Aktualitások

Iskolai Gyermekvédelmi Irányelvek Program

2021-02-09

Kőbölcső - könyvajánló

2021-02-08

Kőbölcső című könyv Stájn Emma szociális szakemberként és nevelőszülőként szerzett saját tapasztalataira épül, amellyel reális képet szeretne nyújtani arról, mit jelent a hétköznapokban egy traumatizált kisgyermek nevelése.
 
A Kőbölcső egyszerre magával ragadó önéletrajzi regény és drámai látlelet arról, milyen hullámokat vethetnek a traumák maguk körül, és hogyan sodorhatnak el mindenkit, aki csak a közelükbe kerül.
 
Az első olyan könyv, amely nem egy szegény, szerencsétlen gyermek, hanem egy magyar nevelőcsalád szemüvegén keresztül mutatja be ezt a hivatást.
A Kőbölcső című könyv február 19-én kerül a boltokba a Libri kiadó gondozásában, Féder Márta csodálatos borítójába öltöztetve, de ezen a linken már előrendelhető: http://bit.ly/Kőbölcső
 
 

Szociális munka mesterképzés

2021-02-08

Helyreállító művészet művészetterápiás képzés

2021-02-04

Interaktív egy napos, ingyenes képzést szervez a Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány  Budapesten művészek, művészetterapeuták, foglalkoztató terapeuták, kreatív szociális munkások, pedagógusok számára.

A képzés egy online nemzetközi e-learning tanagyag tesztelése személyes tréningfolyamaton keresztül. A képzés során betekintést nyernek a résztvevők a helyreállító igazságszolgáltatás fogalmi és gyakorlati megközelítésébe, e szemlélet alkalmazásába a művészeteken keresztül a mindennapi életben különös tekintettel, a pszichés betegséggel küzdők érdekében.
 
A tananyag a művészetterápia több irányát bemutatja ismeretterjesztő jelleggel, valamint egyszerűbb gyakorlatokat, technikákat is ismertet. A képzés  2021.02.13-án 9.45-16.45-ig tart, nemzetközileg akkreditált, a tanfolyam végén igazolást ad.
 
 

Gyász és veszteség az iskolában

2021-01-27

A Napfogyatkozás Egyesület felvételt hirdet Hogyan vigasztaljuk meg a gyereket? – veszteség és gyász feldolgozásának elősegítése, támogatása az iskolában 30 órás akkreditált pedagógus továbbképzésre.

A gyakorlatorientált képzésen a pedagógusok megismerik a veszteségekhez kapcsolódó gyász folyamatát, ezek életkori jellegzetességeit a gyermekek egyes korosztályainál. Emellett pedig konkrét, valódi iskolai helyzetekben alkalmazható kommunikációs technikákat, strukturális módszereket sajátítanak el, saját egyedi helyzetükhöz, tapasztalataikhoz, tanítási attitűdjükhöz igazítva ezeket. A képzés keretein belül a veszteségfeldolgozás támogatási lehetőségeinek gyakorlati formában való elsajátítása mellett alkalom nyílik arra is, hogy vírushoz és az online oktatáshoz kapcsolódó aktuális, speciális helyzetekre is megoldásokat találjanak.

Forrás és további info: gyaszportal.hu

 

Kampány a szülők digitális tudatosságáért

2021-01-27

A Magyar Telekom és a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány kampánya olyan összefüggésekre hívja fel a figyelmet kampányában, amikre elsőre nem gondolnánk, amikor egy gyerekről posztolt  képet látunk a neten. A tudatos digitális viselkedésre buzdító kezdeményezés célja hogy felhívja a szülők figyelmét arra, hogyan tudnak az online térben is gondoskodni gyermekük biztonságáról.

Hogyan jut el egy tengerparti pucér fotó a darknetre? Milyen befolyással vannak az arcképfelismerő szoftverek a jövőnkre?  Hol függhet össze egy gyerekkorban megosztott történet egy későbbi sikertelen álláspályázattal? Mi köze a közösségi médiának az iskolai zaklatáshoz? Hogyan változtatja meg a gyermekkori  emlékeket a közösségi médiára készített képek alternatív valósága? Milyen összefüggés van a szexuális zaklatás és a magánéleti információkat tartalmazó posztok között? Miről árulkodnak privát tereink?

További információ: www. tudatosdigitalis.hu és www.hintalovon.hu/digitalis-szulo

 

Ingyen szupervízió segítőknek

2021-01-26

Pacekos banda a házban

2021-01-23

Az AZVLM (“azvalami”) 2018 végén alakult, a kollektíva a koronavírus-járvány első hulláma alatt a Digitális Művészetek az Oktatásban projekt keretében foglalkozásokat kezdtek tartani a dányi romatelep tinilányainak. A projekt eredménye egy hamarosan megjelenő EP lesz, amin 4 dal fog szerepelni, ami stílusában elég eklektikus. A lemez ötlete nagyon tetszett a résztvevőknek, a zene és az éneklés a közös nyelv, ami mindenkinek otthonos terep. Az albumírás pedig teljesen újféle, teljesen más jellegű, mint az eddigi BAGÁZS-os foglalkozások, amiken részt vehettek.

