Aktualitások

Megyógyult egy fertőzött gyermek

2020-04-10

"Csütörtökön gyógyultan hagyhatta el a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikáját az a 7 éves kislány, aki március 22-én epilepsziás görcsrohamok miatt került a klinika intenzív osztályára, ahol elvégezték nála a koronavírus tesztet is, mely pozitív eredményt mutatott.

A kislány epilepsziája miatt január óta áll a klinika gondozásában. Március 22-én alapbetegsége miatt került az intézménybe, ahol állapota miatt altatásra és lélegeztetésre szorult. A légútbiztosítás során észlelt tünetek miatt végezték el nála az úgynevezett PCR típusú, vagyis a víruskimutatáson alapuló koronavírus tesztet, mely pozitívnak bizonyult. A kislány állapotában korábban nem utalt semmi koronavírus fertőzésre. A felvétele utáni harmadik napon, a megismételt mellkasröntgen során tüdőgyulladásra utaló jeleket észleltek. A nemzetközi gyakorlatban is már használt és szakirodalomban javasolt gyógyszeres terápia, valamint az intenzív gondozás hatására a felvétele utáni nyolcadik napon a lélegeztető gépről le tudtuk venni, a tüdőelváltozásai pedig gyógyultak, állapota napról-napra jelentősen javult.

A beteget a kezdetektől megfelelő védőfelszerelésben ellátott egészségügyi dolgozók kezelték, ennek ellenére a klinika valamennyi munkatársánál és az érintett gyerek családtagjainál is elvégezték a koronavírus tesztet, mely negatívnak bizonyult."

Forrás: koronavirus.gov.hu

SEGÉLYVONAL GYERMEKJOGI KÉRDÉSEKBEN A KORONAVÍRUS - JÁRVÁNY IDEJÉN

2020-04-10

"Van-e online igazolatlan óra? Kinél legyen a gyerek a kijárási tilalom idején? Mi van, ha az egyik szülő nem engedi el kapcsolattartásra? Gyermekjogi kérdéseddel fordulj bizalommal a Hintalovon Segélyvonalához, kedden és csütörtökön 16-18 óra között! A chaten ingyenesen és névtelenül veheted igénybe jogászaink tanácsadói szolgáltatását!" Forrás: Hintalovon Alapítvány

Szociálpolitika mesterszak online felvételi előkészítő

2020-04-06

"2020-ban az ELTE TáTK szociálpolitika mesterszak oktatói három konzultációs alkalmat tartanak a felvételire készülő leendő hallgatók számára. A konzultációk célja, hogy segítsék a jelentkezők felkészülését. 

A kialakult pandémiás helyzet, valamint az egyetem bezárása miatt  a konzultáció az online térben valósul meg, ezért kérünk szépen minden érdeklődőt, hogy regisztráljon – és adatai megadásával segítse a konzultációk bonyodalommentes előkészítését.

A konzultációs alkalmakon a felvételi anyag előre meghatározott fejezeteivel foglalkoznak. A konzultációs alkalmakon a hallgatóknak lehetőségük van feltenni az adott témakörre vonatkozó kérdéseiket, mód nyílik a súlypontok és egyes kihívások átbeszélésére....A konzultációk időtartama 90 perc. "

Forrás: ELTE TATK

 

Addiktológia a járvány idején

2020-04-06

"A Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület (KCKT) kezdeményezésére a Magyar Addiktológiai társaság valós idejű – de később is hozzáférhető – ONLINE KEREKASZTALBESZÉLGETÉS-SOROZAT SZERVEZÉSÉVEL PRÓBÁLJA SEGÍTENI A KORONAVÍRUS JÁRVÁNY OKOZTA ELLÁTÁSI NEHÉZSÉGEK CSÖKKENTÉSÉT. Az alábbi kérdőív azt a célt szolgálja, hogy felmérjük, mely szakterületeknek, milyen szakmai segítségre, információra lenne szüksége az ADDIKTOLÓGIAI ELLÁTÁS TERÜLETÉN DOLGOZÓ SZAKEMBEREKNEK AZ ONLINE SEGÍTÉS FORMÁIVAL KAPCSOLATBAN."

