatív valósága? Milyen összefüggés van a szexuális zaklatás és a magánéleti információkat tartalmazó posztok között? Miről árulkodnak privát tereink?

További információ: www. tudatosdigitalis.hu és www.hintalovon.hu/digitalis-szulo

 

Ingyen szupervízió segítőknek

2021-01-26

Pacekos banda a házban

2021-01-23

Az AZVLM (“azvalami”) 2018 végén alakult, a kollektíva a koronavírus-járvány első hulláma alatt a Digitális Művészetek az Oktatásban projekt keretében foglalkozásokat kezdtek tartani a dányi romatelep tinilányainak. A projekt eredménye egy hamarosan megjelenő EP lesz, amin 4 dal fog szerepelni, ami stílusában elég eklektikus. A lemez ötlete nagyon tetszett a résztvevőknek, a zene és az éneklés a közös nyelv, ami mindenkinek otthonos terep. Az albumírás pedig teljesen újféle, teljesen más jellegű, mint az eddigi BAGÁZS-os foglalkozások, amiken részt vehettek.

Ismert zenészeket kértek fel az együttműködésre. Zenél majd az albumon Farkas Kriszti (Muzsik és Volkova), Antonia Vai, Lee Oliver (ÉK), Zahár Fanni, Oláh Józsi (ParnoGraszt), Ferenczi György, Szabó Sipos Ágoston (Freakin’ Disco), Konsiczky Dávid (csaknekedkislány), Palágyi Máté és Fehér Gábor (Bohemian Betyars).

Forrás: szeretlekmagyarorszag

Esélyradar

2021-01-04

A Civil Kollégium Alapítvány keretein belül a Rendszerszint – Országos Közösségszervező Műhely tagjai egy olyan erős, és igazságos magyar társadalomért dolgoznak, amiben a helyi közösségek képesek a közös cselekvésre, értékeik megvédésére, érdekeik képviseletére, és arra, hogy maguk hozzák meg a róluk szóló döntéseket.

A műhely keretében hozták létre az Esélyradar oldalt, melynek célja, hogy a koronavírus-járvány által leginkább kiszolgáltatott embereket támogassa. Ennek eszköze pedig az információ, ugyanis a Covid miatt kialakult káoszban azt vették észre, hogy ezzel tudnak a leginkább segíteni.

Munkájuk során közvetlenül találkoztak az informált családokat sújtó leggyakoribb, sokszor életveszélyes problémákkal. A szegény családok anyagi nehézségeik miatt nem tudnak megfelelően védekezni járvánnyal szembe, nem tudják megvenni a vitamint, a fertőtlenítőszereket, de a maszkokat sem. Ezért elindítottak egy adománygyűjtést az aHanggal közösen, hogy a befolyt összegből védekezést segítő eszközökkel, vitaminokkal, élelmiszerekkel támogathassák az arra szorulókat.

Forrás: eselyradar.hu

Lelki egészség a kora gyermekkorban

2020-12-16

A Semmelweis Egyetem EKK Mentálhigiéné Intézet gondozásában megjelentA kora gyermekkori lelki egészség támogatásának elmélete és gyakorlata I-II.” kétkötetes digitális szakkönyv (Szerkesztette: Danis Ildikó, Németh Tünde, Prónay Beáta, Góczán-Szabó Ildikó, Hédervári-Heller Éva). A kora gyermekkorral foglalkozó szakemberek számára a kötetek által bejárható út: kihagyhatatlan.

A kötetek az Európai Unió támogatásával készültek, a nyomtatott kötetek várható megjelenése: 2021. június. A kiadványok szabadon letölthetők és megoszthatók: I. kötet, II. kötet

Forrás: Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézet

 

Szociális statisztikai évkönyv

2020-12-14

"A Központi Statisztikai Hivatal kiadta a 2019. évi Szociális statisztikai évkönyvét. A kiadvány a főbb demográfiai és gazdasági aktivitási adatoktól a családtámogatások, gyermekjóléti ellátások adatain át a szociális alapellátások és nappali ellátásokig bezárólag 12 fejezetben közöl adatokat.

A könyv ajánlója szerint a hazai szociális ellátórendszer az uniós átlagnál többet költ a családok és gyermekek, valamint az idősek támogatására. A gyermekgondozási díj reálértéke 1990 óta több, mint kétszeresére emelkedett, míg a családi pótléké felére csökkent. 2019-ben a nyugdíjak és egyéb ellátások reálértéke 44%-kal magasabb volt, mint 1990-ben. 2018-ban 7,4 ezer milliárd forintot költött az ország szociális védelemre, melynek 65%-át pénzbeni, 35%-át természetbeni juttatásként kapták a rászorulók.

