Aktualitások

Bántalmazásellenes program indul

2016-10-01

Az iskolai erőszak visszaszorítása érdekében szeretnék elterjeszteni Magyarországon is a Finnországban kifejlesztett és azóta már számos államban sikerrel alkalmazott KiVa programot, amelynek célja a bántalmazás megelőzése, illetve a mégis előforduló esetek kezelése. Az eddigi nemzetközi tapasztalatok szerint általában jó hatással van az osztályközösség hangulatára írja a Magyar Hírlap.
Három magyarországi iskolában vezetik be kísérleti jelleggel ebben a tanévben a finnországi Turkui Egyetemen kidolgozott úgynevezett „KiVa antibullying” programot. A bántalmazásellenes program adaptációját és tesztelését – licenctulajdonosként – az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet végzi, amely honlapján tudatja: a papkeszi Bocskai Általános Iskola, a kispesti Hungária Kollégium és Általános Iskola, valamint a Kelenvölgyi Általános Iskola tantestületének mutatták be a KiVa működését.

Finnországban a program az ország összes állami általános iskolájának kilencven százalékában alkalmazzák, emellett Hollandiában, Észtországban, Olaszországban és Walesben működik, a nemzetközi tanulmányok pedig a program hatékonyságát mutatják. A finnországi hatékonyságvizsgálat szerint a program nem csupán a bántalmazási esetek és az áldozattá válások számát csökkenti szignifikánsan – beleértve a verbális, kapcsolati, fizikai és internetes bántalmazást –, hanem pozitív hatást gyakorol az iskola és az osztályközösség diákok általi megítélésére, a tanulási motivációra és az iskolai teljesítményre is. Ráadásul csökkenti a szorongást és a depressziót.

Három magyarországi iskolában vezetik be kísérleti jelleggel ebben a tanévben a finnországi Turkui Egyetemen kidolgozott úgynevezett „KiVa antibullying” programot. A bántalmazásellenes program adaptációját és tesztelését – licenctulajdonosként – az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet végzi, amely honlapján tudatja: a papkeszi Bocskai Általános Iskola, a kispesti Hungária Kollégium és Általános Iskola, valamint a Kelenvölgyi Általános Iskola tantestületének mutatták be a KiVa működését. - See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/67522/Uj_bantalmazasellenes_program_indul#sthash.wzAEFh0b.dpuf
Az iskolai erőszak visszaszorítása érdekében szeretnék elterjeszteni nálunk is a Finnországban kifejlesztett és azóta már számos államban sikerrel alkalmazott KiVa programot, amelynek célja a bántalmazás megelőzése, illetve a mégis előforduló esetek kezelése. Az eddigi nemzetközi tapasztalatok szerint általában jó hatással van az osztályközösség hangulatára. - See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/67522/Uj_bantalmazasellenes_program_indul#sthash.wzAEFh0b.dpuf

Tanoda eredmények

2016-10-01

A Tanoda programok támogatása című pályázati kiírás nyerteseinek listája. A pályázatra többszörös volt a túljelentkezés, 1077 darab támogatási kérelem érkezett be, végül 171 tanoda kapott 25-30 millió forint támogatást. Két év során mintegy hatezer hátrányos helyzetű általános iskolás fiatal tanulmányi eredményei javulhatnak. Az EMMI támogatásával folytatódik azt az Eötvös program, amely a tanodák szakmai, módszertani támogatását nyújtja, és aminek segítségével megalakult a Tanoda Szövetség is, tudósít az EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága.

A 86 tanodát tömörítő ernyőszervezet, a Tanoda Platform vezetője, Szűcs Norbert azt mondta a Roma Sajtóközpontnak, hogy egyelőre nem látja az okokat, hogy miért a legnagyobb tapasztalattal rendelkező tanodai műhelyek estek ki a rostán, de ez mindenképpen nagy rendszerhibát jelez. „Az látszik, hogy a tanoda mozgalom legfontosabb szervezetei hullottak ki, azok, akik erejükön felül akkor is kitartottak, amikor évekig nem volt forrás. - írja az Index.

 

Személyes gondoskodást végző személyek továbbképzései

2016-09-30

A személyes gondoskodást végző személyek továbbképzéséről és a szociális szakvizsgáról szóló 9/2000. (VIII. 4.) SZCSM rendelet 4. § (6) alapján a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal a közlemény mellékleteként, negyedéves bontásban közzéteszi a 2016. évre vonatkozó továbbképzési jegyzékeit.

A továbbképzési jegyzék minden továbbképzés esetén tartalmazza a minősítés érvényességi idejét. A megjelentetett továbbképzések a továbbképzési jegyzékben szereplő feltételek mellett, a hatályos rendeletnek megfelelően szervezhetők. A lista elérhető ezen az oldalon.

