Aktualitások

Induló szociális képzések

2020-07-29

A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei 2020. augusztus-szeptember-október folyamán szakmai tanfolyamokat szervez az alábbi témakörökben:

Segítő munka gyermekkori bántalmazás és kapcsolati erőszak áldozataival és túlélőivel - traumát elszenvedett emberek a hajléktalan ellátásban - A képzés célja a gyermekkori bántalmazás és a párkapcsolati erőszak áldozatainak körében végzett segítő munka támogatása.

Csoportdinamikai alapismeretek és csoportvezetői készségek - A képzés célja, hogy biztonságos kapaszkodót nyújtson a szakmájában csoportmunka módszerével dolgozó, vagy azt tervező szociális területen dolgozó szakemberek számára.

A közösségi pszichiátriai megközelítés lehetőségei hajléktalan és más szociális szolgáltatásokban - A program célja, hogy a segítő munkakörben dolgozók megismerkedjenek a különböző pszichiátriai kórképekkel, azok kezelési módjával, valamint a közösségi pszichiátriával.

Forrás és további információ: BMSZKI tanfolyamok

 

Koronavírus idején

2020-07-24

Mintha csak egy közös, az egész emberiségre kiterjedő kísérlet részesei lennénk. A koronavírus világjárványa nemcsak egészségügyi és epidemiológiai kihívást jelent a globalizált emberiség számára, hanem drámai hatással van az életünk folyására és az emberi viszonyokra is.

A Replika Társadalomtudományi Folyóirat 2020 április elejei felhívása nyomán formálódott kötetbe kiválasztott szövegek segítségével műfaji és tematikus korlátoktól mentesen, az első benyomásokra, reflexiókra támaszkodó látleletet kívánnak adni arról, hogyan változtak meg a személyes, illetve a szakmai napi rutinok a karantén hétköznapjaiban. Az írások annak próbálnak utánajárni, hogy mindez milyen kihívások elé állítja a hétköznapok emberét otthon vagy a munkájában, s vele a közösségeit, intézményeit, és mindezeken túl a társadalomtudományt, amikor minderre reflektálni próbál.

Forrás: replika.hu/koronavirus

 

Szerveződj! társasjáték

2020-07-13

Közélet Iskolája Társasjátékot készített az aktivizmusról, kampányszervezésről és társadalmi igazságosságról.

A Szerveződj! történet-mesélésen alapul, ezért játék közben nyugodtan elengedhető a fantázia és megvalósítható a legkreatívabb kampány. De korlátozottak a lehetőségek, hiszen minden körben csak pár erőforrásból építkezhetnek a résztvevők, és a szerencsének is van némi szerepe a végeredményre. 

A játékban lehet együtt és egyénileg is döntéseket hozni, de nyerni csak  közösen, csoportként lehet.

A játék letölthető kinyomtatható, de meg is rendelhető az alkotókról.

Forrás: Közélet Iskolája - Szerveződj!

 

Kézikönyv szociális intézményekben dolgozók számára

2020-06-18

A Menhely Alapítvány kézikönyve tematikus szerkesztésben mutatja be, hogy az egyes élethelyzetekben, pl. gyermeknevelés, tartós betegség, munkanélküliség, lakhatási válság esetén milyen támogatási rendszer segítheti a családokat vagy egyéneket. Törekedtek arra, hogy a száraz joganyagot minél közérthetőbbé tegyék, ezért is illesztettek minden fejezetbe olyan hasznos hivatkozásokat, amelyek tovább segítik a felhasználót.

Bíznak benne, hogy a kiadvány hasznos segédletként, naprakész megoldásokkal szolgálhat az elkövetkező időszak kihívásaira, és kézzelfogható segítséget nyújt a felhasználó szociális szakemberek számára. Forrás és kiadvány.

 

Felmérés a digitális oktatásról

2020-06-16

"A digitális tanrend még látványosabbá tette az egyébként is széles körű problémákat: az alaposan dokumentált eszköz- és internetszűkösségen túl a digitális tudás, az önálló tanulás és az ehhez szükséges legelemibb feltételek: a tanulási tér és környezet szűkösségét. Főleg a kisiskolások esetében pedig olyan türelmet és tudást várt el a szülőktől, amit nem biztos, hogy mindenki meg tud adni. Pláne, ha éppen elvesztette a munkáját. 48 tanoda, 35 roma közösségi szervezet, valamint 45 Borsod- és Szabolcs-Szatmár megyei szülő tapasztalata."

