Aktualitások

EMMA segélyvonal édesanyáknak

2019-10-28

SEGÉLYVONAL ANYÁKNAK *** SZÜLÉS ELŐTT és UTÁN - Ha problémákkal küzdesz a gyermekvállalás időszakában, ha kérdéseid vannak, ha egyedül vagy az anyaságban, keresd az EMMA Vonalat!

Képzett segítők várják a hívást az EMMA Vonalon minden KEDDEN és CSÜTÖRTÖKÖN 10:00 - 12:00 és este 21:00 - 23:00 óra között a +36 70 622 3346 számon.
Levelet a hét bármely napján lehet írni az emmavonal@emmaegyesulet.hu címre.

A szociális munka lehetőségei a gyermekvédelemben - az együttműködéstől a tiltakozásig

2019-10-17

A Szociális Szakmai Szövetség szeretné feléleszteni a Szockafé hagyományát. A programnak a félévben a Wesley János Lelkészképző Főiskola (Budapest VIII. Dankó utca 11-13.) ad otthont. Első alkalommal 2019. 10. 29. 17 órakor a szociális munkások szerepeiről, a szociális munka lehetőségeiről, határairól beszélnénk a különböző szakmai fórumokon az utóbbi időben nyilvánosságra került, vitatott filmek, cikkek alapján.
A következő nézni, illetve olvasni valókat ajánljuk előzetes megismerésre: Káin gyermekei, valamint a Bebukottak című filmek, és ez a cikk.

A további tervezett alkalmak időpontja: november 19., december 10.

A programon való részvétel ingyenes, de hely befogadóképessége miatt a programon való részvétel regisztrációhoz kötött: nemesnyik.judit@3sz.hu

Akkreditált 3 labdázás képzés: tanulási zavarok prevenciója, terápiája

2019-10-15

Képzés a közoktatásban dolgozó szakemberek részére a pedagógia, gyógypedagógia és pszichológia területén, akik terápiás, tanító, fejlesztő, foglalkozás vezető, vagy tehetséggondozó tevékenységet végeznek. Főként tanulási, figyelem-, magatartási zavarokkal, autizmussal és/vagy egyéb neurológiai alapú teljesítményzavarral küzdő gyermekekkel, fiatalokkal, felnőttekkel foglalkozó és/vagy a prevencióban részt vállaló, illetve a téma iránt érdeklődő, valamint pontokat gyűjteni kívánó szakemberek számára javasolt igazi élmény alapú program.

A háromlabdás kaszkád sokféle hatása által csökkenti és akár teljesen meg is szünteti a teljesítményzavarokat, még ha maga a sajátos idegrendszeri szerveződés meg is marad. Minden iskolában tudatosan kellene használni a labdákat a szenzomotoros rendszer erősítésére. A cél nem zsonglőrök nevelése, hanem az egyensúlyrendszeren keresztül a mozgás és az észlelés összehangolása, a kontroll funkciók fejlesztése és így a kognitív működés megalapozása.

Civil jelentés a gyerekesélyekről

2019-09-29

Elkészült a Gyerekesély Közhasznú Egyesület - GYERE "Civil jelentés"-ének harmadik kötete, amelyben a gyerekek és családjaik helyzetének alakulását monitorozták szakemberek 2014-2017. között. 

A kötet sajtóbemutatója 2019. október 4-én 13-15 óra között lesz a MagNet Közösségi Házban (Bp. VI. Andrássy út 98., Rekettye terem). A bemutató egy kerekasztal beszélgetés keretében történik, ahol gyerekszegénység csökkentésében szerepet vállaló állami, civil és egyházi törekvésekről hallhatnak az érdeklődők. A beszélgetés résztvevői Husz Ildikó (MTA), Bódis Kriszta (Van Helyed Stúdió) és Lantos Szilárd (Magyar Máltai Szeretetszolgálat) lesznek.

Gyerekesély programok infrastrukturális háttere pályázat újra

2019-07-19

Figyelem! A nyertes Gyerekházak és Jó kis helyek ERFA pályázata újra elérhető!

Gyerekesély programok infrastrukturális háttere (EFOP-2.1.2-16) projekt keretei között az integrált térségi gyerekprogramokhoz szükséges infrastruktúra, új Biztos Kezdet Gyerekházak indításához szükséges infrastruktúra, valamint a „Jó kis hely”, -- helyi szükségletekre épülő kistelepülési komplex gyerekprogramok megvalósításához szükséges infrastruktúra létrehozása valósul meg.

A támogatási kérelmek benyújtására 2019. augusztus 15-től 2019. december 02-ig van lehetőség. A pályázat itt elérhető.

Minden gyermeknek jár, hogy megfelelő körülmények között nőhessen fel

2019-07-18

A Tiszaburán és Tiszabőn elindított Jelenlét modellprogramban szerzett tapasztalatok alapján, a diagnózisalapú módszerrel zajlik majd a háromszáz leghátrányosabb helyzetű településen a cigányság felzárkóztatása a jövőben. A máltaiak mellett az Ökumenikus Szeretetszolgálat, a Református Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász és a Baptista Szeretetszolgálat is bekapcsolódik majd a munkába, hogy minél hatékonyabban és gyorsabban valósulhasson meg a program.

