Aktualitások

Lelki egészség a kora gyermekkorban

2020-12-16

A Semmelweis Egyetem EKK Mentálhigiéné Intézet gondozásában megjelentA kora gyermekkori lelki egészség támogatásának elmélete és gyakorlata I-II.” kétkötetes digitális szakkönyv (Szerkesztette: Danis Ildikó, Németh Tünde, Prónay Beáta, Góczán-Szabó Ildikó, Hédervári-Heller Éva). A kora gyermekkorral foglalkozó szakemberek számára a kötetek által bejárható út: kihagyhatatlan.

A kötetek az Európai Unió támogatásával készültek, a nyomtatott kötetek várható megjelenése: 2021. június. A kiadványok szabadon letölthetők és megoszthatók: I. kötet, II. kötet

Forrás: Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézet

 

Szociális statisztikai évkönyv

2020-12-14

"A Központi Statisztikai Hivatal kiadta a 2019. évi Szociális statisztikai évkönyvét. A kiadvány a főbb demográfiai és gazdasági aktivitási adatoktól a családtámogatások, gyermekjóléti ellátások adatain át a szociális alapellátások és nappali ellátásokig bezárólag 12 fejezetben közöl adatokat.

A könyv ajánlója szerint a hazai szociális ellátórendszer az uniós átlagnál többet költ a családok és gyermekek, valamint az idősek támogatására. A gyermekgondozási díj reálértéke 1990 óta több, mint kétszeresére emelkedett, míg a családi pótléké felére csökkent. 2019-ben a nyugdíjak és egyéb ellátások reálértéke 44%-kal magasabb volt, mint 1990-ben. 2018-ban 7,4 ezer milliárd forintot költött az ország szociális védelemre, melynek 65%-át pénzbeni, 35%-át természetbeni juttatásként kapták a rászorulók.

A 2019. évi kötet megvásárolható a KSH oldalán, ezzel egy időben a 2018. évi statisztikai évkönyv letölthetővé vált pdf formátumban."

Forrás: SzocOkos

 

Ifjúsági lelki elsősegély

2020-11-30

Gyerekjogi problémák járvány idején

2020-11-20

A pandémia minden más mellett nagyon komoly gyermekjogi kihívásokat is hozott – ezek közül sok viszonylag nyilvánvalónak tűnik, akadnak viszont kevésbé láthatóak, kevésbé megfoghatóak is. A Hintalovon Alapítvány Összeszedte a 10 legfontosabb kockázatot, amit a koronavírus, és az azzal kapcsolatos változások a gyerekek számára jelentenek, jelenthetnek.

A gyerekek biztonsága és egészséges felnövekedése mindannyiunk közös érdeke, és a felnőttek felelőssége. Ezért is fontos, hogy ismerjük a gyerekjogokat, és megértsük, mi fenyegetheti ezek teljesülését. Covid-19 idején az alábbi 10 területre biztosan jobban oda kell figyelnünk: Gyermekszegénység, Gyermekbántalmazás, Oktatáshoz való jog, Elvált szülők gyermekei, Biztonságos médiahasználat, Információhoz való jog, Egészségügyi ellátáshoz való jog, Szexuális kizsákmányolástól való védelemhez való jog, Szabadidőhöz, játékhoz, kultúrához való jog, Magánélethez való jog.

Forrás: https://hintalovon.hu/2020/11/20/gyerekjogok-covid/

 

Energiaszegénység Magyarországon

2020-11-17

2020. november 17.én 10-13 óráig kerül megrendezésre az Energiaszegénység Magyarországon - kihívások és lehetséges válaszok online konferencia. Ez a hazai energiaszegénységről szóló fórum, amelyen az Elosztó Projekt első két évének tevékenységei is bemutatásra kerülnek.
 
Magyarországon százezrek élnek energiaszegénységben: télen nem képesek megfelelően kifűteni otthonukat, vagy az eleve alacsony jövedelmük aránytalanul nagy részét költik fűtésre, villanyra. A konferencia előadásai elmúlt évek hazai energiaszegénységhez kapcsolódó kutatásait, jó példákat, lehetséges kiutakat is bemutatnak.
A program nyilvános, regisztráció nem kötelező. LINK A CSATLAKOZÁSHOZ: https://bit.ly/2JXkH0p
 
 
 

Halász Judit mesél a kis Koripról

2020-11-17

2013-ban Dániában egy csapat önkéntes kezdett el kis polipokat  horgolni koraszülött babák számára. A polipkák karjai amellett, hogy az ölelést, a biztonságot szimbolizálják, abban is segítséget nyújtanak, hogy a csövek helyett azokat fogják, azokba kapaszkodjanak a kicsik. A köldökzsinórt is „pótolja” a polipok karja, amelynek megragadása az anyaméh biztonságát eleveníti fel a koraszülött babákban, nyugtatólag hatva rájuk.

A kezdeményezés hamar pozitív visszhangot kapott, és a koraszülött osztályokon elkezdték alkalmazni a kis nyolckarúakat. Magyarországon a Koraszülöttekért Országos Egyesület szervezi a Koripok készítését, a Halász Judit által felolvasott Mese az üvegfészekből is az ő kezdeményezésük. Egy szeretetteljes eszköz, amivel bepillantást nyerünk a színfalak – a koraszülött intenzív osztály falai – mögé. Kívülállóként nehéz megérteni, hogy a koraszülésben érintett családok milyen megpróbáltatásokon mennek és mentek keresztül, ahogy szülőként sem könnyű feladat mindezt elmagyarázni a környezetünkben élőknek. Mindamellett szeretnék, ha a koraszülött gyerekek is találkozhatnának saját történetükkel, hogy tudják, milyen emberfeletti módon küzdöttek életük első pillanatától.