 A Rosa Parks Alapítvány, a Motiváció Egyesület és a Partners Hungary 2020 májusi tanulmánya itt elérhető.

 

Kisokos az újranyitáshoz

2020-06-12

A 2020. március 16-án bejelentett járványügyi veszélyhelyzet miatt világszerte intézmények, projektek, munkahelyek álltak le, vagy működtek új rendben, csökkent vagy online üzemmódban. A járvány enyhülését követően fokozatosan nyitnak az intézmények, újra indulnak a szolgáltatások a fővárosban és vidéken is.

A Szeretetszolgálat jogszabály- és ajánlás gyűjteménnyel szeretné segíteni a járási gyerekesély projektek és Jó kis helyek újranyitását. Az előírások betartása jelenleg is fontos, és elősegíti a megbetegedések elkerülését, a járvány további terjedését.

Ahogyan a korábbiakban, - s különösen az utóbbi negyedévben, - kérjük folyamatosan tájékozódjatok az aktuális előírásokról, azok alapján működtessétek a projekteket, védve magunkat és az általunk segítetteket.

 

Köszönet a segítőknek

2020-06-10

Magyarország legnagyobb szociális képzőhelyének, az ELTE Társadalomtudományi Karának közössége köszöni a személyes és szakosított szociális szolgáltatásokban, a gyermekvédelemben és a közösségi munka területein dolgozó szakemberek áldozatos munkáját a járvány elleni küzdelemben. ...

Köszönik minden, a szociális ellátásban dolgozó munkatárs kitartását, akik a járványügyi veszélyhelyzet idején kiemelkedő szakmai elhivatottságról és a marginalizált csoportok iránti elkötelezettségről és szolidaritásról tettek tanúbizonyságot.

Ingyenes szupervízió az UNICEF-től

2020-06-10

Az igényekre reagálva az UNICEF Magyarország a továbbiakban is fenntartja a szupervíziós szolgáltatását, amit ezentúl a gyermekjólét alapellátás résztvevői felé is kiterjeszt.

A továbbiakban olyan szakemberek jelentkezését is várják, akik a gyerekekkel az alapellátás keretein belül foglalkoznak: gyermekjóléti szolgáltatóknál, családok vagy gyerekek átmeneti otthonában, a Biztos Kezdet Gyerekház vagy a Tanoda programok munkatársaiként, de akár a pedagógusok jelentkezését is várják.

A 06-80-442-226 ingyenes telefonszámon hétköznap, munkaidőben (10:00-18:00 között), fogadják a hívásokat. Röviden megbeszélik, hogy a jelentkező milyen jellegű támogatásra tart igényt és összekapcsolja a megfelelő szakemberrel, hogy egyeztessék a szupervízió időpontjait, céljait. Egy-egy alkalom jellemzően 45 perces beszélgetést jelent, a helyzettől és a kapacitástól függően 1-5 alkalomra biztosítunk lehetőséget. Indokolt esetekben az alkalmak száma bővíthető. A beszélgetésen elhangzottakat minden esetben bizalmasan kezelik. A jelentkezőket a meglévő kapacitásoknak megfelelően tudják fogadni.

Forrás és részletek itt.

 

Ingyenes képeskönyv a koronavírusról

2020-04-16

"Axel Scheffler, a Pipp és Polli sorozat szerzője, Julia Donaldson könyveinek állandó illusztrátora, az egyik legnépszerűbb angol gyerekkönyv-illusztrátor egyedülálló új könyvet jelentetett meg a koronavírus-járványról - és ez a könyv most ingyenesen elérhető, letölthető és terjeszthető bárki számára.

