Aktualitások

Személyes gondoskodást végző személyek továbbképzései

2016-09-30

A személyes gondoskodást végző személyek továbbképzéséről és a szociális szakvizsgáról szóló 9/2000. (VIII. 4.) SZCSM rendelet 4. § (6) alapján a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal a közlemény mellékleteként, negyedéves bontásban közzéteszi a 2016. évre vonatkozó továbbképzési jegyzékeit.

A továbbképzési jegyzék minden továbbképzés esetén tartalmazza a minősítés érvényességi idejét. A megjelentetett továbbképzések a továbbképzési jegyzékben szereplő feltételek mellett, a hatályos rendeletnek megfelelően szervezhetők. A lista elérhető ezen az oldalon.

Megjelent a Jó kis hely – Biztos Kezdet Gyerekházak és kistelepülési komplex gyermekprogramok támogatása című felhívás

2016-09-27

Megjelent a „Jó kis hely – Biztos Kezdet Gyerekházak és kistelepülési komplex gyermekprogramok támogatása” című (EFOP-1.4.3-16 kódszámú) felhívás. A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 5,5 milliárd forint. A támogatási kérelmek benyújtására 2016. október 27-től – 2018. október 29-ig van lehetőség.

A Felhívásra támogatási kérelmet nyújthatnak be

- Biztos Kezdet Gyerekház tevékenységcsoport esetén: 1000-4000 fő állandó lakossal és több mint 50%-os rgyk-aránnyal;

- Jó kis hely kistelepülési komplex gyermekprogramok tevékenységcsoport esetén: 1000-nél kevesebb állandó lakossal és több mint 50%-os rgyk-aránnyal, valamint nem csökkenő gyerekszámmal rendelkező településeken működő szervezetek.

 

Ingyenes 300 órás nyelvi képzések indulnak

2016-09-19

2016. szeptember végétől a budapesti és vidéki szakképzési centrumokban lehetőség nyílik arra, hogy 1 éves ingyenes angol vagy német nyelvi, informatikai és vállalatvezetési képzésen vegyenek részt az érdeklődők. A képzéseken bárki részt vehet, aki  alapfokú iskolai végzettséggel, valamint egy állam által elismert szakképesítés vagy részszakképesítéssel rendelkezik.

A képzéseket megfelelő számú jelentkező (12 fő egy nyelvi csoportban) esetén indítják az iskolák. A képzések 25 éves életkor felett csak felnőttoktatásban, esti munkarend szerint folyhatnak. 25 éves életkorig lehetőség van a nappali rendszerű képzésre is. A képzések ütemezését, időbeosztását (órarendjét) a képzést folytató iskolák határozzák meg.

A képzés egy állam által elismert szakképesítés megszerzésére irányul, így az egy OKJ komplex szakmai vizsgával zárul. Az ezen való részvétel nem kötelező (visszafizetési kötelezettség sem keletkezik), de vizsga hiányában elvész a tudás igazolt megszerzésének lehetősége.

 

"Maradj erős!" kampány

2016-09-12

A kéz és láb nélkül született világhírű tréner és motivációs prédikátor Nick Vujicic a Nem Adom Fel Alapítvány meghívására érkezik ismét Magyarországra 2016. szeptember 21-22-én, és tart előadásokat a Tüskecsarnokban. Mindkét nap délután a nagyközönség számára nyilvános, míg 22-én 11 órától csak a középiskolás korosztálynak szóló, őket érintő motivációs előadást lesz, ami élő internetes közvetítés segítségével regisztráció után minden magyarországi iskola számára elérhető.

A "Stand Strong!" azaz "Maradj erős!" címmel indított kampánykörút célja, hogy csökkentse az iskolai zaklatások számát, segítse a fiatal nemzedéket, hogy elfogadóbbak és befogadóbbak legyenek egymással, illetve támogassa a zaklatások áldozatait abban, hogyan lehet felülemelkedni a nehézségeken.

