Aktualitások

Tanodák újratöltve

2016-10-13

A 86 tanodát tömörítő, hároméves TanodaPlatform megállapításai szerint rengeteg a probléma a Tanoda pályázatokkal: pl. a pályázatot késve írta ki az Emmi, a régi szervezetek közül sokan nem nyertek, a nyertesek negyedének van csak korábbi tapasztalata, az elbírálás során félrepontozások, hibák történtek, az elbírálás indoklását csak a fővárosban lehetett megnézni, arról másolatot készíteni nem volt szabad. A TanodaPlatform szerint gond, hogy a tanodák nem tudnak folyamatosan működni, minden megszűnéskor megszakad egy folyamat, amit a helyi, kiszolgáltatott, kirekesztett emberek, gyerekek sínylenek meg.

Langerné Victor Katalin, az EMMI társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára az Antiszegregációs Kerekasztal ülésén elmondta, hogy a tanodákkal történő együttműködés folytatása lehetőséget ad arra, hogy közösen vizsgálják meg a Tanoda program beépítését az állami rendszerbe. A kormány idéntől 5,3 milliárd forintot biztosít a hátrányos helyzetű gyermekek fejlesztéséhez hozzájáruló program folytatására. A pályázatra hatalmas volt a túljelentkezés, több mint ezren pályáztak, ezért az Emberi Erőforrások Minisztériuma új pályázat kiírásán dolgozik, hogy a több éve működő, szakmailag elismert, tapasztalattal rendelkező tanodákat továbbra is támogatásban részesítse.

 

Tesco jótékonysági program

2016-10-12

A Tesco Európa összes áruháza jótékony célra ajánlja fel 2020-ra a napi rendszerességgel visszagyűjtött élelmiszer-felesleget - írja a Világgazdaság. 2016 nyaráig a közép-európai Tescók több mint 5000 tonna élelmiszert adtak át, ami közel 13 millió adag ételnek felel. Ebből 2230 tonnát Magyarországon gyűjtöttek össze.

A következő években az áruházlánc a kormányzati szervekkel és jótékonysági szervezettekkel közösen fog dolgozni azon, hogy mindez megvalósulhasson. A közös cél, hogy a civil partnerek is kellő kapacitással rendelkezzenek ahhoz, hogy a felesleget átvegyék, és rászorulóknak juttassák el.

Az élelmiszerfelesleg-mentő program keretében a TESCO 282 közép-európai áruháza napi szinten gyűjti vissza a már nem értékesíthető, de még fogyasztható élelmiszereket, majd ezeket a helyi Élelmiszerbankok közreműködésével és civil szervezetek bevonásával juttatják el az áruházak vonzáskörzetében élő rászorulóknak. A Tesco Európa országaiban 2016 nyaráig több mint 5000 tonna élelmiszert gyűjtöttek vissza, ami közel 13 millió adag ételnek felel meg. Jelenleg 282 közép-európai országban működik a program, ami az év végéig 340-re bővül.

 

Egészségfejlesztés folyóirat

2016-10-12

Megjelent az Egészségfejlesztés folyóirat 2016. évi 3. száma. A 2016. május óta hatályos gyermekbántalmazás elleni irányelvet mutatja be egyik cikk, amelyet főleg gyermekorvosok, gyermekegészségügyi ellátásban résztvevők figyelmébe ajánlanak.

Az „Egészségedre! Mókuskerék helyett! – Beszámoló a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet munkahelyi kampányáról” című cikk és a Szakdokumentumok rovatban megjelent összefoglaló „A munkahelyi egészségfejlesztés általános szervezeti megvalósítására vonatkozó szakmai útmutatóról” írás leginkább munkahelyi egészségfejlesztéssel foglalkozók számára adhat hasznos információkat.
Pedagógusoknak és védőnőknek különösen ajánlják az Iskolai Egészségkommunikációs Felmérés eredményeit bemutató eredeti közleményt. Hasznos lehet még az ANNO rovatban megjelent írás és az ahhoz témájában szorosan kapcsolódó, „A nemi identitás elemei: test, társadalmi nem, orientáció” című cikk, továbbá a fentebb már említett, gyermekbántalmazás elleni irányelvről szóló szakdokumentum is.
Valamennyi, az egészség iránt érdeklődő és az egészségfejlesztésben érdekelt számára érdekes tartalomnak ígérkeznek az „egészségértés” témával foglalkozó cikkek.