A máltai program lényege, hogy a fogantatástól a foglalkoztatásig kísérje a helyi gyerekeket, hiszen így nyílhat rá esélyük, hogy jobb életük legyen, mint ami szüleiknek adatott – ismerteti Vecsei Miklós. A miniszterelnöki biztos szerint vannak alapvető dolgok – mint az énekszó, a tiszta, színes környezet –, amelyek minden gyereknek járnak. – Ezek nem az állam adományai, hanem igenis járnak minden babának – hangsúlyozza a máltaiak alelnöke.

 

 

30 éves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

2019-07-16

Gyereket. Megütni. Nem. Szabad.

2019-06-26

A gyerekkorban elszenvedett erőszak (legyen az fizikai-, érzelmi- vagy verbális bántalmazás) mindig nyomot hagy. Mindig. Mert megsérti a határokat, az alapbizalom szövetét és traumatizál. Akkor is, ha ma már sorsfordító és elengedhetetlen szülői beavatkozásnak gondoljuk, és egyébként: „mégis rendes ember lett belőlem”. A törvény 2005 óta tiltja a gyerekek bántalmazását (ahogy a felnőttekét, és azóta már az állatokét is). A magyar társadalom (egy jó nagy része) azonban újra és újra kikéri magának a zéró toleranciát. Most éppen a hódmezővásárhelyi polgármester, Márki-Zay Péter nyilatkozata kapcsán. Dr. Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakember írása a wmn oldaláról.

A Kapcsolódj be! projekt tanárképzést hirdet

2019-06-24

Mi történik az osztálytermekben, amikor nem figyel a tanár? Mi köze a közösségi médiának a szexhez? Hogy beszéljünk a gyerekekkel a pornóról? Mit tehetünk, ha egyenlőtlenségeket tapasztalunk fiatalok között, és hogy beszéljünk ezekről velük?

 

A PATENT Egyesület Turn Me On|Kapcsolódj be projektje az elmúlt két évben ezekre a kérdésekre kereste a választ. Ebben az időszakban közel 1000 fiatalnak tartottunk foglalkozásokat és képzéseket - az ezek folyamán szerzett tapasztalatok alapján született meg a fiatalokkal foglalkozó szakemberek számára összeállított kézikönyvünk. A kézikönyv elméleti hátteret és foglalkozásterveket ad olyan, fontos témákban, amelyek a mai szexuális kultúrában felnövő gyerekeket és fiatalokat kiemelten érintik.

Gyermekjogok Világnapja

2018-11-20

Az ENSZ Közgyűlése – mintegy 10 év előkészítő munka után – 1989. november 20-án fogadta el a Gyermekjogi egyezményt (UN Convention on the Rights of the Child – UN CRC). Ez azóta a Gyermekjogok Világnapja. Az egyezmény összefoglalja azoknak a jogoknak a minimumát, amelyeket minden államnak biztosítania kell a gyermekek számára, így a gyermekek életben maradását, fejlődését, védelmét és a társadalomban való részvételét biztosító jogokat.

Következő123456789101112131415161718192021222324252627282930313233Előző
Naptár

          Az EFOP 1.4.1-15 Integrált gyermekprogramok szakmai támogatása című projektet megvalósító szervezetek

          

                         A Gyerekesély projekt korábbi időszakainak megvalósító szervezetei

  

A MÁLTAI GYEREKESÉLY PROGRAMRÓL

A Szeretetszolgálat 2010 őszén kapott felkérést, hogy kapcsolódjon be a térségi Gyerekesély projekteket kiemelt kísérő program munkájába, amelynek az utóbbi években az volt a feladata, hogy támogassa és végigkísérje a 2012-ben pályázó kistérségek projektjeinek előkészítését és megvalósítását. Az MMSZ felelősségi körébe nyolc kistérség tartozott, az ország három régiójából: az Abaúj-Hegyközi, a Bodrogközi, az Encsi (Észak-magyarországi régió); a Fehérgyarmati, a Vásárosnaményi (Észak-alföldi régió); valamint a Barcsi, a Kadarkúti és a Sellyei (Dél-dunántúli régió) s az ezekben található 238 településen kb. 180 ezer ember él, köztük több mint 40 ezer gyermek. 2016-tól 31 járás kísérésébe fogott a Szeretetszolgálat partnereivel, ahol több mint 700 településen mintegy 1 millió lakos él, akik közül csaknem 200 ezer gyerek.

Kistérségi Gyerekesélyek 2015 ©
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gyerekesély Program
Telefonszám: +36 1 391-4750                                  
E-mail: gyerekesely@maltai.hu
Cím: 1125 Bp. Szarvas Gábor út 58-60. 
                                                                A TÁMOP-5.2.1-12/1-2012-0001, Gyerekesély program
                                                   keretében létrejött oldal, melyet az EFOP-1.4.1-15-2016-00001
                                         Integrált gyermekprogramok szakmai támogatása projekt működtet.  
                        Korábbi honlapunk a https://sites.google.com/site/523help/ oldalon érhető el.