AZ ELSŐ KEREKASZTAL BESZÉLGETÉSRE 2020. ÁPRILIS 16-ÁN DÉLUTÁN 2.00 ÉS 3.30 KÖZÖTT KERÜL SOR. A kerekasztal tematikus fókuszát jelen kérdőív alapján alakítják ki, melyről az érdeklődő kollégákat egy későbbi e-mailben tájékoztatják.  Az online kerekasztalon való valós idejű részvételhez csak egy megfelelő Internet hozzáférés szükséges. A valósi időben bekapcsolódóknak lehetősége nyílik arra, hogy a beszélgetés során kérdéseket tegyenek fel, illetve észrevételeket fogalmazzanak meg, de a kerekasztal résztvevők felkérése, illetve felkészülésük szempontjából fontos lenne, hogy előzetesen információkhoz jussanak, ezért kérik kérdőívük kitöltését itt, ami egyben a hír forrása is.
 

 

Szociális témájú webináriumok

2020-04-06

A Gyermekvédelmi Tudásközpont Délkelet Európa web alapú szemináriumokat szervez különböző szociális területet érintő témában. Ennek során ismert szakemberek járnak körül egy bizonyos témát magyar vagy angol nyelven.

A járványügyi helyzetre tekintettel a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány munkatársai szeretnék megosztani tudásukat a segítő szakemberekkel és pedagógusokkal, akik jelenleg csak telefonon és elektronikusan tudnak segítséget nyújtani klienseiknek. Video itt

Második anyagukban az emeiles chat-es segítő beszélgetés részleteit tekintik át, ezen túl is számos hasznos anyag található oldalukon a vészhelyzeti és azon túli segítő munkáról, a gyerekek helyzetéről.

A Webináriumokra itt lehet regisztrálni.

 

Segítők a segítőkért

2020-04-06

Gyermekjogi jelentés 2019

2020-04-06

"Immár 4. alkalommal készült el a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány Gyermekjogi jelentése, ami az előző év gyermekjogi szempontból legfontosabb eseményeit, kutatási eredményeit, statisztikáit és a gyermekjogi ügyek médiareprezentációját tekinti át. A 60 oldalas kutatáshoz animációs kisfilm és gyerekeknek szóló változat is készült....

Néhány adat a jelentés legfontosabb megállapításai közül: 

  • Intenzív jogalkotás: 2019-ben az év minden munkanapján legalább két olyan jogszabály született, ami érintette a gyerekeket.
  • Kihívások a gyermekvédelemben: Minden 10. gyerek veszélyeztetett a saját családjában (173.000 fő); továbbra is kevés a nevelőszülő; nőtt az állami gondoskodásba kerülő gyerekek száma; egyre több ügyük van a gyermekjogi képviselőknek.
  • Az egészségügy nehézségei: A házi gyermekorvosok 40%-a nyugdíjaskorú (20%-uk 70 évesnél idősebb).
  • Gyermekszegénység: A gyerekek közel negyede (23,8%) veszélyeztetett.
  • Oktatás: Jobban teljesítettek a magyar gyerekek a PISA-teszten, miközben a sajátos nevelési igényű gyermekek száma egyre nő.

A teljes jelentés ezen a linken, a gyerekbarát verzió ezen a linken érhető el. "

Forrás: Hintalovon Alapítvány

 

Sok gyerekhez nem jut el a távoktatás

2020-04-05

"A diákok ötödéhez el sem jut a digitális távoktatás, tömeges bukások lehetnek, ha nem találnak ki valamit - mondja Hermann Zoltán, az oktatásgazdaságtan kutatója, aki a legátfogóbb magyar oktatási felmérésből, a minden évben több évfolyam összes tanulójával elvégzett Országos kompetenciamérés adataiból számolta ki, hogy hányan lehetnek, akiknek eszközük sincs otthon ahhoz, hogy igazán tartani tudják a lépést.
 