A könyv elkészítésében Axel Scheffler orvosokkal, tanárokkal, pszichológusokkal együtt dolgozott, így a tartalom pontos, hiteles és pont jó 4-10 éves gyerekek számára. Segít a kisgyerekeknek megérteni, mi és miért zajlik körülöttük. Hogy miért viselkednek körülöttük furcsán az emberek. A saját szüleik is…

Ez a járvány a gyerekek életét is átformálta: a hétköznapjaikat, a szokásaikat, azt, hogy mit és hol tehetnek, hogy kimehetnek-e a játszótérre, találkozhatnak-e családtagjaikkal, barátaikkal. És a gyerekeknek nem könnyű elmagyarázni ennek a sok változásnak az okát anélkül, hogy megijednének. Mert akár akarjuk, akár nem, bármennyire is igyekszünk megvédeni őket, most a gyerekekhez is eljutnak olyan információk a koronavírus-járványról, amik félelmet keltenek. És minél töredékesebb, titokzatosabb és érthetetlenebb amit hallanak, annál félelmetesebb." Forrás: Pagony

 

 

Gyerekekkel otthon

2020-04-16

"Tájékoztató kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a koronavírus járvány idején otthon maradó családok számára arról, hogyan tudják együtt, hasznosan, testi lelki egészségben megélni az elzártságot. A karitatív szervezet ajánlásait pszichológus szakemberek állították össze, ismert emberek mondják el és animációs filmek szemléltetik. A Gyerekekkel otthon című, szülőknek szánt üzenetben Ördög Nóra műsorvezető mondta el a szakemberek tanácsait. 

A Máltai Szeretetszolgálat ajánlásait gyermekpszichológus és családterapeuta szakemberek állították össze, és animációs filmek szemléltetik. A videóban Ördög Nóra tolmácsolásában hívja fel a figyelmet a szervezet többek között a napirend fontosságára, a nyílt és tényszerű beszélgetések jelentőségére, valamint, hogy a rajz, a mese és a játék olyan eszközök, melyek minden korosztályra nyugtatóan hatnak. 

Az animációs filmek elérhetők a Szeretetszolgálat csatornáin, az ajánlások pedig letölthetők innen: Gyerekekkel otthon - Plakát A/4 fekvő Gyerekekkel otthon - Plakát A/4 álló Gyerekekkel otthon - Plakát A/3 "

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

 

Következő123456789101112131415161718192021222324252627282930313233Előző
Naptár

          Az EFOP 1.4.1-15 Integrált gyermekprogramok szakmai támogatása című projektet megvalósító szervezetek

          

                         A Gyerekesély projekt korábbi időszakainak megvalósító szervezetei

  

A MÁLTAI GYEREKESÉLY PROGRAMRÓL

A Szeretetszolgálat 2010 őszén kapott felkérést, hogy kapcsolódjon be a térségi Gyerekesély projekteket kiemelt kísérő program munkájába, amelynek az utóbbi években az volt a feladata, hogy támogassa és végigkísérje a 2012-ben pályázó kistérségek projektjeinek előkészítését és megvalósítását. Az MMSZ felelősségi körébe nyolc kistérség tartozott, az ország három régiójából: az Abaúj-Hegyközi, a Bodrogközi, az Encsi (Észak-magyarországi régió); a Fehérgyarmati, a Vásárosnaményi (Észak-alföldi régió); valamint a Barcsi, a Kadarkúti és a Sellyei (Dél-dunántúli régió) s az ezekben található 238 településen kb. 180 ezer ember él, köztük több mint 40 ezer gyermek. 2016-tól 31 járás kísérésébe fogott a Szeretetszolgálat partnereivel, ahol több mint 700 településen mintegy 1 millió lakos él, akik közül csaknem 200 ezer gyerek.

Kistérségi Gyerekesélyek 2015 ©
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gyerekesély Program
Telefonszám: +36 1 391-4750                                  
E-mail: gyerekesely@maltai.hu
Cím: 1125 Bp. Szarvas Gábor út 58-60. 
                                                                A TÁMOP-5.2.1-12/1-2012-0001, Gyerekesély program
                                                   keretében létrejött oldal, melyet az EFOP-1.4.1-15-2016-00001
                                         Integrált gyermekprogramok szakmai támogatása projekt működtet.  
                        Korábbi honlapunk a https://sites.google.com/site/523help/ oldalon érhető el.