Aktualitások

"Civil Szemmel" - jó gyakorlatok és videóverseny

2016-08-31

Nem elég, ha végezzük a munkánkat, az is fontos, hogy megmutassuk az eredményeinket.

A Norvég Civil Támogatási Alap által támogatott több száz projekt közül most egy tucatba videókon keresztül kaphatunk betekintést. A versenyben induló videók közül a legnépszerűbbek díjat fognak nyerni. A szavazatod is hozzájárulhat ahhoz, hogy a szervezetek munkája még hatékonyabbá válhasson. Írja az NCTA blogja.

A videóversenyre nevezett 41 videó közül előértékelés során került kiválasztásra 12 film, amelyek közül a verseny lezárása után a legnépszerűbb négyet fognak díjazni. A nyertes szervezetek díjaknak megfelelő összegben vehetnek igénybe fejlesztő szolgáltatásokat.

A videóverseny augusztus 30-tól  indul október 20. 18h-ig tart. Ezen az oldalon mindenki egy-egy videóra szavazhat, amelyet a legjobbnak, legvonzóbbnak, legmeggyőzőbbnek tart.

A szavazás lezárulta után 200.000-600.000 Ft értékben kerülnek díjak kiosztásra.

2016-08-30

A III. Nemzetközi Népismereti Filmszemlén, (Sztána, 2016. augusztus 26-28.) Horváth Mária „Doja, a cigánytündér" című animációs filmje első helyezést ért el. A film a Kecskemétfilm által 2012-ben kiadott magyar sorozat a „Cigánymesék" részeként készült Kecskeméten. A mese ezen a linken elérhető.

Jövőre folytatódik a Minden este népmese című program

2016-08-29

Sikeres volt, és jövőre folytatódik az idén elindított Minden este népmese című cselekvési program, melynek célja a népmese hagyományainak megőrzése, a mesélés, a mesehallgatás és a meseolvasás népszerűsítése.  A program keretében a Nemzeti Kulturális Alapon (NKA) keresztül idén csaknem 25 millió forintot fordítottak többek között mesetáborokra, fesztiválokra, valamint pedagógusok továbbképzésére.

A népmesék megismerésének számtalan előnye van, például bővíti a gyermekek szókincsét, színesebbé teszi a fantáziájukat, egyszerre tanít és szórakoztat, és azokban a családokban, ahol rendszeresen olvasnak népmesét, szorosabb a gyermek-szülő kapcsolat.

A következő évben a program folytatódik, nemcsak az NKA-n keresztül, hanem más forrásokból is támogatják a népmese népszerűsítését szolgáló rendezvényeket, remélhetőleg ehhez az ideihez képest bővülő forrást tudnak majd biztosítani.

 

Összefoglaló az EFOP 2.1.2. Gyerekesély programok infrastrukturális háttere felhívásról

2016-08-16

 
Az EFOP-2.1.2-16 Gyerekesély programok infrastrukturális háttere kiírás egyben  tartalmazza 3 különálló projekthez kapcsolódó infrastrukturális háttér biztosításának (ingatlan beruházásainak, nagy összegű eszközbeszerzéseinek) felhívását, így az összefoglaló is három egységből áll:
 
- Járási gyerekesély programhoz kapcsolódó infra felhívás,
- a Biztos Kezdet Gyerekházak, valamint
- a Jó kis hely közösségi terek infrastrukturális hátterét biztosító felhívás szakaszait tartalmazó részekből.
 
A felhívás tartalmaz néhány hiányosságot, s ellentmondást, ennek kezelése érdekében a Kiemelt program egyeztet a kiíróval.
 
Addig is az összefoglaló letölthető innen.

Megjelent a Gyerekesély programok infrastrukturális háttere pályázat

2016-08-10

Az EFOP-2.1.2-16 Gyerekesély programok infrastrukturális háttere kiírás egyben  tartalmazza az Integrált térségi gyerekprogramok, az új Biztos Kezdet Gyerekházak, és az újonnan kialakítható Jó kis hely közösségi terek infrastrukturális hátterének (ingatlan beruházásainak, nagy összegű eszközbeszerzéseinek) felhívását.
 
A kiírás szerint a pályázatok benyújtására 2016. december 1-től van lehetőség, az első beadási határnap 2017. február 1. Így elsősorban most a járási gyerekesély programokkal való összhang letisztázása a sürgető feladat a pályázók részéről, jelen pályázat elkészítésére rendelkezésre áll néhány hónap.

Információs nap a járási gyerekprogramokról

2016-08-02

A 2016. augusztus 11-én Budapesten megrendezendő  EFOP-1.4.2-16 - Integrált térségi gyermekprogramok című felhíváshoz kapcsolódó információs nap célja, hogy segítséget nyújtson a támogatási kérelmet benyújtani kívánó szervezeteknek. Ennek keretében bemutatásra kerül a felhívás célja, szakmai tartalma és elvárásai; a pénzügyi feltételek és a költségvetés; illetve egyéb hasznos információk a támogatási kérelem benyújtásával kapcsolatban.

Kérdéseiket, amelyekre választ várnak a rendezvény keretében, előre is feltehetik az online jelentkezési lapon, melyet 2016.08.08-án 14 óráig várnak az alábbi linken.