Megjelent a Jó kis hely – Biztos Kezdet Gyerekházak és kistelepülési komplex gyermekprogramok támogatása című felhívás

2016-09-27

Megjelent a „Jó kis hely – Biztos Kezdet Gyerekházak és kistelepülési komplex gyermekprogramok támogatása” című (EFOP-1.4.3-16 kódszámú) felhívás. A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 5,5 milliárd forint. A támogatási kérelmek benyújtására 2016. október 27-től – 2018. október 29-ig van lehetőség.

A Felhívásra támogatási kérelmet nyújthatnak be

- Biztos Kezdet Gyerekház tevékenységcsoport esetén: 1000-4000 fő állandó lakossal és több mint 50%-os rgyk-aránnyal;

- Jó kis hely kistelepülési komplex gyermekprogramok tevékenységcsoport esetén: 1000-nél kevesebb állandó lakossal és több mint 50%-os rgyk-aránnyal, valamint nem csökkenő gyerekszámmal rendelkező településeken működő szervezetek.

 

Ingyenes 300 órás nyelvi képzések indulnak

2016-09-19

2016. szeptember végétől a budapesti és vidéki szakképzési centrumokban lehetőség nyílik arra, hogy 1 éves ingyenes angol vagy német nyelvi, informatikai és vállalatvezetési képzésen vegyenek részt az érdeklődők. A képzéseken bárki részt vehet, aki  alapfokú iskolai végzettséggel, valamint egy állam által elismert szakképesítés vagy részszakképesítéssel rendelkezik.

A képzéseket megfelelő számú jelentkező (12 fő egy nyelvi csoportban) esetén indítják az iskolák. A képzések 25 éves életkor felett csak felnőttoktatásban, esti munkarend szerint folyhatnak. 25 éves életkorig lehetőség van a nappali rendszerű képzésre is. A képzések ütemezését, időbeosztását (órarendjét) a képzést folytató iskolák határozzák meg.

A képzés egy állam által elismert szakképesítés megszerzésére irányul, így az egy OKJ komplex szakmai vizsgával zárul. Az ezen való részvétel nem kötelező (visszafizetési kötelezettség sem keletkezik), de vizsga hiányában elvész a tudás igazolt megszerzésének lehetősége.

 

"Maradj erős!" kampány

2016-09-12

A kéz és láb nélkül született világhírű tréner és motivációs prédikátor Nick Vujicic a Nem Adom Fel Alapítvány meghívására érkezik ismét Magyarországra 2016. szeptember 21-22-én, és tart előadásokat a Tüskecsarnokban. Mindkét nap délután a nagyközönség számára nyilvános, míg 22-én 11 órától csak a középiskolás korosztálynak szóló, őket érintő motivációs előadást lesz, ami élő internetes közvetítés segítségével regisztráció után minden magyarországi iskola számára elérhető.

A "Stand Strong!" azaz "Maradj erős!" címmel indított kampánykörút célja, hogy csökkentse az iskolai zaklatások számát, segítse a fiatal nemzedéket, hogy elfogadóbbak és befogadóbbak legyenek egymással, illetve támogassa a zaklatások áldozatait abban, hogyan lehet felülemelkedni a nehézségeken.

 

Béremelés a védőnőknek

2016-09-02

Egy kormányrendelet-módosításnak köszönhetően a védőnők is megkapják a nekik járó teljes béremelést, így a védőnőket alkalmazó szolgálatoknak kötelező kifizetni az idei évre járó kétmilliárd forintos pluszjuttatást - mondta el az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár.

Mészáros János emlékeztetett, az előző évhez hasonlóan 10 milliárd forintot kapnak a háziorvosok, a házi gyermekorvosok, ezen felül 2 milliárd forintot az alapellátásban dolgozó fogorvosok, illetve szintén 2 milliárd forint jut a védőnőknek. A pluszforrás az idén január 1-jétől jár, a pénzt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár július 29-én visszamenőlegesen, egy összegben elutalta.

A helyettes államtitkár kitért arra, hogy a kormányrendelet egyértelmű módosításával a munkáltatók kötelesek a fejenként havi 30-35 ezer forintot teljes egészében átutalni az érintetteknek.

Azért, hogy a szolgáltatóknak egyértelmű legyen, hogy másra nem fordíthatják ezt a pluszforrást, csak a védőnők béremelésre, a korábbi bejelentésnek megfelelően megtörtént a rendeletmódosítás - emelte ki Mészáros János. Ennek értelmében mind a visszamenőleges kifizetést, mind a jövőbeni juttatást meg kell, hogy kapják a védőnők írja a kormany.hu.