Ismert zenészeket kértek fel az együttműködésre. Zenél majd az albumon Farkas Kriszti (Muzsik és Volkova), Antonia Vai, Lee Oliver (ÉK), Zahár Fanni, Oláh Józsi (ParnoGraszt), Ferenczi György, Szabó Sipos Ágoston (Freakin’ Disco), Konsiczky Dávid (csaknekedkislány), Palágyi Máté és Fehér Gábor (Bohemian Betyars).

Forrás: szeretlekmagyarorszag

Esélyradar

2021-01-04

A Civil Kollégium Alapítvány keretein belül a Rendszerszint – Országos Közösségszervező Műhely tagjai egy olyan erős, és igazságos magyar társadalomért dolgoznak, amiben a helyi közösségek képesek a közös cselekvésre, értékeik megvédésére, érdekeik képviseletére, és arra, hogy maguk hozzák meg a róluk szóló döntéseket.

A műhely keretében hozták létre az Esélyradar oldalt, melynek célja, hogy a koronavírus-járvány által leginkább kiszolgáltatott embereket támogassa. Ennek eszköze pedig az információ, ugyanis a Covid miatt kialakult káoszban azt vették észre, hogy ezzel tudnak a leginkább segíteni.

Munkájuk során közvetlenül találkoztak az informált családokat sújtó leggyakoribb, sokszor életveszélyes problémákkal. A szegény családok anyagi nehézségeik miatt nem tudnak megfelelően védekezni járvánnyal szembe, nem tudják megvenni a vitamint, a fertőtlenítőszereket, de a maszkokat sem. Ezért elindítottak egy adománygyűjtést az aHanggal közösen, hogy a befolyt összegből védekezést segítő eszközökkel, vitaminokkal, élelmiszerekkel támogathassák az arra szorulókat.

Forrás: eselyradar.hu

Lelki egészség a kora gyermekkorban

2020-12-16

A Semmelweis Egyetem EKK Mentálhigiéné Intézet gondozásában megjelentA kora gyermekkori lelki egészség támogatásának elmélete és gyakorlata I-II.” kétkötetes digitális szakkönyv (Szerkesztette: Danis Ildikó, Németh Tünde, Prónay Beáta, Góczán-Szabó Ildikó, Hédervári-Heller Éva). A kora gyermekkorral foglalkozó szakemberek számára a kötetek által bejárható út: kihagyhatatlan.

A kötetek az Európai Unió támogatásával készültek, a nyomtatott kötetek várható megjelenése: 2021. június. A kiadványok szabadon letölthetők és megoszthatók: I. kötet, II. kötet

Forrás: Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézet

 

Következő123456789101112131415161718Előző
Naptár

           Jelenlegi projektmegvalósító szervezetek

          

                          Korábbi időszak projektmegvalósító szervezetei

  

A MÁLTAI GYEREKESÉLY PROGRAMRÓL

A Szeretetszolgálat 2010 őszén kapott felkérést, hogy kapcsolódjon be a térségi Gyerekesély projekteket kiemelt kísérő program munkájába, amelynek az utóbbi években az volt a feladata, hogy támogassa és végigkísérje a 2012-ben pályázó kistérségek projektjeinek előkészítését és megvalósítását. Az MMSZ felelősségi körébe nyolc kistérség tartozott, az ország három régiójából: az Abaúj-Hegyközi, a Bodrogközi, az Encsi (Észak-magyarországi régió); a Fehérgyarmati, a Vásárosnaményi (Észak-alföldi régió); valamint a Barcsi, a Kadarkúti és a Sellyei (Dél-dunántúli régió) s az ezekben található 238 településen kb. 180 ezer ember él, köztük több mint 40 ezer gyermek. 2016-tól 31 járás kísérésébe fogott a Szeretetszolgálat partnereivel, ahol több mint 700 településen mintegy 1 millió lakos él, akik közül csaknem 200 ezer gyerek.

Kistérségi Gyerekesélyek 2015 ©
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gyerekesély Program
Telefonszám: +36 1 391-4750                                  
E-mail: gyerekesely@maltai.hu
Cím: 1125 Bp. Szarvas Gábor út 58-60. 
                                                                A TÁMOP-5.2.1-12/1-2012-0001, Gyerekesély program
                                                   keretében létrejött oldal, melyet az EFOP-1.4.1-15-2016-00001
                                         Integrált gyermekprogramok szakmai támogatása projekt működtet.  
                        Korábbi honlapunk a https://sites.google.com/site/523help/ oldalon érhető el.