Aktualitások

„Nincs azzal baj, ha megijedtek”

2020-03-18

"Erna Solberg norvég miniszterelnök hétfőn kizárólag gyermekeknek szóló sajtótájékoztatót tartott a koronavírusról, amelyben – az oktatási és a családügyi miniszterrel közösen - megválaszolta az aggódó gyerekek által feltett kérdéseket, amiket a közmédia és a legnagyobb független napilap közösen gyűjtött össze.

„Különleges napok ezek. Sok gyerek szerint ijesztő, ami történik” – kezdte Solberg miniszterelnök válaszát az egyik kérdésre. Mint mondta, „Nincs azzal baj, ha valaki megijed, amikor ennyi dolog történik egyszerre”. Hozzátette, lehet, hogy megjelenik a fertőzés a kérdező gyerek környezetében, de „majdnem mindenki rendben átvészeli azt, ugyanez igaz apura és anyura, ha ők is elkapják”.

A miniszterelnök és miniszterei olyan kérdésekre válaszoltak többek között, hogy „Lehet-e szülinapi zsúrt szerveznem?”, „Meglátogathatom a nagyszüleimet bevásárlás után?”, „Mikor lesz védőoltás?”, illetve sokan kérdezték, hogyan segíthetnek. A nagyszülők látogatására természetesen az volt a válasz, hogy most inkább ne, a védőoltásra, hogy még nem tudni, a segítésre pedig az, hogy azzal segítenek a legtöbbet a gyerekek is, ha otthon maradnak, mert így nem adják át másoknak és nem kapják el másoktól a vírust." HVG

Tanuljuk újra a kézmosást!

2020-03-13

Edison100 lista újratöltve

2020-02-27

"Az Edisonplatform idén második alkalommal állítja össze az Edison100 listát, gyűjti össze azokat a kezdeményezéseket, amelyek rendhagyó módon fejlesztik az általános iskolás korú gyerekeket és szüleiket az iskola keretein túl. A lista célja elismerni az iskoláskorú gyerekek fejlesztésével foglalkozó szereplőket, biztosítani őket arról, hogy nincsenek egyedül, emellett pedig megerősítést kapnak abban, hogy munkájuk fontos és értékes. A programon keresztül a fejlesztő szervezetek kapcsolatba kerülhetnek más, hasonló gondolkodású kezdeményezésekkel, megoszthatják egymással a tudásukat és tapasztalataikat.

Az Edison100 lista lehetőséget biztosít arra is, hogy a különböző kezdeményezések kapcsolódhassanak, egymástól tanulva fejlődhessenek, vagy akár közösen valami egészen újat alkothassanak. A lista segítségével láthatóvá válnak azok a gyakorlatok, amelyek túlmutatnak a mai hagyományos oktatás keretein. Egyfajta iránytűként szolgál a szülőknek, hogy hova érdemes fordulni, mik azok a kompetenciák, amik a jövőben fontosak lesznek, és ezeket hol és hogyan tudják megszerezni a gyerekek. " 2020 március 9-ig lehet a listára ajánlani kezdeményezéseket.

Gyermekvédelmi jelzőrendszer fejlesztő képzés

2020-02-26

Közösségfejlesztői képzés

2020-02-23

A Közösségfejlesztők Egyesülete 120 órás Közösségfejlesztői képzést indít Budapesten. Jelentkezési határidő: 2020. március 15.

A képzés célja, hogy a résztvevő kezdeményezővé váljon a lakosság önszervező folyamataiban; alkalmazza az aktivizáló, nyilvánosságot fejlesztő, közösségi tervező és közösségi tanulási módszereket, együttműködéseket; szakmailag segítse a kibontakozó önszerveződést, támogassa a közösséget információkkal, kapcsolatok és képzések szervezésével, programok és projektek fejlesztésével.

A szülői-családi segítő-tanácsadó képzés

2020-02-21

A képzésre olyanok jelentkezését várjuk, akik maguk is gyakran kerülnek kapcsolatba szülőkkel, segítői szerepben.

A képzés végén a szülői-családi tanácsadók, a közös tudásbázis alapján csoportos foglalkozásokat tudnak tartani, iskolákban, szülői klubokban, például gyerek önbizalma, önállósága /szabályok, határok, dicséret / kortárs kapcsolatok / konfliktusok kezelése /gyerek felelőssége témakörökben.

 

A segítőket ösztönözzük és segítjük, hogy a saját környezetükben szülőcsoportokat hirdessenek és tartsanak, a képzést követő évben legalább 2-4 alkalommal, akár 5-10 fő részvételéve

 

Ingyenes képzés az EFOP 1.2.9 Család- és Karrierpont pályázat részeként. Forrás

Korszerű addiktológia képzés

2020-02-21

A tanfolyam célja, hogy a hátrányos helyzetű csoportokkal és/vagy fiatalokkal dolgozó egészségügyi, oktatási és szociális szakembereknek, akik az addiktológia területén nem szakemberek, olyan, az addiktológiai problémákkal kapcsolatos, korszerű ismeretanyagot adjon át, amit a napi munkájuk során használni tudnak.
A képzés minden emberekkel foglalkozó szakember számára nyitott, szociális szakemberek számára pontszerző képzés (akkreditált szociális egyéb képzés, 37 pontot ér).