 

Béremelés a védőnőknek

2016-09-02

Egy kormányrendelet-módosításnak köszönhetően a védőnők is megkapják a nekik járó teljes béremelést, így a védőnőket alkalmazó szolgálatoknak kötelező kifizetni az idei évre járó kétmilliárd forintos pluszjuttatást - mondta el az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár.

Mészáros János emlékeztetett, az előző évhez hasonlóan 10 milliárd forintot kapnak a háziorvosok, a házi gyermekorvosok, ezen felül 2 milliárd forintot az alapellátásban dolgozó fogorvosok, illetve szintén 2 milliárd forint jut a védőnőknek. A pluszforrás az idén január 1-jétől jár, a pénzt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár július 29-én visszamenőlegesen, egy összegben elutalta.

A helyettes államtitkár kitért arra, hogy a kormányrendelet egyértelmű módosításával a munkáltatók kötelesek a fejenként havi 30-35 ezer forintot teljes egészében átutalni az érintetteknek.

Azért, hogy a szolgáltatóknak egyértelmű legyen, hogy másra nem fordíthatják ezt a pluszforrást, csak a védőnők béremelésre, a korábbi bejelentésnek megfelelően megtörtént a rendeletmódosítás - emelte ki Mészáros János. Ennek értelmében mind a visszamenőleges kifizetést, mind a jövőbeni juttatást meg kell, hogy kapják a védőnők írja a kormany.hu.

 

"Civil Szemmel" - jó gyakorlatok és videóverseny

2016-08-31

Nem elég, ha végezzük a munkánkat, az is fontos, hogy megmutassuk az eredményeinket.

A Norvég Civil Támogatási Alap által támogatott több száz projekt közül most egy tucatba videókon keresztül kaphatunk betekintést. A versenyben induló videók közül a legnépszerűbbek díjat fognak nyerni. A szavazatod is hozzájárulhat ahhoz, hogy a szervezetek munkája még hatékonyabbá válhasson. Írja az NCTA blogja.

A videóversenyre nevezett 41 videó közül előértékelés során került kiválasztásra 12 film, amelyek közül a verseny lezárása után a legnépszerűbb négyet fognak díjazni. A nyertes szervezetek díjaknak megfelelő összegben vehetnek igénybe fejlesztő szolgáltatásokat.

A videóverseny augusztus 30-tól  indul október 20. 18h-ig tart. Ezen az oldalon mindenki egy-egy videóra szavazhat, amelyet a legjobbnak, legvonzóbbnak, legmeggyőzőbbnek tart.

A szavazás lezárulta után 200.000-600.000 Ft értékben kerülnek díjak kiosztásra.

2016-08-30

A III. Nemzetközi Népismereti Filmszemlén, (Sztána, 2016. augusztus 26-28.) Horváth Mária „Doja, a cigánytündér" című animációs filmje első helyezést ért el. A film a Kecskemétfilm által 2012-ben kiadott magyar sorozat a „Cigánymesék" részeként készült Kecskeméten. A mese ezen a linken elérhető.

Jövőre folytatódik a Minden este népmese című program

2016-08-29

Sikeres volt, és jövőre folytatódik az idén elindított Minden este népmese című cselekvési program, melynek célja a népmese hagyományainak megőrzése, a mesélés, a mesehallgatás és a meseolvasás népszerűsítése.  A program keretében a Nemzeti Kulturális Alapon (NKA) keresztül idén csaknem 25 millió forintot fordítottak többek között mesetáborokra, fesztiválokra, valamint pedagógusok továbbképzésére.

A népmesék megismerésének számtalan előnye van, például bővíti a gyermekek szókincsét, színesebbé teszi a fantáziájukat, egyszerre tanít és szórakoztat, és azokban a családokban, ahol rendszeresen olvasnak népmesét, szorosabb a gyermek-szülő kapcsolat.