A folyóirat elektronikusan elérhető a következő weboldalon: folyoirat.nefi.hu

 

Richter Aranyanyu Díj

2016-10-03

A Richter Aranyanyu Díj csak nőknek szól és célja immár ötödik éve, hogy olyan segítő foglalkozású nőket kutasson fel, mutasson be és díjazzon, akik minden nap bizonyítják különleges erejüket, kiválóságukat. A Richter Aranyanyu Díjra négy kategóriában lehetett jelölni: pedagógus, egészségügyi szakdolgozó, orvosnő illetve szociális területen dolgozó.

A díjat olyan nőknek ítélik oda, akik klasszikus, női segítő szakmákban dolgoznak, és munkájuk nélkülözhetetlen, mégis csekély anyagi és erkölcsi elismerésben van részük. Szeretnék, ha ez a díj pozitív társadalmi változást elindítana, ezért köztünk élő hősnőket keresnek, akik nap mint nap sokat tesznek értünk, családunkért és közösségünkért.

Akik kategóriájukban a legtöbb szavazatot kapják október 30-ig., azok lesznek a közönségdíjas Aranyanyuk. Pedagógus, orvosnő, egészségügyi- és szociális szakdolgozó kategóriában leget leadni egy-egy voksot. A jelöltek bemutatkozása,  kisfilmje itt érhető el.

 

"Gyerekházak és kistelepülési komplex gyermekprogramok támogatása" információs napok

2016-10-03

2016. október 19-én Miskolcon, október 21-én Budapesten szervez információs napokat az EFOP-1.4.3-16 – „Jó kis hely – Biztos Kezdet Gyerekházak és kistelepülési komplex gyermekprogramok támogatása” című felhíváshoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrások Minisztériuma Európai Uniós Fejlesztéspolitikáért Felelős Államtitkárság.

A rendezvények célja, hogy segítséget nyújtson az EFOP-1.4.3-16 felhívásra támogatási kérelmet benyújtani kívánó szervezeteknek, a szakmai, pénzügyi és adminisztratív feltételek értelmezésében. A rendezvényen bemutatásra kerül a felhívás célja, szakmai tartalma és elvárásai, a pénzügyi feltételek és a költségvetés, illetve egyéb hasznos információk a támogatási kérelem benyújtásával kapcsolatban.

Az online kitöltött jelentkezési lapot a felhívással kapcsolatos kérdésekkel együtt 2016. október 10. (hétfő) 14:00 óráig várják. Az információs nap helyszínének címét, illetve az előzetes részletes programtervet a regisztráció során megadott e-mail elérhetőségekre küldik, közvetlenül a jelentkezőknek.

 

Bántalmazásellenes program indul

2016-10-01

Az iskolai erőszak visszaszorítása érdekében szeretnék elterjeszteni Magyarországon is a Finnországban kifejlesztett és azóta már számos államban sikerrel alkalmazott KiVa programot, amelynek célja a bántalmazás megelőzése, illetve a mégis előforduló esetek kezelése. Az eddigi nemzetközi tapasztalatok szerint általában jó hatással van az osztályközösség hangulatára írja a Magyar Hírlap.
Három magyarországi iskolában vezetik be kísérleti jelleggel ebben a tanévben a finnországi Turkui Egyetemen kidolgozott úgynevezett „KiVa antibullying” programot. A bántalmazásellenes program adaptációját és tesztelését – licenctulajdonosként – az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet végzi, amely honlapján tudatja: a papkeszi Bocskai Általános Iskola, a kispesti Hungária Kollégium és Általános Iskola, valamint a Kelenvölgyi Általános Iskola tantestületének mutatták be a KiVa működését.