A 2019. évi kötet megvásárolható a KSH oldalán, ezzel egy időben a 2018. évi statisztikai évkönyv letölthetővé vált pdf formátumban."

Forrás: SzocOkos

 

Ifjúsági lelki elsősegély

2020-11-30

Gyerekjogi problémák járvány idején

2020-11-20

A pandémia minden más mellett nagyon komoly gyermekjogi kihívásokat is hozott – ezek közül sok viszonylag nyilvánvalónak tűnik, akadnak viszont kevésbé láthatóak, kevésbé megfoghatóak is. A Hintalovon Alapítvány Összeszedte a 10 legfontosabb kockázatot, amit a koronavírus, és az azzal kapcsolatos változások a gyerekek számára jelentenek, jelenthetnek.

A gyerekek biztonsága és egészséges felnövekedése mindannyiunk közös érdeke, és a felnőttek felelőssége. Ezért is fontos, hogy ismerjük a gyerekjogokat, és megértsük, mi fenyegetheti ezek teljesülését. Covid-19 idején az alábbi 10 területre biztosan jobban oda kell figyelnünk: Gyermekszegénység, Gyermekbántalmazás, Oktatáshoz való jog, Elvált szülők gyermekei, Biztonságos médiahasználat, Információhoz való jog, Egészségügyi ellátáshoz való jog, Szexuális kizsákmányolástól való védelemhez való jog, Szabadidőhöz, játékhoz, kultúrához való jog, Magánélethez való jog.

Forrás: https://hintalovon.hu/2020/11/20/gyerekjogok-covid/

 

Energiaszegénység Magyarországon

2020-11-17

2020. november 17.én 10-13 óráig kerül megrendezésre az Energiaszegénység Magyarországon - kihívások és lehetséges válaszok online konferencia. Ez a hazai energiaszegénységről szóló fórum, amelyen az Elosztó Projekt első két évének tevékenységei is bemutatásra kerülnek.
 
Magyarországon százezrek élnek energiaszegénységben: télen nem képesek megfelelően kifűteni otthonukat, vagy az eleve alacsony jövedelmük aránytalanul nagy részét költik fűtésre, villanyra. A konferencia előadásai elmúlt évek hazai energiaszegénységhez kapcsolódó kutatásait, jó példákat, lehetséges kiutakat is bemutatnak.
A program nyilvános, regisztráció nem kötelező. LINK A CSATLAKOZÁSHOZ: https://bit.ly/2JXkH0p
 
 
 
Következő123456789101112131415161718192021222324252627282930313233Előző
Naptár

          Az EFOP 1.4.1-15 Integrált gyermekprogramok szakmai támogatása című projektet megvalósító szervezetek

          

                         A Gyerekesély projekt korábbi időszakainak megvalósító szervezetei

  

A MÁLTAI GYEREKESÉLY PROGRAMRÓL

A Szeretetszolgálat 2010 őszén kapott felkérést, hogy kapcsolódjon be a térségi Gyerekesély projekteket kiemelt kísérő program munkájába, amelynek az utóbbi években az volt a feladata, hogy támogassa és végigkísérje a 2012-ben pályázó kistérségek projektjeinek előkészítését és megvalósítását. Az MMSZ felelősségi körébe nyolc kistérség tartozott, az ország három régiójából: az Abaúj-Hegyközi, a Bodrogközi, az Encsi (Észak-magyarországi régió); a Fehérgyarmati, a Vásárosnaményi (Észak-alföldi régió); valamint a Barcsi, a Kadarkúti és a Sellyei (Dél-dunántúli régió) s az ezekben található 238 településen kb. 180 ezer ember él, köztük több mint 40 ezer gyermek. 2016-tól 31 járás kísérésébe fogott a Szeretetszolgálat partnereivel, ahol több mint 700 településen mintegy 1 millió lakos él, akik közül csaknem 200 ezer gyerek.

Kistérségi Gyerekesélyek 2015 ©
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gyerekesély Program
Telefonszám: +36 1 391-4750                                  
E-mail: gyerekesely@maltai.hu
Cím: 1125 Bp. Szarvas Gábor út 58-60. 
                                                                A TÁMOP-5.2.1-12/1-2012-0001, Gyerekesély program
                                                   keretében létrejött oldal, melyet az EFOP-1.4.1-15-2016-00001
                                         Integrált gyermekprogramok szakmai támogatása projekt működtet.  
                        Korábbi honlapunk a https://sites.google.com/site/523help/ oldalon érhető el.