Változás az Integrált térségi gyermekprogramok beadási határidejében

2016-07-25

1 hónappal kitolódott a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Integrált térségi gyermekprogramok” című (EFOP-1.4.2-16 kódszámú) felhívás az alábbiak szerint:

•      törlésre került a 4.3. fejezet a) pontjában az értékelésre vonatkozó első határnap „2016. év augusztus hó 1. nap”, helyette „2016. év szeptember hó 1. nap” kerül feltüntetésre.

Család- és Gyermekjóléti Szolgáltatás GYIK frissítés

2016-07-08

Frissítésre került az NRSZH oldalán a Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK) a családsegítés és gyermekjóléti szolgáltatás szakterületen. A megjelent kérdések az ágazati irányítással egyeztetett formában kerülnek közzétételre. A korábban publikált dokumentumot az érintett területen dolgozók által feltett kérdésekkel gyarapították, valamint a jelzéseik alapján ezúttal a már korábban adott válaszokat is több helyen további részletes információval bővítették, ami hatékonyabban segíti egy-egy alkalmazandó gyakorlatban a könnyebb eligazodást. Ezeket a helyeket figyelemfelhívó jelekkel jelölték a dokumentumban.

Az újonnan beérkező kérdések alapján a jövőben is várható a GYIK aktualizálása.

Továbbra is mély a lakhatási válság

2016-07-07

Ma Magyarországon milliókat érintenek súlyos lakhatási problémák - olvasható a Habitat for Humanity Magyarország szerdán bemutatott, lakhatási szegénységről szóló 2015-ös éves jelentésében.

Magyarországon mintegy 30 ezer ember él hajléktalanként, a lakosság 40%-a túlzsúfoltan, a gyermekek csaknem harmadának penészes, nedves, ezért egészségtelen az otthona és több mint 90 ezer gyermek nő fel fürdőszoba, WC nélkül. 140 ezer háztartás nem tudja fizetni jelzáloghitelének törlesztőrészleteit, több százezer család pedig a rezsiköltségeit. 300 ezren élnek leromlott állapotú, elszigetelt településrészeken.

Várható EFOP projektek

2016-07-07

Megjelent az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program éves fejlesztési keretének megállapításáról szóló 1037/2016. (II. 9.) Korm. határozat módosításáról szóló 1341/2016. (VII. 5.) Korm. határozat, mely rendelkezik a következő időszakban várható uniós EFOP pályázatokról.

2016 júliusában terveznek megjelentetni standard és egyszerűsített pályázatokat: EFOP-1.1.3-16 Nő az esély – foglalkoztatás, EFOP 1.1.4-16 Elsőként lakhatás, EFOP-1.2.5-16 Biztos menedék, EFOP-1.2.7-16 Gyermekvédelmi szakellátásban, javítóintézetekben elhelyezettek önálló életkezdési feltételeinek javítása,   EFOP-3.2.9-16 Óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység fejlesztése, EFOP-3.3.2-16 Kulturális intézmények a köznevelés eredményességéért.

Ebben a hónapban várható a térségi gyerekesély programok tervezéséhez várt EFOP-1.4.3-16 Jó kis hely - Biztos Kezdet Gyerekházak és kistelepülési komplex gyermekprogramok támogatása, EFOP-2.1.2-16 Gyerekesély programok infrastrukturális háttere programok felhívása is.

Következő12345678Előző
Naptár

             

                                            

A MÁLTAI GYEREKESÉLY PROGRAMRÓL

A Szeretetszolgálat 2010 őszén kapott felkérést, hogy kapcsolódjon be a térségi Gyerekesély projekteket kiemelt kísérő program munkájába, amelynek az utóbbi években az volt a feladata, hogy támogassa és végigkísérje a 2012-ben pályázó kistérségek projektjeinek előkészítését és megvalósítását. Az MMSZ felelősségi körébe nyolc kistérség tartozott, az ország három régiójából: az Abaúj-Hegyközi, a Bodrogközi, az Encsi (Észak-magyarországi régió); a Fehérgyarmati, a Vásárosnaményi (Észak-alföldi régió); valamint a Barcsi, a Kadarkúti és a Sellyei (Dél-dunántúli régió) s az ezekben található 238 településen kb. 180 ezer ember él, köztük több mint 40 ezer gyermek. 2016-tól 31 járás kísérésébe fogott a Szeretetszolgálat partnereivel, ahol több mint 700 településen mintegy 1 millió lakos él, akik közül csaknem 200 ezer gyerek.

Kistérségi Gyerekesélyek 2015 ©
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gyerekesély Program
Telefonszám: +36 1 391-4750                                  
E-mail: gyerekesely@maltai.hu
Cím: 1125 Bp. Szarvas Gábor út 58-60. 
                                                       A TÁMOP-5.2.1-12/1-2012-0001 - Gyerekesély program
                                          országos kiterjesztésének szakmai-módszertani megalapozása
                                                         és a program kísérése projekt keretében létrejött oldal.
                   Korábbi honlapunk a https://sites.google.com/site/523help/ oldalon érhető el.