Finnországban a program az ország összes állami általános iskolájának kilencven százalékában alkalmazzák, emellett Hollandiában, Észtországban, Olaszországban és Walesben működik, a nemzetközi tanulmányok pedig a program hatékonyságát mutatják. A finnországi hatékonyságvizsgálat szerint a program nem csupán a bántalmazási esetek és az áldozattá válások számát csökkenti szignifikánsan – beleértve a verbális, kapcsolati, fizikai és internetes bántalmazást –, hanem pozitív hatást gyakorol az iskola és az osztályközösség diákok általi megítélésére, a tanulási motivációra és az iskolai teljesítményre is. Ráadásul csökkenti a szorongást és a depressziót.

Három magyarországi iskolában vezetik be kísérleti jelleggel ebben a tanévben a finnországi Turkui Egyetemen kidolgozott úgynevezett „KiVa antibullying” programot. A bántalmazásellenes program adaptációját és tesztelését – licenctulajdonosként – az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet végzi, amely honlapján tudatja: a papkeszi Bocskai Általános Iskola, a kispesti Hungária Kollégium és Általános Iskola, valamint a Kelenvölgyi Általános Iskola tantestületének mutatták be a KiVa működését. - See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/67522/Uj_bantalmazasellenes_program_indul#sthash.wzAEFh0b.dpuf
Az iskolai erőszak visszaszorítása érdekében szeretnék elterjeszteni nálunk is a Finnországban kifejlesztett és azóta már számos államban sikerrel alkalmazott KiVa programot, amelynek célja a bántalmazás megelőzése, illetve a mégis előforduló esetek kezelése. Az eddigi nemzetközi tapasztalatok szerint általában jó hatással van az osztályközösség hangulatára. - See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/67522/Uj_bantalmazasellenes_program_indul#sthash.wzAEFh0b.dpuf

Tanoda eredmények

2016-10-01

A Tanoda programok támogatása című pályázati kiírás nyerteseinek listája. A pályázatra többszörös volt a túljelentkezés, 1077 darab támogatási kérelem érkezett be, végül 171 tanoda kapott 25-30 millió forint támogatást. Két év során mintegy hatezer hátrányos helyzetű általános iskolás fiatal tanulmányi eredményei javulhatnak. Az EMMI támogatásával folytatódik azt az Eötvös program, amely a tanodák szakmai, módszertani támogatását nyújtja, és aminek segítségével megalakult a Tanoda Szövetség is, tudósít az EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága.

A 86 tanodát tömörítő ernyőszervezet, a Tanoda Platform vezetője, Szűcs Norbert azt mondta a Roma Sajtóközpontnak, hogy egyelőre nem látja az okokat, hogy miért a legnagyobb tapasztalattal rendelkező tanodai műhelyek estek ki a rostán, de ez mindenképpen nagy rendszerhibát jelez. „Az látszik, hogy a tanoda mozgalom legfontosabb szervezetei hullottak ki, azok, akik erejükön felül akkor is kitartottak, amikor évekig nem volt forrás. - írja az Index.

 

Személyes gondoskodást végző személyek továbbképzései

2016-09-30

A személyes gondoskodást végző személyek továbbképzéséről és a szociális szakvizsgáról szóló 9/2000. (VIII. 4.) SZCSM rendelet 4. § (6) alapján a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal a közlemény mellékleteként, negyedéves bontásban közzéteszi a 2016. évre vonatkozó továbbképzési jegyzékeit.

A továbbképzési jegyzék minden továbbképzés esetén tartalmazza a minősítés érvényességi idejét. A megjelentetett továbbképzések a továbbképzési jegyzékben szereplő feltételek mellett, a hatályos rendeletnek megfelelően szervezhetők. A lista elérhető ezen az oldalon.