Forrás: KORE

 

Köszönet a szociális dolgozóknak

2020-11-16

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2020. november 12-én, a szociális munka napján kültéri plakátkiállítással mondott köszönetet a szociális dolgozók nélkülözhetetlen munkájáért.
 
A karitatív szervezet az ágazat csaknem százezer dolgozójának szolgálatára hívja fel a figyelmet a budapesti tömegközlekedés forgalmasabb megállóiba kihelyezett üzenetével.
 
Itt tekinthetők meg élőben a plakátok: https://maltai.hu/cikk/hir/3973
 
 

Emberi jogi képzés pedagógusoknak, ifjúságsegítőknek

2020-11-04

Az Amnesty International emberi jogi oktatási programja továbbképzést indít pedagógusok és fiatalok csoportjaival foglalkozó szakemberek számára. Céljuk, hogy a fiatalok és közösségeik tudatos cselekvéssel reagáljanak a társadalmi problémákra. Ezen a képzésen szeretnék megmutatni az emberi jogi oktatási módszertanunkat gyakorló pedagógusoknak, iskolai szociális segítőknek, és minden olyan szakembernek, akik fiatalok csoportjaival foglalkoznak.

A résztvevők a képzés végére biztosabban fognak tudni emberi jogokról beszélgetni a fiatalokkal; megismerik az emberi jogi oktatás változatos módszertanát; megtanulják használni az Amnesty főbb kampányaihoz tartozó oktatási anyagokat; betekintést nyernek az Amnesty többi oktatási programjába; megismerik az Emberi Jogi Barát Iskola koncepcióját.

Jelentkezni 2020. november 11-ig lehet itt. További képzések: https://www.facebook.com/events/2741172086209630

Forrás: https://www.facebook.com/events/372991113832970/

 

Romák emberi és állampolgári jogai

2020-11-02

 

2020 novemberében a Tom Lantos Intézet műhelytalálkozót szervez a roma holokausztról szóló oktatási program fejlesztéséről. A pedagógusok, tanodások számára kidolgozott gyakorlatorientált módszertan a roma holokauszt történetére alapozva nyújt eszközöket a szabadság, az alapjogok, a közösségi felelősség és a szolidaritás fogalmának megismertetéséhez.

Az oktatási programot Pedagógus-továbbképzés a szabadságról, közösségi felelősségről, szolidaritásról a Roma Holokauszt kapcsán” címmel az Oktatási Hivatal 2019-ben akkreditálta.

Az egymásra építkező online műhelytalálkozó három Zoom-esemény keretében kerül megrendezésre 2020. november 11-én, 12-én és 16-án 16.00-18.30-ig. Jelentkezni ezen a linken keresztül lehet.

Forrás: Tom Lantos Intézet

REYN díj - Az év roma szakembere a gyermekekért díj

2020-10-15

A “REYN díj - az év roma szakembere a gyermekekért” díjjal azokat a roma szakembereket díjazzák, akik szegény/roma/hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkoznak.

Cél ezzel az elismeréssel, hogy hozzájáruljanak a roma szakemberek társadalmi befogadásához, valamint hogy a szélesebb közvéleménnyel is megismertessék azokat a kora gyermekkori roma szakembereket, akik kiemelkedő munkát végeznek a gyermekek körében.

Kategóriák: Az év REYN óvónője / védőnője / tanítója / pedagógiai asszisztense (+óvodai dajka) / szociális szakembere (bölcsődei gondozó, biztos kezdet ház munkatárs, szociális munkás, családsegítő).

A jelöléseket az alábbi linken lehet beküldeni, október 31-én 24.00 óráig. https://forms.gle/DEDreKNkN6bh3jci7 A jelöléseket szakmai zsűri értékeli, mely roma és nem-roma szakemberekből áll. 

Forrás és további info: Reyn.hu

 

Következő123456789101112131415161718192021222324252627282930313233Előző
Naptár

           Jelenlegi projektmegvalósító szervezetek

          

                          Korábbi időszak projektmegvalósító szervezetei

  

A MÁLTAI GYEREKESÉLY PROGRAMRÓL

A Szeretetszolgálat 2010 őszén kapott felkérést, hogy kapcsolódjon be a térségi Gyerekesély projekteket kiemelt kísérő program munkájába, amelynek az utóbbi években az volt a feladata, hogy támogassa és végigkísérje a 2012-ben pályázó kistérségek projektjeinek előkészítését és megvalósítását. Az MMSZ felelősségi körébe nyolc kistérség tartozott, az ország három régiójából: az Abaúj-Hegyközi, a Bodrogközi, az Encsi (Észak-magyarországi régió); a Fehérgyarmati, a Vásárosnaményi (Észak-alföldi régió); valamint a Barcsi, a Kadarkúti és a Sellyei (Dél-dunántúli régió) s az ezekben található 238 településen kb. 180 ezer ember él, köztük több mint 40 ezer gyermek. 2016-tól 31 járás kísérésébe fogott a Szeretetszolgálat partnereivel, ahol több mint 700 településen mintegy 1 millió lakos él, akik közül csaknem 200 ezer gyerek.

Kistérségi Gyerekesélyek 2015 ©
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gyerekesély Program
Telefonszám: +36 1 391-4750                                  
E-mail: gyerekesely@maltai.hu
Cím: 1125 Bp. Szarvas Gábor út 58-60. 
                                                                A TÁMOP-5.2.1-12/1-2012-0001, Gyerekesély program
                                                   keretében létrejött oldal, melyet az EFOP-1.4.1-15-2016-00001
                                         Integrált gyermekprogramok szakmai támogatása projekt működtet.  
                        Korábbi honlapunk a https://sites.google.com/site/523help/ oldalon érhető el.