A III. kerületben lakó (lakcímkártyával vagy bérleti szerződéssel igazoltan) vagy ott dolgozó
szakemberek számára a képzés térítésmentes, mert azt a Békásmegyeri városrész rehabilitációs Vekop projekt finanszírozza. A képzés ára egyéb esetben 52 ezer Ft/fő, ami tartalmazza a vizsgadíjat is.
A képzés legalább 12 jelentkezővel indul, legfeljebb 20 fő részvétele lehetséges. A képzésen ellátás nincs. A megengedett hiányzás 10%, azaz 3,5 tanóra.
Helyszíne: Bp., 1039 Lukács Gy. u. 3.

Gyógypedagógiai intézményben dolgozó szakemberek képzései

2020-02-10

A KézenFogva Alapítvány képzései értelmi és halmozottan fogyatékos emberek számára szociális és gyógypedagógiai szolgáltatást biztosító intézményekben (állami, egyházi, alapítványi) tevékenykedő szakembereknek szólnak. A 2020 tavaszi akkreditált továbbképzéseire 2020. február 28-ig várják a jelentkezéseket:

Szexualitással kapcsolatos konfliktusok kezelése fogyatékos felnőttek intézményi ellátása során (30 óra, 3 nap)

Könnyen érthető kommunikációt (KÉK) használó szociális segítők intenzív képzési programja (30 óra, 4 nap)

Az autizmus spektrum zavarral élő gyermekek – az autizmus szempontú, infó-kommunikációs akadálymentesítés alapelvei (4 nap + 10 óra otthoni munka)

LANTEGI – Új munkaképesség – felmérő módszer a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása érdekében (48 óra, 4 nap elmélet +2 nap egyéni gyakorlat +1 nap vizsga)

 

Mediációs képzés

2020-01-28

A Mediare - Kisebbségi Mediációs Intézet 2020. tavaszán 2x30 órás alap mediációs képzést indít Budapesten azoknak, akik közvetítő konfliktuskezelőként szeretnének dolgozni - akár eddigi munkájukat kiegészítendő, akár egy új, mediátori szakma kezdeteként.

A képzés célcsoportjai: szociális területen dolgozók, pszichológusok, pedagógusok, jogászok, de szívesen látjuk más szakmák művelőit is, akik meg szeretnék tanulni a felnőtt problémamegoldás elveit és módszereit.

Az Igazságügyi Minisztérium Közvetítői Névjegyzékére kerülés feltétele egy legalább 2x30 órás ún. elméleti képzés elvégzése (amely tréningcsoportot jelent) és a gyakorlat igazolása (pl. esetmegbeszélés, szupervízió). A Képzés mindenben eleget tesz az IRM rendelet előírásainak, és a képzést követően a gyakorlati fázis teljesítésére is lehetőség van.

Olvassunk a gyereknek!

2020-01-15

Azok a gyerekek, akiknek csak napi egyetlen könyvet olvasnak, mintegy 290 ezerrel több szót hallanak ötéves korukra, mint azok, akiknek szülei, gondozói nem olvasnak rendszeresen nekik - derült ki a Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics című folyóirat online kiadásában közzétett tanulmányból. Írja a Fidelio. "Azok a szavak, amelyeket a könyvekből ismernek meg, jóval összetettebb, bonyolultabb szavak, mint azok, amelyeket a szülőkkel beszélgetve megismernek" - magyarázta a kutató. Egy gyermekkönyv szólhat az antarktiszi pingvinekről, olyan szavakat és fogalmakat ismertet meg nekik, amelyek nem jönnek elő a mindennapos beszélgetésben. És ezek a szavak különösen fontosak lehetnek az olvasás megtanulásában" - idézte Logant a Science Daily tudományos honlap.

Következő123456789101112131415161718192021222324252627282930313233Előző
Naptár

           Jelenlegi projektmegvalósító szervezetek

          

                          Korábbi időszak projektmegvalósító szervezetei

  

A MÁLTAI GYEREKESÉLY PROGRAMRÓL

A Szeretetszolgálat 2010 őszén kapott felkérést, hogy kapcsolódjon be a térségi Gyerekesély projekteket kiemelt kísérő program munkájába, amelynek az utóbbi években az volt a feladata, hogy támogassa és végigkísérje a 2012-ben pályázó kistérségek projektjeinek előkészítését és megvalósítását. Az MMSZ felelősségi körébe nyolc kistérség tartozott, az ország három régiójából: az Abaúj-Hegyközi, a Bodrogközi, az Encsi (Észak-magyarországi régió); a Fehérgyarmati, a Vásárosnaményi (Észak-alföldi régió); valamint a Barcsi, a Kadarkúti és a Sellyei (Dél-dunántúli régió) s az ezekben található 238 településen kb. 180 ezer ember él, köztük több mint 40 ezer gyermek. 2016-tól 31 járás kísérésébe fogott a Szeretetszolgálat partnereivel, ahol több mint 700 településen mintegy 1 millió lakos él, akik közül csaknem 200 ezer gyerek.

Kistérségi Gyerekesélyek 2015 ©
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gyerekesély Program
Telefonszám: +36 1 391-4750                                  
E-mail: gyerekesely@maltai.hu
Cím: 1125 Bp. Szarvas Gábor út 58-60. 
                                                                A TÁMOP-5.2.1-12/1-2012-0001, Gyerekesély program
                                                   keretében létrejött oldal, melyet az EFOP-1.4.1-15-2016-00001
                                         Integrált gyermekprogramok szakmai támogatása projekt működtet.  
                        Korábbi honlapunk a https://sites.google.com/site/523help/ oldalon érhető el.