Megjelent a Jó kis hely – Biztos Kezdet Gyerekházak és kistelepülési komplex gyermekprogramok támogatása című felhívás

2016-09-27

Megjelent a „Jó kis hely – Biztos Kezdet Gyerekházak és kistelepülési komplex gyermekprogramok támogatása” című (EFOP-1.4.3-16 kódszámú) felhívás. A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 5,5 milliárd forint. A támogatási kérelmek benyújtására 2016. október 27-től – 2018. október 29-ig van lehetőség.

A Felhívásra támogatási kérelmet nyújthatnak be

- Biztos Kezdet Gyerekház tevékenységcsoport esetén: 1000-4000 fő állandó lakossal és több mint 50%-os rgyk-aránnyal;

- Jó kis hely kistelepülési komplex gyermekprogramok tevékenységcsoport esetén: 1000-nél kevesebb állandó lakossal és több mint 50%-os rgyk-aránnyal, valamint nem csökkenő gyerekszámmal rendelkező településeken működő szervezetek.

 

Ingyenes 300 órás nyelvi képzések indulnak

2016-09-19

2016. szeptember végétől a budapesti és vidéki szakképzési centrumokban lehetőség nyílik arra, hogy 1 éves ingyenes angol vagy német nyelvi, informatikai és vállalatvezetési képzésen vegyenek részt az érdeklődők. A képzéseken bárki részt vehet, aki  alapfokú iskolai végzettséggel, valamint egy állam által elismert szakképesítés vagy részszakképesítéssel rendelkezik.

A képzéseket megfelelő számú jelentkező (12 fő egy nyelvi csoportban) esetén indítják az iskolák. A képzések 25 éves életkor felett csak felnőttoktatásban, esti munkarend szerint folyhatnak. 25 éves életkorig lehetőség van a nappali rendszerű képzésre is. A képzések ütemezését, időbeosztását (órarendjét) a képzést folytató iskolák határozzák meg.

A képzés egy állam által elismert szakképesítés megszerzésére irányul, így az egy OKJ komplex szakmai vizsgával zárul. Az ezen való részvétel nem kötelező (visszafizetési kötelezettség sem keletkezik), de vizsga hiányában elvész a tudás igazolt megszerzésének lehetősége.

 

Következő123456789101112131415161718192021222324252627282930313233Előző
Naptár

           Jelenlegi projektmegvalósító szervezetek

          

                          Korábbi időszak projektmegvalósító szervezetei

  

A MÁLTAI GYEREKESÉLY PROGRAMRÓL

A Szeretetszolgálat 2010 őszén kapott felkérést, hogy kapcsolódjon be a térségi Gyerekesély projekteket kiemelt kísérő program munkájába, amelynek az utóbbi években az volt a feladata, hogy támogassa és végigkísérje a 2012-ben pályázó kistérségek projektjeinek előkészítését és megvalósítását. Az MMSZ felelősségi körébe nyolc kistérség tartozott, az ország három régiójából: az Abaúj-Hegyközi, a Bodrogközi, az Encsi (Észak-magyarországi régió); a Fehérgyarmati, a Vásárosnaményi (Észak-alföldi régió); valamint a Barcsi, a Kadarkúti és a Sellyei (Dél-dunántúli régió) s az ezekben található 238 településen kb. 180 ezer ember él, köztük több mint 40 ezer gyermek. 2016-tól 31 járás kísérésébe fogott a Szeretetszolgálat partnereivel, ahol több mint 700 településen mintegy 1 millió lakos él, akik közül csaknem 200 ezer gyerek.

Kistérségi Gyerekesélyek 2015 ©
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gyerekesély Program
Telefonszám: +36 1 391-4750                                  
E-mail: gyerekesely@maltai.hu
Cím: 1125 Bp. Szarvas Gábor út 58-60. 
                                                                A TÁMOP-5.2.1-12/1-2012-0001, Gyerekesély program
                                                   keretében létrejött oldal, melyet az EFOP-1.4.1-15-2016-00001
                                         Integrált gyermekprogramok szakmai támogatása projekt működtet.  
                        Korábbi honlapunk a https://sites.google.com/site/523help/ oldalon érhető el.