...A minden évben az akkori 6., 8. és 10. évfolyamos diákokkal felvett Országos kompetenciamérés (OKT) háttérkérdőívében rákérdeznek az otthoni körülményekre, többek között a számítógéppel való ellátottságra is. Az utolsó elérhető, 2017-es adatok szerint a hatodikosok 12 százalékánál nincs otthon számítógép vagy internet, további 7,7 százaléknál pedig ugyan van, de egy gépre legalább három tanuló jut.
 
...Jövőre itt koncentráltan lépni kell. Ez már pedagógiai kérdés, lehet hogy a tanároknak kell plusz figyelmet szentelniük a lemaradókra, a pótlásra, de elképzelhető, hogy ez nem elég, és külön felzárkóztató órákkal kell segíteni, hogy behozzák ezeket a hátrányokat. De akik most valóban részt vesznek az online oktatásban, ők is lassabban haladnak,a közoktatásnak ezt egyértelműen figyelembe kell vennie."

Önfejlesztési lehetőségek vészhelyzetben

2020-04-01

A gyerekek a krízis csendes áldozatai lehetnek

2020-03-26

"Az egész világ, így Magyarország is a koronavírus elleni küzdelemre figyel. A járvány az idősebb korosztály egészségét veszélyezteti a leginkább, azonban a válság a gyerekek jövőjére, jelenére is komoly hatást gyakorol. A krízis soha nem látott kihívás elé állítja a gyermekvédelmi rendszert, a vészhelyzetben pedig ezúttal is a legnehezebb helyzetben élő gyerekek a legkiszolgáltatottabbak. Az UNICEF Magyarország a következő fő területeket azonosította, ahol a gyerekeket közvetlen veszély fenyegeti: ...TÁVOKTATÁS EGYENLŐTLENSÉGEI / BÁNTALMAZÁS / ONLINE ZAKLATÁS / GYERMEKVÉDELMI GONDOSKODÁSBAN ÉLŐ GYEREKEK / SAJÁTOS NEVELÉSŰ, FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ, VAGY TARTÓS BETEG GYEREKEK / EGYEDÜLÁLLÓ SZÜLŐK, KAPCSOLATTARTÁS, EGYEDÜL MARADÓ GYERMEKEK

Forrás: UNICEF

 

Következő123456789101112131415161718192021222324252627282930313233Előző
Naptár

          Az EFOP 1.4.1-15 Integrált gyermekprogramok szakmai támogatása című projektet megvalósító szervezetek

          

                         A Gyerekesély projekt korábbi időszakainak megvalósító szervezetei

  

A MÁLTAI GYEREKESÉLY PROGRAMRÓL

A Szeretetszolgálat 2010 őszén kapott felkérést, hogy kapcsolódjon be a térségi Gyerekesély projekteket kiemelt kísérő program munkájába, amelynek az utóbbi években az volt a feladata, hogy támogassa és végigkísérje a 2012-ben pályázó kistérségek projektjeinek előkészítését és megvalósítását. Az MMSZ felelősségi körébe nyolc kistérség tartozott, az ország három régiójából: az Abaúj-Hegyközi, a Bodrogközi, az Encsi (Észak-magyarországi régió); a Fehérgyarmati, a Vásárosnaményi (Észak-alföldi régió); valamint a Barcsi, a Kadarkúti és a Sellyei (Dél-dunántúli régió) s az ezekben található 238 településen kb. 180 ezer ember él, köztük több mint 40 ezer gyermek. 2016-tól 31 járás kísérésébe fogott a Szeretetszolgálat partnereivel, ahol több mint 700 településen mintegy 1 millió lakos él, akik közül csaknem 200 ezer gyerek.

Kistérségi Gyerekesélyek 2015 ©
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gyerekesély Program
Telefonszám: +36 1 391-4750                                  
E-mail: gyerekesely@maltai.hu
Cím: 1125 Bp. Szarvas Gábor út 58-60. 
                                                                A TÁMOP-5.2.1-12/1-2012-0001, Gyerekesély program
                                                   keretében létrejött oldal, melyet az EFOP-1.4.1-15-2016-00001
                                         Integrált gyermekprogramok szakmai támogatása projekt működtet.  
                        Korábbi honlapunk a https://sites.google.com/site/523help/ oldalon érhető el.