 

"Civil Szemmel" - jó gyakorlatok és videóverseny

2016-08-31

Nem elég, ha végezzük a munkánkat, az is fontos, hogy megmutassuk az eredményeinket.

A Norvég Civil Támogatási Alap által támogatott több száz projekt közül most egy tucatba videókon keresztül kaphatunk betekintést. A versenyben induló videók közül a legnépszerűbbek díjat fognak nyerni. A szavazatod is hozzájárulhat ahhoz, hogy a szervezetek munkája még hatékonyabbá válhasson. Írja az NCTA blogja.

A videóversenyre nevezett 41 videó közül előértékelés során került kiválasztásra 12 film, amelyek közül a verseny lezárása után a legnépszerűbb négyet fognak díjazni. A nyertes szervezetek díjaknak megfelelő összegben vehetnek igénybe fejlesztő szolgáltatásokat.

A videóverseny augusztus 30-tól  indul október 20. 18h-ig tart. Ezen az oldalon mindenki egy-egy videóra szavazhat, amelyet a legjobbnak, legvonzóbbnak, legmeggyőzőbbnek tart.

A szavazás lezárulta után 200.000-600.000 Ft értékben kerülnek díjak kiosztásra.

2016-08-30

A III. Nemzetközi Népismereti Filmszemlén, (Sztána, 2016. augusztus 26-28.) Horváth Mária „Doja, a cigánytündér" című animációs filmje első helyezést ért el. A film a Kecskemétfilm által 2012-ben kiadott magyar sorozat a „Cigánymesék" részeként készült Kecskeméten. A mese ezen a linken elérhető.

Jövőre folytatódik a Minden este népmese című program

2016-08-29

Sikeres volt, és jövőre folytatódik az idén elindított Minden este népmese című cselekvési program, melynek célja a népmese hagyományainak megőrzése, a mesélés, a mesehallgatás és a meseolvasás népszerűsítése.  A program keretében a Nemzeti Kulturális Alapon (NKA) keresztül idén csaknem 25 millió forintot fordítottak többek között mesetáborokra, fesztiválokra, valamint pedagógusok továbbképzésére.

A népmesék megismerésének számtalan előnye van, például bővíti a gyermekek szókincsét, színesebbé teszi a fantáziájukat, egyszerre tanít és szórakoztat, és azokban a családokban, ahol rendszeresen olvasnak népmesét, szorosabb a gyermek-szülő kapcsolat.

A következő évben a program folytatódik, nemcsak az NKA-n keresztül, hanem más forrásokból is támogatják a népmese népszerűsítését szolgáló rendezvényeket, remélhetőleg ehhez az ideihez képest bővülő forrást tudnak majd biztosítani.

 

Következő123456789101112131415161718192021222324252627282930313233Előző
Naptár

          Az EFOP 1.4.1-15 Integrált gyermekprogramok szakmai támogatása című projektet megvalósító szervezetek

          

                         A Gyerekesély projekt korábbi időszakainak megvalósító szervezetei

  

A MÁLTAI GYEREKESÉLY PROGRAMRÓL

A Szeretetszolgálat 2010 őszén kapott felkérést, hogy kapcsolódjon be a térségi Gyerekesély projekteket kiemelt kísérő program munkájába, amelynek az utóbbi években az volt a feladata, hogy támogassa és végigkísérje a 2012-ben pályázó kistérségek projektjeinek előkészítését és megvalósítását. Az MMSZ felelősségi körébe nyolc kistérség tartozott, az ország három régiójából: az Abaúj-Hegyközi, a Bodrogközi, az Encsi (Észak-magyarországi régió); a Fehérgyarmati, a Vásárosnaményi (Észak-alföldi régió); valamint a Barcsi, a Kadarkúti és a Sellyei (Dél-dunántúli régió) s az ezekben található 238 településen kb. 180 ezer ember él, köztük több mint 40 ezer gyermek. 2016-tól 31 járás kísérésébe fogott a Szeretetszolgálat partnereivel, ahol több mint 700 településen mintegy 1 millió lakos él, akik közül csaknem 200 ezer gyerek.

Kistérségi Gyerekesélyek 2015 ©
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gyerekesély Program
Telefonszám: +36 1 391-4750                                  
E-mail: gyerekesely@maltai.hu
Cím: 1125 Bp. Szarvas Gábor út 58-60. 
                                                                A TÁMOP-5.2.1-12/1-2012-0001, Gyerekesély program
                                                   keretében létrejött oldal, melyet az EFOP-1.4.1-15-2016-00001
                                         Integrált gyermekprogramok szakmai támogatása projekt működtet.  
                        Korábbi honlapunk a https://sites.google.com/site/523help/ oldalon érhető el.