A következő évben a program folytatódik, nemcsak az NKA-n keresztül, hanem más forrásokból is támogatják a népmese népszerűsítését szolgáló rendezvényeket, remélhetőleg ehhez az ideihez képest bővülő forrást tudnak majd biztosítani.

 

Összefoglaló az EFOP 2.1.2. Gyerekesély programok infrastrukturális háttere felhívásról

2016-08-16

 
Az EFOP-2.1.2-16 Gyerekesély programok infrastrukturális háttere kiírás egyben  tartalmazza 3 különálló projekthez kapcsolódó infrastrukturális háttér biztosításának (ingatlan beruházásainak, nagy összegű eszközbeszerzéseinek) felhívását, így az összefoglaló is három egységből áll:
 
- Járási gyerekesély programhoz kapcsolódó infra felhívás,
- a Biztos Kezdet Gyerekházak, valamint
- a Jó kis hely közösségi terek infrastrukturális hátterét biztosító felhívás szakaszait tartalmazó részekből.
 
A felhívás tartalmaz néhány hiányosságot, s ellentmondást, ennek kezelése érdekében a Kiemelt program egyeztet a kiíróval.
 
Addig is az összefoglaló letölthető innen.

Megjelent a Gyerekesély programok infrastrukturális háttere pályázat

2016-08-10

Az EFOP-2.1.2-16 Gyerekesély programok infrastrukturális háttere kiírás egyben  tartalmazza az Integrált térségi gyerekprogramok, az új Biztos Kezdet Gyerekházak, és az újonnan kialakítható Jó kis hely közösségi terek infrastrukturális hátterének (ingatlan beruházásainak, nagy összegű eszközbeszerzéseinek) felhívását.
 
A kiírás szerint a pályázatok benyújtására 2016. december 1-től van lehetőség, az első beadási határnap 2017. február 1. Így elsősorban most a járási gyerekesély programokkal való összhang letisztázása a sürgető feladat a pályázók részéről, jelen pályázat elkészítésére rendelkezésre áll néhány hónap.
Következő123456789101112131415161718192021222324252627282930Előző
Naptár

           Jelenlegi projektmegvalósító szervezetek

          

                          Korábbi időszak projektmegvalósító szervezetei

  

A MÁLTAI GYEREKESÉLY PROGRAMRÓL

A Szeretetszolgálat 2010 őszén kapott felkérést, hogy kapcsolódjon be a térségi Gyerekesély projekteket kiemelt kísérő program munkájába, amelynek az utóbbi években az volt a feladata, hogy támogassa és végigkísérje a 2012-ben pályázó kistérségek projektjeinek előkészítését és megvalósítását. Az MMSZ felelősségi körébe nyolc kistérség tartozott, az ország három régiójából: az Abaúj-Hegyközi, a Bodrogközi, az Encsi (Észak-magyarországi régió); a Fehérgyarmati, a Vásárosnaményi (Észak-alföldi régió); valamint a Barcsi, a Kadarkúti és a Sellyei (Dél-dunántúli régió) s az ezekben található 238 településen kb. 180 ezer ember él, köztük több mint 40 ezer gyermek. 2016-tól 31 járás kísérésébe fogott a Szeretetszolgálat partnereivel, ahol több mint 700 településen mintegy 1 millió lakos él, akik közül csaknem 200 ezer gyerek.

Kistérségi Gyerekesélyek 2015 ©
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gyerekesély Program
Telefonszám: +36 1 391-4750                                  
E-mail: gyerekesely@maltai.hu
Cím: 1125 Bp. Szarvas Gábor út 58-60. 
                                                                A TÁMOP-5.2.1-12/1-2012-0001, Gyerekesély program
                                                   keretében létrejött oldal, melyet az EFOP-1.4.1-15-2016-00001
                                         Integrált gyermekprogramok szakmai támogatása projekt működtet.  
                        Korábbi honlapunk a https://sites.google.com/site/523help/ oldalon érhető el.